Långdansen kring sjukhuset på Kaskisbacken har pågått i minst femton år

Åbolands sjukhus på Kaskisbacken i Åbo har alltid stått Stiftelsen Eschnerska frilasarettet nära. Före sjukhuset blev ett affärsverk 2016–17 var det en stor bidragsmottagare.
Eschnerska stiftelsen har i åratal jobbat för att få bygga ut Åbolands sjukhus.

Redan 2008 lämnade stiftelsen in en ansökan om en detaljplaneändring till Åbo stad för att kunna bygga till och utvidga sjukhuset.
Köp av granntomter
Samma år köpte stiftelsen grannfastigheten på Kaskisgatan 15. Ett gammalt trähus från 1831 blev föremål för en dragkamp, eftersom det stod i vägen för planerna att bygga ut sjukhuset.
Då stiftelsen år 2012 kunde köpa en annan grannfastighet, nämligen den gamla bensinstationstomten mot Österlånggatan, där det tidigare fanns en Teboilstation, kunde det hotade huset stå kvar.
I dag är trähuset kansli för Stiftelsen Eschnerska frilasarettet och Kommunalrådet C.G.Sundells stiftelse och en riktig pärla efter att många studerande som en del av sina studier har lagt ner otaliga timmar på att renovera det.

Ok i juni för tio år sedan
I juni 2013 fick stiftelsens planer på att bygga ut Åbolands sjukhus klartecken i dåvarande miljö- och planläggningsnämnden, men det tog sin tid innan ärendet nådde fullmäktige.
I maj 2014 gav majoriteten i stadsfullmäktige klartecken för att stiftelsen skulle få bygga ut sjukhuset på omkring 5 000 våningskvadratmeter med ungefär 7 370 våningskvadratmeter.
Ett år senare, i maj 2015 förkastade Högsta förvaltningsdomstolen besvären mot beslutet.
2016 ville stiftelsen riva gamla hus på innergården, för att allt skulle vara klart ”den dag vårdreformen klarnar” (ÅU februari 2016).
Två gånger till HFD
Efter två besvärsrundor i Högsta förvaltningsdomstolen under årens lopp är en del gamla byggnader på innergården numera rivna.
Under åren har dock mycket som gäller sjukhusfastigheten på Kaskisbacken förändrats, vilket har komplicerat planerna ytterligare.
Att Eschnerska stiftelsens planer har stampat på stället har också berott på att sjukvårdsdistriktets planer för fastigheten har varit oklara.
– Under de tre senaste åren har vi diskuterat med tre olika högsta chefer för sjukvårdsdistriktet. I och med övergången till välfärdsområdet är det första gången på tre år som vi nu förhandlar om fastigheten, säger Henrik Karlsson, vd för Stiftelsen Eschnerska frilasarettet.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.