Förflytta dig till innehållet

Långa avstånd på grund av utvidgad läroplikt oroar Utbildningsstyrelsen – Nicklas Wägar, 19: Skönt med eget boende

Robin Lindholm, 18, och Nicklas Wägar, 19, får sin yrkesexamen i maj. De rekommenderar Optima i Nykarleby. – Man får bra individuellt stöd och kan studera i egen takt, i andra skolor måste man följa resten av klassen. Och så får man nya kompisar.

”För en del är det här första gången som de får vara sig själva och studera med andra som har en funktionsvariation. Många får vänner för livet.”

Anna-Lena Forsman, rektor för lärande vid Optima

— Fastighetsskötare är ett intressant jobb. Det är inte för teoretiskt och så får man jobba med händerna, säger Nicklas Wägar, 19.

Robin Lindholm, 18, gillar branschen bland annat för att man får använda maskiner. Att köra minilastare är speciellt roligt.

Wägar och Lindholm kommer från Närpes respektive Helsingfors. De har bott och studerat i Nykarleby i tre år, och i maj får de examen från Optimas enhet för yrkesutbildning med krävande särskilt stöd i Nykarleby.

— Efter det flyttar jag till Kårkullas serviceboende i Esbo och söker jobb som fastighetsskötare eller i en butik. Jag har jobbat i butik under praktiken, säger Lindholm.

Wägar siktar på egen lägenhet i Närpes och kanske jobb vid församlingen där han gjort praktik.

— Jag rekommenderar Optima. Man får bra individuellt stöd och kan studera i egen takt, i andra skolor måste man följa resten av klassen, säger Wägar.

Tionde skolåret slopas 2022

Från och med i år är det obligatoriskt för elever att studera vidare efter den grundläggande utbildningen.

Det gäller även studerande med olika slags funktionsvariation och som kan behöva extra stöd eller anpassad undervisning.

— Alternativen är gymnasium, yrkesskola eller en Telma-utbildning, säger Kurt Torsell, direktör för den svenskspråkiga verksamheten vid Utbildningsstyrelsen.

Ännu i höst kan studerande även söka in till det så kallade tionde skolåret eller en förberedande utbildning inför gymnasiestudiereller yrkesutbildning. Hösten 2022 slås dessa ihop till en ny, ettårig utbildning.

— Jag är mest rädd för att de geografiska avstånden ska bli för långa då anpassad undervisning inte erbjuds på så många orter och studerandevolymerna är små. Och om det, i de fall studerande behöver bo på elevhem, finns tillräckligt med sådana platser, säger Torsell.

Gymnasierektor: Kraven kvarstår

Cecilia Hägglund-Nygård, rektor vid Karleby svenska gymnasium, ser ingen koppling mellan reformen, gymnasieutbildningen och studerande med särskilda behov.

— Vår verksamhet styrs av läroplansgrunder och nivån på studentexamensproven, och är väldigt teoretisk. Vi kan inte sänka antagningskraven eller förenkla undervisningen för enskilda elever.

Inom den grundläggande undervisningen kan elever få stöd på tre nivåer: allmänt, intensifierat och särskilt stöd. Motsvarande finns inte i gymnasiet.

— Studerande kan exempelvis få hjälp av en speciallärare som vi har tillgång till några timmar per vecka. Främst handlar det om läs- och skrivsvårigheter och studerande som behöver lära sig bättre studieteknik eller att skriva längre essäsvar, säger Hägglund-Nygård.

Det är svårt att studera till fastighetsskötare på distans, i synnerhet inom krävande särskilt stöd. – Nu får det vara slut med distansundervisningen, säger studerande Nicklas Wägar och Robin Lindholm (t.h.). De får medhåll av handledare Katarina Sundqvist, teamledare Kristina Kullas-Norrgård och rektor Anna-Lena Forsman vid Optima i Nykarleby. Foto Jeanette Östman/SPT

Övergångarna anses speciellt viktiga för elever med särskilda behov. I Karleby ordnas så kallade överföringsmöten för att gymnasiepersonalen ska få veta om blivande studerande tidigare behövt stöd.

