Förflytta dig till innehållet

Lärarfackets enkät: Sex av tio lärare har övervägt att byta bransch

Pixnio
lärare skriver på en krittavla

Undervisningssektorns Fackorganisation uppger att 57 procent av alla lärare övervägt att byta bransch under det senaste året. Enligt organisationen har andelen ökat klart sedan våren.

– Det verkar som om det har skett en dramatisk förändring på några månader, läget är rent ut sagt kritiskt. Varje beslutsfattare och arbetsgivare måste nu stanna upp och ta sig en funderare kring vilka dramatiska konsekvenser det får för hela samhället, om lärare, rektorer och daghemsföreståndare i stor omfattning börjar byta bransch, säger fackorganisationens ordförande Olli Luukkainen i ett pressmeddelande.

Enligt Undervisningssektorns Fackorganisation är den vanligaste orsaken till att lärare och småbarnspedagoger överväger att byta bransch att arbetet upplevs som belastande.

Därtill bidrar en ökning av arbetsmängden och en alltför låg lönenivå till att lärare sneglar på andra branscher, uppger fackorganisationen.

I pressmeddelandet bäddar Olli Luukkainen redan för kommande kollektivavtalsförhandlingar.

–Vi ska förhandla om hur missförhållandena i lönesättningen ska avhjälpas. Om vi inte når lösningar förhandlingsvägen, ser strejkviljan ur att vara hög bland våra medlemmar”, säger han.

Endast var åttonde svarade på enkät

Uppgifterna om lärarnas tankar på branschbyte och strejkvilja baserar sig på en webbenkät som Undervisningssektorns Fackorganisation gjort bland sina medlemmar.

Enligt fackorganisationen skickades enkäten till 20 400 slumpmässigt utvalda medlemmar. Totalt har Undervisningssektorns Fackorganisation cirka 116 500 medlemmar, enligt organisationen själv.

Svarstiden var 31 augusti–8 september. Av de tillfrågade medlemmarna svarade 2 619 på enkäten, vilket ger en svarsprocent på 12,8.

En låg svarsprocent i en enkätundersökning minskar inte nödvändigtvis på undersökningens trovärdighet, säger Jari Pajunen som är vd för marknadsundersökningsföretaget Taloustutkimus.

–  Svarsprocenten i sig är inte särskilt viktig. Antalet svar är viktigare, och hur väl svaren representerar målgruppen, säger Pajunen.

”2 600 respondenter räcker alldeles bra”

Enligt Jari Pajunen kan man inte fastställa en allmängiltig siffra för hur många svar som behövs för att resultatet från en enkätundersökning kan betecknas som trovärdigt.

– Det beror på målgruppens storlek. Om målgruppen är oändlig kan man få ett nöjaktigt resultat med 500 respondenter och med 1 000 respondenter får man redan ett bra resultat. Så 2 600 respondenter räcker alldeles bra i det här fallet.

I en situation där svarsprocenten i en enkätundersökning är låg gäller det att göra en bedömning av hur väl de som valt att svara representerar alla dem som slumpmässigt valts ut för undersökningen.

– Om man går enligt boken borde man göra en analys av bortfallet för att bedöma om det finns en skillnad mellan dem som inte svarade på enkäten och dem som gjorde det. Oftast är ämnet i enkäten så allmänt att bortfallet inte utgör något problem.

Dela artikeln

En kommentar: “Lärarfackets enkät: Sex av tio lärare har övervägt att byta bransch

  1. Kari Niemi skrev

    Låter lite komiskt ty vart byter lärarna = blir dom o ”butikskassor”?O sjukisana samma sak,vart byter dom om engång lönen är dålig?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter