Längs med Finlands kust på 30 dagar – Ruffe Niemi bjuder med folk som aldrig seglat förut


Äventyrsseglaren Kari ”Ruffe” Niemi hoppas på bra väder under den fortsatta seglatsen från Dalsbruk till Torneå. Bild: Adrienne Westerback.
Det är havsäventyraren Kari ”Ruffe” Niemi som står bakom projektet ”Yhdessä koko rannikko” (på svenska ungefär: Hela kusten tillsammans), en gemensam seglats som tar sig fram längs med Finlands kust.
Resan började den 21 maj i Vederlax i Kymmenedalen och går allt som planerat är man framme i Torneå i Lappland omkring 30 dagar senare.
Men Ruffe Niemi beger sig inte ensam ut på resan utan alla intresserade har kunnat ansöka om att få vara med på delar av seglatsen.
– Tanken är att låta människor få bekanta sig med skärgården och ge dem chansen att prova på segling, förklarar han.
120 personer är en del av besättningen
Projektansökan är nu full och besättningen består av 120 personer, men alla kommer inte att vara ombord samtidigt.
Tre till fyra personer kommer att stiga på vid varje ny hamn, och de som åkt klart stiger i land för att skjutsas hem tillbaka igen.
– Det är främst fråga om personer som aldrig seglat förut och det är roligt, säger Niemi glatt.
Besättningen består av ungefär hälften kvinnor, hälften män, varav den yngsta deltagaren är 18 år och den äldsta 76 år.

Den nya besättningen gör sig redo att åka från Dalsbruk. Bild: Adrienne Westerback.
Hoppas på bra väder och inga hårda vindar
Resans färdmedel är samma 30-åriga Bavaria 300, som är 9 meter lång, som Ruffe Niemi har seglat med under alla sina tidigare resor.
Han tror att distansen under dagsseglatserna rör sig omkring 30–50 sjömil, det vill säga 55–99 kilometer, och att resorna från ort till ort kommer att räcka ungefär 5–10 timmar beroende på vädret.
– Hittills har vädret var otroligt bra och jag hoppas mest att det inte ska bli storm under resan, säger han. Solen behöver inte alltid skina, men för hård blåst vill jag inte ha.
Under dagsutfärderna får besättningen uppleva skärgården men också aktivt prova på att segla.
I samarbete med Finlands miljöcentral görs också vattenundersökningar med fokus på mikroplaster och samlande av annat skräp som ligger i vattnet.

Varken Kirsi Reiman (t.v.) eller Lussi Järvinen har seglat förut men ser fram emot att få prova på. Bild: Adrienne Westerback.
”En otrolig möjlighet”
Från Dalsbruk i Kimitoön fortsätter färden till Åbo på lördag förmiddag.
Med på seglatsen från Dalsbruk kommer bland annat Kirsi Reiman från Salo och Lussi Järvinen från Kasnäs.
Kirsi Reiman fick nys om seglingsprojektet via sociala medier och blev genast entusiastisk.
– Jag ser det här som en otrolig möjlighet, säger hon. Jag har aldrig seglat förut så det är en paus från vardagen, men också en chans att få träffa nya människor.
Hon hoppas få lära sig grundläggande färdigheter i segling och att hon ska slippa bli sjösjuk.
En rolig upplevelse
Lussi Järvinen är bekant med Ruffe Niemi sedan tidigare och tänkte därför att det skulle vara roligt att delta.
– Jag är ingen seglare, säger hon. Jag har nog varit en hel del på sjön men senast jag var på en segelbåt var nog i skolåldern.
Järvinen kommer inte att segla med hela vägen till Åbo eftersom hon har annat program senare under dagen, men åker en liten bit.
– Jag tror det kommer att bli en rolig upplevelse och jag hoppas att jag lär mig något nytt för jag har inga tidigare kunskaper om segling.
Under seglatsen stannar man på 24 kustorter: Vederlax, Fredrikshamn, Kotka, Lovisa, Borgå, Helsingfors, Ingå, Ekenäs, Hangö, Dalsbruk, Åbo, Nystad, Raumo, Björneborg, Sastmola, Kristinestad, Vasa, Jakobstad, Karleby, Kalajoki, Brahestad, Uleåborg, Kemi och Torneå.
RÄTTELSE: I texten har förtydligats att båten är en Bavaria 300 som är 9 meter lång, samt att det inte är fråga om hastigheter på 55-99 kilometer i timmen utan distanser på 55-99 kilometer.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.