Förflytta dig till innehållet

Lång väntetid på kyrkans släktutredningar skapar huvudbry för husbolag – långa köer i Åbo

Ari Sundberg/SPT
hus
Just nu måste man vänta länge på kyrkans släktutredningar. Det kan betyda att dödsboet inte kan betala bostadsvederlag från den avlidnas konto.

Fastighetsförbundet uppmanar husbolagen att ta det lugnt ifall ett dödsbo inte genast kan betala bostadsvederlag när lägenhetens innehavare avlidit.

Problemet kan nämligen bero på att köerna nu kan vara flera månader långa till den evangelisk-lutherska kyrkans regioncentralregister. Registren levererar de släktutredningar som ofta behövs för att dödsboet ska få tillgång till den avlidnas konton, påpekar Fastighetsförbundet.

Reform skapar köer

Skälet till att köerna är så långa, uppger förbundet, är en reform där arbetet med kyrkböckerna och intygen koncentrerats till kyrkans 15 regioncentralregister.

Reformen underlättar visserligen arbetet för dödsboet, eftersom de efterlevande tidigare måste begära in intyg från alla kommuner där den avlidna hade bott, om hen någon gång under sitt liv hört till kyrkan.

Men baksidan är, enligt förbundet, alltså de långa köerna.

”Börja inte processa”

Biträdande jurist Kristel Pynnönen vid Fastighetsförbundet säger att husbolag tagit kontakt för att fråga hur de ska agera när dödsboet inte betalat bostadsvederlag.

Pynnönen rekommenderar att husbolagen inte genast startar en process för att ta bostaden i besittning eller meddelar om problemen till Statskontoret, ifall problemen beror på att en släktutredning saknas.

”I den här situationen lönar det sig för dödsboets delägare att meddela husbolaget vad de uteblivna betalningarna av vederlag beror på”, säger Pynnönen i ett pressmeddelande.

Flera månaders kö i Åbo

Man får ofta en uppskattning av hur länge förseningen pågår genom att gå in på regioncentralregistrens eller församlingarnas webbplatser.

Till exempel meddelar Åbo svenska församling att leveranstiden för släktutredningar vid Åbo regioncentralregister för tillfället är cirka 17 veckor.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter