Läroteket ute på turné i Svenskfinland – erbjuder gratis läxhjälp och studietekniktips på nätet

Daniela ”Ela” Strandberg är den som ligger bakom Läroteket, en webbresurs för elever, lärare och föräldrar, som lanserades under hösten. Konceptet bygger i korthet på att via videoklipp, digitala spel och utskriftsmaterial stöda inlärningen med fokus på hur hjärnan fungerar, minnet och olika studietekniker.
Läroteket är i huvuddrag indelat i tre olika ”hörnor” för elever, föräldrar och lärare, med innehåll som riktar sig just till dem.
Materialet är gratis att använda och hela projektet finansieras av Svenska Folkskolans Vänner SFV. Läroteket öppnade i augusti och under hösten och våren kommer Strandberg att besöka stora delar av Svenskfinland för att föreläsa och hålla fortbildningsdagar för lärare och skolpersonal.
Målsättningen är att ännu flera skolor och klasser ska hitta Läroteket. Idén till turnén kom från referensgrupperna och SFV beviljade finansiering för det.
Första delen av turnén
Under den här veckan har Strandberg föreläst i Ekenäs, Pargas, Åbo, Helsingfors och på Åland. I november och december blir det Sydösterbotten med bland annat Vasa, Jakobstad och Kristinestad som står i tur.

– Jag började bygga på Läroteket för ett drygt år sedan, i juni i fjol, och intresset sedan lanseringen har varit helt enormt. Vi är redan uppe i över 100 000 visningar.
Hon har tidigare jobbat som resursperson, elevassistent och fram till i fjol som klasslärare och specialklasslärare.
– Tanken om Läroteket föddes egentligen då jag jobbade som specialklasslärare och under språkundervisningen gjorde korta videoklipp för att ge tips om hur eleverna kunde repetera ord där hemma. Föräldrarna uppskattade de här tipsen och senare testade jag dem också i stor klass med goda resultat.
Testad och faktagranskad
Innan Läroteket lanserades har Strandberg testat materialet på en referensgrupp med lärare och föräldrar som gett värdefull feedback om vad som fungerar och vad som inte gör det.
– Där har kunskapsförbannelsen kanske förblindat mig, jag har ibland utgått från att saker som är självklara för mig som gjort materialet också är det för andra, men så är det inte alltid.
Populära fortbildningar
I Pargas samlades ett drygt trettiotal lärare och annan skolpersonal i auditoriet i Malms skola och fick ta del av en inspirerande fortbildningskväll. I Pargas är andelen lärare som bekantat sig med materialet förhållandevis stort – och det blev många kära återseenden. Strandberg flyttade sommaren 2020 till Sverige och bor för tillfället i Umeå.
Feedbacken har varit överväldigande positiv. Så gott som alla som var på plats i Malms skola hade åtminstone testat Läroteket, ungefär hälften använde sig av materialet i sin undervisning för tillfället.
– Materialet är mångsidigt och anpassat till elevers olika behov, hörs en kommentar under kaffepausen.
Efter att också själv ha bekantat mig med materialet via en egen elev som går i en klass där materialet används flitigt kan jag intyga att man också själv får med sig en hel del nyttiga tips – och får repetera sådan man redan hunnit glömma sedan skoltiden. Vissa saker tål att repeteras litet oftare än med femton års mellanrum.
Rekommendationen som Strandberg lyfter fram också under föreläsningen är att man repeterar efter en timme, ett dygn, en vecka och efter en månad.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.