Lärcentret i Pargas fick sina tilläggspengar av fullmäktige – men först efter omröstning
En överskridning tillåts ännu i det här skedet, men inte mer än så. Det är ungefär kontentan i stadsfullmäktiges diskussioner i måndags, där det kreativa lärcentret beviljades ett tilläggsanslag på 1,8 miljoner euro.
Fastighetschef Seppo Pihl fick gång på gång göra sitt bästa för att övertyga fullmäktige om att det inte blir flera överskridningar.

– Vi har fasta priser på våra offerter och jag anser att vi har en riktigt bra offert på byggandet. Trots det utmanande marknadsläget där priserna stigit väldigt mycket ökar byggkostnaderna endast med 11 procent för skolcentrets del, sade Pihl.
Många oroliga röster
Sannfinländarnas Mika Peltokorpi var först ut med att framföra sin oro för kommande överskridningar, men också Jan ”Bambu” Eriksson (SFP), Maria Lindell-Luukkonen (SDP), Markku Orell (Saml.), Egon Nordström och Helena Särkijärvi (Gröna) samt Lotta Laaksonen (VF) delade oron.
Frågor ställdes också om storleken på nybygget och om man verkligen behöver så många kvadratmeter per elev som man nu planerat enligt (11 kvadrat/elev).
Bland annat Jan Eriksson konstaterade att elevprognoserna talar om sjunkande elevantal, vilket enligt honom i praktiken gör lärcentret till ett skrytbygge.
– Vi binder våra händer för nästa år och säkert också de två följande åren ännu. Jag tippar att vi kommer att ha ett skolhus som kostar över 30 miljoner då det är klart, sade Eriksson som också framhöll att han inte var med och beslöt om skolcentret under förra fullmäktigeperioden.
Befogade frågor, tågordningen konstig
Orell ansåg att fullmäktige borde ha fått ta ställning till lärcentrets uppdaterade projektplan och att man också skulle diskutera skolcentret mer allmänt i fullmäktigesalen.
– Det här är en helt relevant diskussion som ska föras. Men nu har vi för ett år sedan slagit fast en projektplan som redan innehåller allt som vi egentligen borde diskutera, sade Orell.
Jan Eriksson föreslog att ärendet remitteras och att man i detta skede endast bygger ett mindre nytt skolhus för den grundläggande utbildningen och att andra stadiets undervisning, det vill säga Pargas svenska gymnasium och Paraisten lukio, blir kvar i sina tillfälliga utrymmen på Vapparvägen tills stadens ekonomi tillåter ett ytterligare nybygge.
Hans förslag om remiss understöddes av Lindell-Luukkonen, men någon annan fick de inte med sig i omröstningen.
Björk försvarade skolcentret
Bildningsnämndens ordförande Maj Björk (SFP) höll ett passionerat anförande där hon konstaterade att man nog i arbetsgruppen som planerat lärcentret vänt på varje sten och bollat med alla alternativ. Det alternativ man gick in för, med en gemensam skolbyggnad för både språkgrupperna på två stadier är det bästa.
– Byggnaderna på Skolgatan har i flera decennier varit i så dåligt skick att elever och lärare blivit sjuka. Vi måste bygga nytt. Förslaget som just kom skulle föra oss tillbaka i två år i tiden, samma diskussioner fördes då, men med andra människor i salen. Det här förslaget diskuterade vi redan då, men faktum är att skolhuset på Vapparvägen också kräver pengar för att bli ändamålsenligt. Dessutom är lösningen att skilja på enheterna verksamhetsmässigt helt omöjlig, lärarna körs slut i så fall. Vi har så små enheter att vi har väldigt många gemensamma lärare som jobbar på båda stadierna.

– I dag är verksamheten utspridd på fyra ställen, två skolor jobbar nu i hälsovådliga utrymmen, våra gamla högstadier. Det är rektorerna och tjänstemännen som utarbetat projektplanen och då bestämde vi oss för att bygga ett hus, inte fyra hus, sade Björk.
Stadsdirektören påpekade ännu att en remiss skulle leda till att offerterna man fått in skulle förfalla, att planeringen måste startas om och att byggloven måste ansökas på nytt.
– I dagens marknadsläge är det dessutom väldigt riskfyllt att remittera och att bygga i etapper blir alltid dyrare i slutänden.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.