Förflytta dig till innehållet

Långfredagsgudstjänst på webben — "Vi får ha gemenskap i ande och bön"

Kvinna klädd i prästkläder går mellan tomma kyrkbänkar

Församlingspastorn och barnkörsledaren Sofia Liljeström samlade tankarna mellan de tomma kyrkbänkarna i Åbo domkyrka innan livesändningen drog i gång. Foto: Patricia Torvalds.


Årets långfredagsgudstjänst såg annorlunda ut än tidigare år för Åbo svenska församling.
Under en av kristendomens viktigaste högtider håller prästerna Sofia Liljeström och Maria Wikstedt samt kantorn Marjo Danielsson gudstjänst för en tom domkyrka medan församlingen sitter hemma och följer med över webben.
— Det känns lite ensamt, jag måste påminna mig om att det bakom kameran sitter 200 människor som öppnat den här länken för att det är viktigt för dem, säger Liljeström.
Kvinna står i predikstol.Patricia Torvalds

Tf. kaplan och församlingspastor Maria Wikstedt tycker det är fint att även folk från andra orter än Åbo kan delta i de virtuella gudstjänsterna. Foto: Patricia Torvalds.

Populärt med onlinegudstjänst

Efter att folksamlingar på fler än tio personer förbjudits har alla församlingens gudstjänster skötts virtuellt. Det här innebär att två präster, en kantor, domkyrkans vaktmästare och en tekniker kommer till kyrkan för att möjliggöra gudstjänsten som livesänds på webbplatsen virtuaalikirkko.fi.
Under de vanliga gudstjänster som hållits i kyrkan har församlingen haft mellan 70 och 100 deltagare.
— Nu har vi haft 200-400 personer som öppnat livesändningarna, och det säger inte hur många personer det är som tittar, det kan vara en hel familj som tittar på en länk. Det är självklart inte tittarsiffrorna som är poängen men det känns ändå roligt att folk har behov av att vara med, säger Liljeström.
Ännu är det oklart om man kommer fortsätta med de populära livesända gudstjänsterna även efter  att restriktionerna upphävts.
— Vi har ännu inte tagit beslut om framtiden ännu, nu fokuserar vi på de närmaste veckorna, säger Liljeström.
— Tanken är att alla som vill och kan ska komma till kyrkan, säger Wikstedt.

Sångblad med texten "Gudstjänst på långfredagen"Patricia Torvalds

I år får församlingen sjunga med i psalmerna framför den egna datorskärmen. Foto: Patricia Torvalds.

Sörjer att man inte kan träffa församlingen

Inom kristendomen kulminerar den sju veckor långa fastan i påsken.
— Det här är den viktigaste högtiden för kristna runt om i världen, säger Wikstedt.
— Och därför är det lite sorgligt att vi inte får vara tillsammans, men vi får fokusera på att ha gemenskap i ande och bön, fyller Liljsetröm i.
Under långfredagen är det Jesus offer som står i centrum och under gudstjänsten läser och sjunger man om Jesus korsfästelse och lidande.
— Hans lidande kulminerar i hans död och vi får alla ta del av det lidandet. Nu får man tänka på sitt eget lidande och sin egen sorg tillsammans med Jesus, säger Wikstedt.

Svartklädd kvinna står framför ett notställ i en kyrka.

Kantor Marjo Danielsson tycker det är viktigt att en långfredagsgudstjänst hålls även om församlingen inte kan komma till kyrkan. Foto: Patricia Torvalds.

Hade varit konstigare att inte hålla någon gudstjänst alls

Just innan kamerorna slås på är förberedelserna inför dagens gudstjänst i full gång.
Kantorn Danielsson sjunger upp, Liljeström går mellan de tomma kyrkbänkarna och samlar tankarna och Wiksted läser igenom dagens texter.
Precis innan start samlas trion i sakristian för en gemensam bön och sedan är det dags.
— Visst känns det ödsligt, påsken är en av våra viktigaste högtider men det skulle ha känts verkligt konstigt att inte ha någon gudstjänst alls, säger Danielsson.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter