Långt avstånd till fysioterapi i Kimito ledde till avbokningar – omsorgschef förespråkar flexibilitet

På omsorgsnämndens möte på torsdag tas en motion upp om avsaknaden av fysioterapi i Dalsbruk. SDP:s fullmäktigegrupp lämnade in motionen för ungefär ett år sedan.
Undertecknarna anser att avståndet till Kimito inte får vara en orsak till att folk som behöver fysioterapi inte utnyttjar denna tjänst.
– Vi ansåg att det skulle vara viktigt att man får fysioterapi, inte bara kartläggning, även i Dalsbruk. Andelen äldre är större på södra delen av ön och det är ju mer än synd om avståndet till Kimito blir ett hinder, säger Ann-Marie Kulla (SDP) som skrivit under motionen.
Handlar inte om många avbokningar
I beredningen inför omsorgsnämndens möte framkommer att det här faktiskt är fallet: Personer bosatta i södra delen av kommunen har låtit bli att besöka hälsocentralens fysioterapienhet i Kimito på grund av avståndet.
Enligt Kimitoöns tf omsorgschef Harald Holmström är det dock inte många som låtit bli att gå på fysioterapi på grund av det här. Han ser inte det här som ett stort problem.
Vill se flexibla lösningar inom vården
– Jag försöker i mitt ledarskap lyfta fram positivitet, lösningar och ett kundorienterat sätt. Den konkreta servicen ges ju ändå av en människa till en annan, säger Holmström.

Han tycker det är synd att man behöver göra en motion om något som istället kan lösas flexibelt från fall till fall.
– Kan en patient inte komma till ett visst ställe så löser vi det. Några stora förändringar gör vi inte i den här servicen, vi har ingen överflödig fysioterapi att dela ut. Terapeuten har sagt att hon vid behov kan åka till Dalsbruk, säger Holmström.
Holmström förespråkar ett nytt mer flexibelt arbetssätt, som han tror till och med kan visa sig vara effektivare. Han nämner moderna distansmetoder, där patienter kan få olika typer av stödservice till exempel i eget hem.
Förslaget inför omsorgsnämndens möte är att fullmäktige svarar på motionen och ser den som slutbehandlad.
Bakgrund: Hälsovårdstjänster i Dalsbruk
Sedan hälsovårdsstationen i Dalsbruk stängde har istället en mindre närservicepunkt erbjudit hälsovårdstjänster på orten.
Verksamheten här inleddes sommaren 2019, och fungerar enbart enligt tidsbokning.
De tjänster som erbjuds är bland annat läkar- och sjukskötarmottagning, barn- och mödrarådgivning, laboratorieprovtagning och kartläggningsmottagning hos fysioterapeut.
Närservicepunkten finns i Sale-affärshusets andra våning.
Ett bredare utbud av service finns vid hälsocentralen i Kimito, exempelvis fysioterapi.
En liten kommentar till arktikeln, enligt Kimitoöns fullmäktigeprogram 2017-2020 där alla grupperingar skrev under 09.05.2017 sägs det följande, hälsocentralens LÄKARMOTTAGNINGAR i kommunen fortsätter så länge kommunen själv bestämmer.
Vidare, Uppdrag till Kimitoöns förvaltning 15.10.2017 där alla grupperingar skrev under, kommunen skall ha en hälsocentral och hälsocentralsjukhus.
Vi socialdemokrater beskyller ingen politisk gruppering för att ha brutit mot avtalen. Vi socialdemokrater tolkar det så, läkarmottagningar i kommunen forsätter som vanligt med ALL service tills vi vet hur det går med sk. ”SOTE”
Jag är lite förvånad över tf. Harald Holmströms uttalande, han tycker det är synd att man behöver göra en motion om något som istället kan lösas flexibelt från fall till fall. Till demokratin hör till att man lämnar in en motion till fullmäktige för att få en förändring.
Till slut, Nog är det skrämmande om människor inte inte får fysioterapi så nära som möjligt sitt hem, vi har ju ändå sk. närservicepunkten i Dalsbruk. Ann-Marie Kulla har helt rätt, andelen äldre är större på södra delen av ön, men som ”förriga” har sagt, det är dubbelt längre väg från Kimito till Dalsbruk än tvärtom.
Soc.Dem. fullmäktige gruppordförande
Johan Sundqvist
Skulle vara intressant att få veta hur många avbokningar det är fråga om. Mellan Kimito och Dalsbruk är det 25 km. Mellan Västanfjärd och Kimito 20 km och från Mjösund och Kila är det 15 km till Kimito. Nog för att fysioterapitjänsterna borde finnas rätt nära där man bor eller jobbar, så att resorna efter terapin inte kommer att inverka negativt på behandlingen. Av artikeln framgår dock att man är flexibel inom vården, och det är ju väldigt bra. Jag undrar hur man gör i Lappland, där befolkningen kan ha 150 – 200 km till närmaste vårdenhet?