Läsarfråga: ÅU tog reda på att man visst får stanna på de gula strecken på färjan

En läsare tog nyligen kontakt med ÅU för att fråga om vilken funktion de tjocka, gula strecken som är målade på färjorna Alteras och Elektras däck egentligen har.
Får man stanna på de cirka 50 centimeter breda gula linjerna som målats på bildäck på färjorna Elektra och Altera som är i trafik mellan Pargas och Nagu, eller ska man stanna bilen före det gula strecket? Vad har strecken för funktion egentligen?
ÅU tog kontakt med säkerhets- och trafikchef Pasi Roos på Finferries för att klarlägga vad det handlar om och hur man ska agera som bilist.
Räddningsflottar och -kanor
Elektra och Altera är utrustade med ett MES-system, där bokstäverna står för Marine Evacutation System. Det systemet består av en räddningsflotte som fylls med luft samt en kana som leder från däck till flotten.
– Det är de här MES-stationerna som är utmärkta med gul färg på bildäck på just Elektra och Altera. Då färjan är i normal trafik med bilar på däck kan alla relativt enkelt ta sig ur sina bilar och vid behov söka sig mellan bilarna till den närmaste MES-stationen. De gula linjernas funktion är att guida folk till stationerna, men jag har åtminstone inte hittat någon paragraf som skulle förbjuda bilar att stanna på linjerna, säger Roos.
Folk stannar glesare
Han har också noterat att mellanrummen mellan bilarna på färjorna har tenderat att öka i och med att allt flera bilar är utrustade med kameror och sensorer både bak och fram.
– Chaufförerna vågar inte köra så nära framförvarande bil trots att däckspersonalen hur visar att de kan köra ännu närmare. Det blir ofta mellan en halv och en meter mellan bilarna i dag, konstaterar Roos.
Tillgängliga platser ett krav på nybyggen
Dessutom finns särskilt märkta, tillgängliga parkeringsrutor på bildäck på de nyare färjorna.
– Det här är i enlighet med Kommunikationsministeriets bestämmelse om att också passagerarfärjor ska uppfylla tillgänglighetskraven, där det bland annat ingår tillgängliga parkeringsplatser. En rullstolsburen passagerare ska under överfarten kunna ta sig ur bilen, förutsatt att man anmäler om sin ankomst på förhand och ber om att under lastningen bli placerad i en lämplig p-ruta, förklarar Roos.
De nya landsvägsfärjorna ska uppfylla dessa tillgänglighetskrav, medan äldre fartyg till vissa delar måste uppfylla kraven. För äldre fartyg är det Traficom som godkänner arrangemangen från fall till fall.
En inva-bil, paketbil med inva-hiss och dörrar som öppnas bakåt, bör ha tillräckligt med utrymme för hissen och personen med tex. rullstol, borde i säkerhetens namn, få egen parkeringsruta på färjan, samt att med giltigt invakort få köra i omkörningsfilen ombord. Är det på besättningens ansvar att få invapersonen till räddningsstationen eftersom dom har kommandorätt ombord ? Att en inva-bil med invaperson skall sitta i alla färjköer ( åtminstone 3 stycken ) på väg ut och på väg in, är inte av denna värld. Dessutom bör personen ha möjlighet att använda inva-wc på färjan med parkeringsrutan rätt placerad.