— Stödbehovet har ökat under de senaste åren. För tillfället får 5–10 procent av de studerande förlängd tid i studentexamen på grund av läs- och skrivsvårigheter. Vi skulle behöva större speciallärarresurser men det är en ekonomisk fråga som staden avgör.

Enda specialyrkesläroanstalten på svenska

Inom yrkesutbildningen har studerande rätt till stöd på sin nivå.

Här spelar Optima, som den enda svenskspråkiga specialyrkesläroanstalten i Finland, en betydande roll. Optima fungerar ocksåsom kompetenscenter för utveckling av specialundervisningen på andra stadiet.

Optima erbjuder utbildning som handleder för arbete och ett självständigt liv (Telma) i Jakobstad, Vasa, Pargas, Helsingfors och Borgå. Därtill erbjuder man utbildning som handleder för yrkesutbildning (Valma) i Helsingfors och Jakobstad, samt yrkesutbildning med krävande särskilt stöd i Jakobstad, Nykarleby och Vasa.

— Vår utbildningstrappa har fyra steg: vanlig yrkesutbildning med rätt till bland annat coachning och handledning i undervisning, yrkesutbildning med särskilt stöd, yrkesutbildning med krävande särskilt stöd samt Telma- och Valma-utbildningarna, säger Kristina Kullas-Norrgård, teamledare inom yrkesutbildning med krävande särskilt stöd.

Optima erbjuder olika former av anpassad undervisning i Jakobstad, Nykarleby, Vasa, Pargas, Åbo, Helsingfors och Borgå. I Nykarleby kan studerande bo på gruppelevhem, eller i träningslägenhet ensam eller tillsammans med en annan studerande. Foto Jeanette Östman/SPT

Just nu har Optima 151 studerande inom krävande särskilt stöd från olika delar av Svenskfinland.

— Vi kan inte erbjuda undervisning på fler orter med nuvarande resurser eller studentunderlag. Ungdomarna i Svenskfinland blir färre, vilket medför att färre behöver krävande särskilt stöd. Det krävs 6,5 studerande för att en undervisningsgrupp ska bära sig ekonomiskt, säger Anna-Lena Forsman, rektor för lärande och ansvarig för den utvidgade läroplikten.

Lappar gamla hål med nya pengar

En orsak till att nätet glesnat är, enligt Forsman, att anslagen skurits ner. År 2013 skar staten ner på yrkesutbildningen i Finland med 190 miljoner euro.

— Vi förlorade 25 procent av vår finansiering och fick banta personalen, sälja fastigheter och stänga mindre enheter. En del bygger vi upp igen med annan finansiering men vi ligger ännu under med 20 procent. Utbildning inom krävande särskilt stöd har utökats med merkonomutbildning och Valma-utbildning de senaste åren.

Optima har två elevhem med sammanlagt 28 platser, ett par träningslägenheter i Nykarleby och ett internat i Jakobstad. Vid behov köper man boendeplatser på de andra orterna, exempelvis av Kårkulla.

Robin Lindholm och Nicklas Wägar studerar till fastighetsskötare vid Optima i Nykarleby. Foto Jeanette Östman/SPTAtt lära sig tvätta bilar ingår i studierna till fastighetsskötare vid Optima i Nykarleby. – När du tvättar en bil ska du tänka på hur du skulle vilja att den såg ut när du köper den, säger Robin Lindholm, 18, och Nicklas Wägar, 19.Robin Lindholm och Nicklas Wägar studerar till fastighetsskötare vid Optima i Nykarleby. Foto Jeanette Östman/SPT

Forsman förstår att föräldrar kan tveka inför att skicka sitt barn till en annan ort för att studera.

Studerande kan också med hjälp av en assistent få sin utbildning vid en vanlig yrkesskola närmare hemorten men även det har, enligt Forsman, ett pris.

— Forskning visar att studerande mår bra av gemenskap och det förutsätter gruppundervisning. För en del är det här första gången som de får vara sig själva och studera med andra som har en funktionsvariation. Många får vänner för livet.

Robin Lindholm och Nicklas Wägar gillar att bo på elevhem respektive i egen träningslägenhet i Nykarleby. De betonar gemenskapen.

— Jag testade bo på Folkhälsans juniorhem i Helsingfors innan jag flyttade hit och kände en del av de andra studerande från tidigare. I början var det spännande och lite pirrigt. Men det är jätteroligt att bo på elevhem. Där finns kompisar att prata med, säger Lindholm.

Wägar kände ingen när han flyttade till Nykarleby. Så är det inte längre. Matlagning är ett stort intresse och han bjuder gärna på mat. Nyligen tillredde han pulled pork.

 — Det är skönt med eget boende. Man får bestämma mycket så länge man sköter sig.

Måste fungera från och med i höst

Enligt Undervisnings- och kulturministeriet kommer reformen att kosta staten upp till 129 miljoner euro. Kommunförbundet har uppskattat att prislappen landar på cirka 10 miljoner mer.

Enligt Torsell har det anslagits pengar för mer handledning inom den grundläggande undervisningen men även vid gymnasier och yrkesutbildningar.

— Ansvaret för att inte släppa taget om enskilda studerande innan man vet var de landar växer. Vi talar om människor i en sårbar situation. Systemet måste fungera från och med i höst, säger Torsell.

Utbildningsstyrelsen
Enligt Kurt Torsell, direktör för den svenskspråkiga verksamheten på Utbildningsstyrelsen, blir kommunen förpliktigad att hitta en studieplats åt allaoch de unga blir förpliktigade att söka en studieplats. – Men i praktiken kan man inte tvinga någon att börja studera någonting som hen inte vill. Foto: Utbildningsstyrelsen

Enligt Forsman kan det ta några år innan en studerande hittar sin plats inom yrkesutbildningen med krävande särskilt stöd, medan de som påbörjar en Telma-utbildning ofta följt en klar stig ända från grundskolan.

Optima erbjuder en utbildningsgaranti för studerande inom krävande särskilt stöd. Den innebär att studerande med ett så stort behov av särskilt stöd att det medför svårigheter att efter avslutade studier hitta ett jobb får hjälp med det.

Kristina Kullas-Norrgård ser ett ökande behov av stöd på grund av psykisk belastning bland studerande.

— Det är inte alltid den formella kompetensen som avgör om en person får ett jobb. De sociala färdigheterna kan avgöra och vi tränar också dem.

Att andra stadiet blir avgiftsfritt upplevs som en lättnad bland vårdnadshavare och studerande.

— En del oroliga vårdnadshavare har ringt och frågat om deras barn, som kanske drabbats av skolfobi, tvingas söka en studieplats nu. Men studerande kommer fortsättningsvis att kunna ansöka om avbrott i läroplikten, exempelvis av hälsoskäl.

Däremot blir det, enligt Anna-Lena Forsman, en ekonomisk utmaning för utbildningsanordnarna som inte längre kan kräva att studerande exempelvis kommer med egen laptop.

— Vi kan kanske inte erbjuda alla en egen laptop, vilket kan leda till ett digitalt steg bakåt inom utbildningen som helhet. Men vi kommer att göra vårt yttersta för att erbjuda en kvalitativ utbildning, inklusive studieutrustning.

Så fullgörs läroplikten från och med nu

Den nya läropliktslagen trädde i kraft vid årsskiftet och medför att läroplikten utvidgas till 18 års ålder från och med hösten 2021.

Reformen börjar gälla för dem som avslutar sin grundläggande utbildning våren 2021, det vill säga i huvudsak de som är födda 2005.

