Förflytta dig till innehållet

Lärarna i full färd med planerna för återgång till närundervisning – bristfälliga riktlinjer oroar inte

ÅU-foto
man i blå kavaj på skolgård

Man i kostymÅU-foto

– Vi är tjänstemän och gör som vi blir tillsagda, kommenterar Nicke Wulff, rektor vid Cygnaeus skola i Åbo, om att sadla om till närundervisning. Foto: Privat


I Cygnaeus skola i Åbo sitter rektor Nicke Wulff för tillfället och planerar bland annat hur nya rastscheman ska se ut och vilka slags anvisningar man ska ge till personalen inför skolöppningen den 14 maj.
Wulff säger att man förstås skulle kunna vara upprörd över att riktlinjerna hittills varit bristfälliga för hur återgången till närundervisningen ska gå till, men han väljer att hålla humöret uppe.
– Min roll som rektor är nu att sprida framtidstro i stället för misstro, säger Wulff.
Utbildningsstyrelsen ska ge ut nya riktlinjer till skolorna etappvis under veckans gång. De stora frågorna handlar bland annat om hur skolorna ska ordna med skolskjutsar och matpauser. Riktlinjerna har hittills uteblivit, men det har inte stoppat lärarna från att börja planera.

Vissa lärare är oroade

I Cygnaeus skola finns 505 elever, och några extra lokaler finns inte. Wulff menar att klassrummen kommer möbleras om till en slags 80-talsstil där pulpeterna är utplacerade en och en och i raka rader.
– Vissa verkar tro att det finns massor av extra lokaler att tillgå, men så är inte fallet. Vi gör det vi kan och kommer försöka att till exempel minimera antalet personer på skolgården.
Wulff säger att det finns en oro bland vissa lärare som till exempel själv hör till en riskgrupp och slussas fram och tillbaka mellan läkare och arbetshälsovården och upplever att de inte får några svar.
– Jag vill att både elever och lärare ska känna att det är tryggt att komma tillbaka till skolan.
Wulff menar också att det inte är helt klart hur smittspridningen egentligen ser ut. Samtidigt som regeringen menar att det är säkert för barnen att gå till skolan, så måste man ändå upprätthålla säkerhetsåtgärder som dessa.
– På den fronten har man kanske missat i kommunikationen från ministeriets håll. Vad är det som gäller egentligen?

Kvinna i sitt arbetsrum

Mona-Lisa Göthelid, rektor vid Pjelax skola, Närpes, säger att det är ett svårt pussel att försöka få ihop en ny skolvardag utifrån de riktlinjer man fått. Foto: Privat/Linnea Göthelid


Mona-Lisa Göthelid, rektor vid Pjelax skola i Närpes, är i färd med att planera den förändrade närundervisningen, och säger också att riktlinjerna hittills varit tolkningsbara.
I lågstadieskolan finns cirka 80 elever. Göthelids första reaktion på att skolorna skulle öppna igen var en lättnad. Sedan kom de nya restriktionerna.
– Det är en stor bit för skolorna att klura ut. Men det är bara att kavla upp ärmarna för det är ingen vits att gräva ner sig.
Enligt Göthelid ska man i Pjelax skola börja använda alla lokaler som finns till förfogande, såsom gympasalen. De äldre eleverna ska börja använda köksingången för att undvika flaskhalsar. Skolskjutsarna håller för tillfället på att planeras vid skolkansliet.
– Vi löser antagligen problemet med statiska undervisningsgrupper genom att två lärare sköter en undervisningsgrupp. Gruppstorlekarna kommer förbli desamma.

Underskatta inte barnens förmåga

Janika Wagner, rektor vid Botby grundskola i Helsingfors, säger att beslutet att öppna skolorna var en bra sak.
– Vi är väl förberedda och har många bra idéer. Våra lokaler är tillräckliga och vi kan också vara utomhus.
Enligt Wagner är instruktionerna från Helsingfors stad klara och tydliga. Hon är inte heller orolig för att riktlinjerna inte kan följas i praktiken.
–  Vi ska inte underskatta barnens förmåga att lyssna på instruktioner.
Johan Lönnqvist, rektor vid Kullo skola i Borgå, upplever också att han för tillfället har de verktyg han behöver. I Borgå finns en fungerande rektorsgrupp där han får stöd.
– Det finns såklart för- och nackdelar med situationen. Åtminstone känns det fint att kunna ge sexorna ett värdigt slut på deras skolgång.

Man framför fönster

Kurt Torsell, direktör för den svenskspråkiga verksamheten på Utbildningsstyrelsen, säger att myndigheten inte kan ge några heltäckande råd. Utbildningsstyrelsen


Kurt Torsell, direktör för den svenskspråkiga verksamheten vid Utbildningsstyrelsen, kallar de kommande instruktionerna för temahelheter. Den första delen ska innehålla instruktioner om frånvaro och ska publiceras inom den närmsta framtiden.
Torsell menar att Utbildningsstyrelsen nu försöker identifiera och ge svar på nästan olösliga frågor.
– Vi kan inte ge några heltäckande råd för alla skolor. Vi får ramarna av ministeriet och lagstiftarna och försöker göra det bästa av dem. Hur de enskilda skolorna ska lösa närundervisningen faller mycket på de lokala beslutsfattarna och utbildningsanordnarna, säger Torsell.

Grundskolorna öppnar
Alla skolor i landet övergick till distansundervisning från och med den 18 mars för att bromsa coronaepidemin.
Enligt regeringen finns det inte längre epidemiologiska orsaker att hålla skolorna stängda.
Den 29 april beslöt statsrådet att avveckla begränsningarna inom småbarnspedagogiken och den grundläggande utbildningen från och med den 14 maj.
Enligt Undervisnings- och kulturministeriet ska man fortfarande minimera närkontakten i skolorna.

Sofie Fogde/SPT
 
LÄS OCKSÅ:
Utbildningsstyrelsen gav sina första riktlinjer till skolorna

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter