Lärarförbund oroligt för skolan på Åland

Finlands svenska lärarförbunds lokalförening på Åland uttrycker oro över de knappa resurserna som finns för att förverkliga stödet för lärande och skolgång. Enligt lärarförbundet är det många elever som inte får det stöd som de har rätt till då personalen inte räcker till.
Åland förnyade stödet i skolan för fem år sedan. Det så kallade trestegsstödet ger eleven rätt till tillräckligt stöd genast när behovet uppstår. Stödsystemet motsvarar stödsystemet i alla finländska skolor.
Inom Ålands lärarförening är man inte nöjd med de resurser skolan har för att förverkliga stödet.
”I en klass kan vi lätt ha över en tredjedel av eleverna i behov av någon stödform och vi borde kunna erbjuda dem hjälp men vi har inte tillräckligt med vuxna i klassen för att göra det här”, säger föreningens ordförande Karsten Steiner i ett pressmeddelande.
Han ser en stor ökning av elevernas stödbehov.
”Vi får nu allt fler elever som stannar hemma eftersom skolan inte kan erbjuda det stöd och den trygghet i skolgången som de skulle behövas.”
Steiner säger att den här gruppen elever behöver speciallösningar för undervisningen, som ytterligare ökar lärarkårens arbetsbelastning.
Svårt även på fastlandet
På fastlandet infördes trestegsstödet redan för tio år sedan. Även på fastlandet har kritiken mot det resurstunga systemet ökat med åren.
”Det här har varit en återkommande fråga för lärarfacket. Fältet har länge krävt mer resurser för att kunna erbjuda barn och unga det stöd de har rätt till. Undervisningsgrupperna är för stora, lärartätheten räcker inte till. Samma signaler får vi från det åländska lärarfältet nu”, säger Finlands svenska lärarförbunds ordförande Inger Damlin.
En arbetsgrupp jobbar med en revidering av trestegsstödet för närvarande.
Lärarfacket OAJ har dessutom lämnat in ett klagomål till riksdagens justitieombudsman kring Utbildningsstyrelsens otydliga och felaktiga direktiv om särskilt stöd för elever, alltså en av de tre stödformer som trestegsstödet ska erbjuda.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.