Den träder i kraft stegvis och är fullskalig först 2024.

Efter den grundläggande utbildningen kan läroplikten fullgöras genom en gymnasieutbildning (studentexamen), en yrkesinriktad grundexamen, via olika utbildningar i övergångsskedet eller utbildningar avsedda för särskilda grupper.

Det kan vara en Telma-utbildning, en utbildning via folkhögskola eller grundläggande utbildning för vuxna om den grundläggande utbildningen är halvfärdig.

Kan även vara en folkhögskoleutbildning eller vuxenutbildning riktad till invandrare.

Omfattar också samer som deltar i läsårsutbildning i samiska och samisk kultur vid Sameområdets utbildningscentral.

Den 1 augusti 2022 ersätts det så kallade tionde skolåret av en ny 1-årig utbildning, som kallas utbildning som handleder för examensutbildning (HUX).

Här ingår även nuvarande påbyggnadsundervisning efter den grundläggande utbildningen, utbildning som förbereder för gymnasieutbildning (LUVA) och utbildning som handleder för yrkesutbildning (Valma).

Målet är att ge de studerande färdigheter för att söka sig till en examensinriktad utbildning och avlägga en examen, eller en övergång till en Telma-utbildning.

Läroplikten kan tillfälligt avbrytas på grund av exempelvis familjeskäl, hälsoskäl eller längre utlandsvistelse.

Källa: Utbildningsstyrelsen

Stöd till studerande med särskilda behov på andra stadiet
Stöd inom gymnasieutbildningen

Gäller alla studerande: Speciallärare kan hjälpa studerande med exempelvis läs- och skrivsvårigheter eller studieteknik.

Speciallärare stöder också ämneslärarna i hur de inom den vanliga undervisningen kan hjälpa studerande med specialbehov, som läs- och skrivsvårigheter.

Ämneslärare kan ge tillfälligt stöd exempelvis inför ett prov.

Studerande kan få dispens från ett ämne på grund av exempelvis en medicinsk diagnos. Om man exempelvis bott länge utomlands kan man få dispens från finska.

Gäller invandrare och andra personer med ett främmande språk som modersmål: utbildning som förbereder för gymnasieutbildning (LUVA).

Inom utbildningen kan man genomföra studier inom den grundläggande utbildningen, höja sitt avgångsbetyg och genomföra gymnasiekurser som sedan räknas till godo.

Utbildningen räcker cirka ett år. Kräver uppehållstillstånd. Ingår från och med augusti 2022 i HUX-utbildningen.

Stöd inom yrkesutbildningen

Vanlig yrkesutbildning erbjuder bland annat coachning, kurator och handledning i undervisningen.

Utbildning för yrkesinriktad grundexamen eller handledande utbildning med särskilt stöd: för personer som på grund av inlärningssvårigheter, skada, sjukdom eller annan orsak behöver långvarigt eller regelbundet stöd för sin inlärning och sina studier.

Yrkesutbildning med krävande särskilt stöd: för personer som behöver brett och mångsidigt stöd i studierna på grund av stora inlärningssvårigheter, svår skada eller sjukdom. Undervisningen ges vid specialyrkesläroanstalter eller i särskilda grupper vid allmänna yrkesskolor.

Utbildning som handleder för yrkesutbildning (Valma): för personer som behöver stärka sina färdigheter för att kunna söka till en utbildning som leder till examen. Innebär bland annat små undervisningsgrupper, skolgångsbiträden och individuella mål. Ingår från och med augusti 2022 i HUX-utbildningen.

Utbildning som handleder för arbete och ett självständigt liv (Telma): för personer som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning som medför stora svårigheter som påverkar inlärningsförmågan behöver särskilt stöd.

Källa: Studieinfo , Utbildningsstyrelsen, Optima, Karleby svenska gymnasium

Jeanette Östman/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter