Lärarförbund vill ha tydliga svar på hur skolan ska skötas

En av de stora frågorna är hur undervisningen ska ordnas så att inte lärarna tvingas ha både närundervisning och distansundervisning samtidigt, säger Christer Holmlund som är ordförande för Finlands svenska lärarförbund FSL. Foto: Mikael Sjövall/SPT
Efter regeringens besked om att bara elever vars föräldrar med samhällsbärande yrken får ha sina barn i skolan satte lärarna i gång och förberedde distansundervisning – men tvingas nu tänka om.
På fredagen kom beskedet om att elever i årskurs 1–3 trots allt har rätt att gå till skolan på måndag.
Det här leder till mycket frustration, säger Christer Holmlund som är ordförande för Finlands svenska lärarförbund FSL till SPT.
En hoppfull stämning har bytts ut mot besvikelse.
— När direktiven om distansundervisning kom tänkte många att de var beredda att satsa och kämpade på för att få distansundervisningen att löpa. Nu togs beslutet tillbaka och många tappade tron på hur det här ska fungera.
Många är enligt ordföranden förargade över hur beskedet kunde förändras mitt i allt och dessutom en fredagseftermiddag. Christer Holmlund talar om dubbla budskap.
Kräver tydliga svar
Nu kräver FSL lättbegripliga direktiv och tolkningar av upprätthållarna, Utbildningsstyrelsen, arbetsgivarna och regeringen.
Riktlinjerna måste komma från centralt håll för att arbetsgivarna inte själva ska behöva komma med egna tolkningar, meddelar förbundet.
— Nu vet man inte om man gör rätt, det blir stor variation mellan olika tolkningar och jämlikheten kan lida.
En av de stora frågorna är hur undervisningen ska ordnas så att inte lärarna tvingas ha både närundervisning och distansundervisning samtidigt.
— Nu har vi en situation där samma lärare kan ha en grupp i skolan och en annan på distans.
Dessutom undrar FSL bland annat hur barn som behöver extra hjälp ska få sina behov bemötta, hur skolmåltiderna ska skötas, hur kraven i läroplanen ska tolkas och vilka lärare som kan sköta sitt arbete på distans.
Förbundet kräver svar på tal under veckoslutet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.