Lärare i S:t Olofsskolan och PSG tar till lärdomar från våren – men distansskolan är tung för många

Bristen på social samvaro är det som tär mest på eleverna under distansundervisningen, inte undervisningen i sig. Åtminstone om man ska tro den snabbgallup som modersmålsläraren Kenneth Nygrén på S:t Olofsskolan lät genomföra bland sina elever i fredags.
– Att ha skola på distans får förvånansvärt bra betyg. Överraskande nog ger sjuorna bäst betyg, säger Nygren som räknade till ett medelbetyg på 8+ för sjuorna, 8 jämnt för niorna och 8– för åttorna.
– Det här är förstås bara de klasser jag råkade ha, så något representativt urval är det förstås inte, säger han.
Nygrén tror att de introverta eleverna lider mer än de extroverta, trots att det troligen finns svårigheter hos båda.
Vissa elever går inte alls att nå
– Det finns en liten procent som helt enkelt inte går att nå. Som inte gör sina uppgifter och som inte svarar när man försöker kontakta dem. Det är de eleverna som kämpar mest just nu.
S:t Olofsskolan har genomfört två veckor av distansundervisning efter att skolan drabbats av coronasmitta, och den genomför man åtminstone Nygrén genom att dra nytta av vårens period av lärande på avstånd.
– Min kollega genomförde en undersökning i slutet av våren och vi fick respons av eleverna som vi följer nu. Bland annat handlar det om att ge uppgifter i tid och att ha kortare videomöten i inledningen av lektionerna, säger han.
Vissa ämnen funkar på distans, andra inte
Nygrén erkänner att också för honom var inlärningskurvan ganska brant i våras.
– Jag fick lära mig det tekniska från början och det tog ett tag innan jag förstod hur jag skulle använda de plattformar vi jobbar med på bästa sätt.
Att undervisa i modersmål ger honom dock kanske lite fördelar jämfört med lärare i mer teoretiska ämnen, säger han, och i princip kunde han ha förberett sig på distansstudier genom att spara uppgifter som lättare går att göra på distans till slutet av terminen.
– Man såg ju vartåt det var på väg, så det hade varit en plan, men det har jag inte gjort. Jag tror ändå att jag har betydligt lättare att hitta uppgifter som fungerar på distans än vissa andra lärare, säger han och berättar att han bland annat använder ÅU:s artiklar som läromedel.
Det är en slutsats som får medhåll av fysik- och matematiklärare Johan Ström på Pargas svenska gymnasium.
– Naturvetenskapliga ämnen undervisas ju traditionellt genom att räkna på tavlan, och det funkar inte alls lika bra i en digital miljö, säger han.
För lärarna i PSG har hösten överlag varit tung, trots att eleverna varit i skolan. En ökad frånvaro på grund av restriktionerna har inneburit fler kompletteringsuppgifter och uppföljningar att hålla reda på.
– Dessutom har vi testat ett nytt periodsystem under hösten, samtidigt som att en ny läroplan är på väg. Utöver det har det varit frågan om ett nytt skolcenter i Pargas. Det har varit väldigt tungt.
Utmaning att göra distansundervisning rättvist
Pargasgymnasiet gick över till distansundervisning den 7 december och har alltså hunnit med det endast i en vecka – och det en vecka när man har provperiod – så det har inte blivit mycket av undervisning för Ströms del ännu.
Men om distansundervisningen fortsätter efter nyår så kommer han definitivt att ta lärdom från coronavåren.
– Jag kommer att göra en del annorlunda, ja. Så som jag lade upp undervisningen i våras så blev det alldeles för mycket arbete med att rätta uppgifter – nu måste jag hitta på andra lösningar, säger han.
Svårt garantera rättvisa
Den största utmaningen är att göra skolarbetet rättvist för alla.
– Det är till exempel svårt att genomföra prov på distans, eftersom det egentligen inte finns något sätt att veta om det faktiskt är eleven som gör provet. Om man på riktigt vill fuska så går det alltid.
Det är också svårare att vara glad över elever som plötsligt gör bättre ifrån sig.
– Det har kommit en del överraskningar, där det plötsligt gått bättre för någon elev. Men det är omöjligt att säga om det är för att de har jobbat hårdare eller om något annat ligger bakom, och det är synd – för man vill ju inte ta bort något från den som har jobbat upp sig, säger Ström.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.