Förflytta dig till innehållet

Lång process för minneslund i Nagu – första initiativet togs redan 2011

Tuuli Meriläinen
Här framför klockstapeln hoppas Turunen och Auer att en strölund kunde inrättas eftersom de anser att platsen passar utmärkt för det.

Det finns ett behov av platser där man kan placera askan efter en avliden, inte minst i Pargas där drygt 70 procent av de döda kremeras. Tidigare inrättade församlingarna i första hand minneslundar, men numera är strölundar vanligare eftersom de anhöriga får delta då askan strös ut i en strölund.

På Nagu begravningsplats besöker Anja Turunen och Viveca Auer en gräsplätt intill kyrkomuren med utsikt mot kyrkans klocktorn. Här kunde det finnas en minneslund om inte beslutsfattandet och verkställandet inom församlingen skulle vara så långsamt.

Turunen har varit fast bosatt i Nagu sedan millennieskiftet. 2011 lämnade hon in det första initiativet till församlingen för en minneslund på Nagu begravningsplats. Två år senare tryckte hon på igen eftersom inget hände.

– Svaret blev att det inte finns behov av en minneslund i Nagu eftersom det finns en i Pargas. Men man vill bli begraven där man bor. På en begravningsplats borde alla begravningsformer vara möjliga, inte bara kistbegravning, säger Turunen.

Tuuli Meriläinen
Anja Turunen (i mitten) och Viveca Auer hoppas att minneslunden äntligen ska tas upp i den nya planen över Nagu begravningsplats. Här tillsammans med t.f. kaplanen Terttu Laaksonen (t.v.).

Turunen fortsatte att jobba för saken och 2015 verkade det som om en minneslund äntligen skulle bli verklighet då Saatsi arkkitehdit gjorde en plan för begravningsplatsen med omliggande områden där en minneslund ingick.

– Samma år förordnade Kapellrådet för Gemensamma kyrkorådet att planen förverkligas i sin helhet. Jag hann redan sända ut tackbrev till alla som engagerat sig i processen. Men sedan dess har inget hänt, säger Turunen.

Processen som pågått i över 13 år har stannat upp eftersom minneslunden de senaste åren väntat på en helhetsplan för Nagu begravningsplats – en plan som låter vänta på sig.

Strölund

De senaste åren har Viveca Auer hjälpt Turunen att driva frågan vidare. Auer är prästvigd och fast bosatt i Nagu, sitter med i kyrkofullmäktige för andra perioden och har tidigare suttit med i det Gemensamma kyrkorådet.

Vi vandrar vidare till Klockstapeln intill kyrkan där Auer och Turunen föreslår att en strölund kunde inrättas. Det är en vacker, lite undanskymd plats med direkt utsikt mot kyrkan.

– Vi vill också att det skall finnas en plats i Nagu där de anhöriga får vara med då askan strös ut. Strölundar är oftast områden som är mer naturenliga än en minneslund. En strölund är det mest ekonomiska begravningssättet, både för församlingen och för de anhöriga.

Initiativet stötte på motstånd, bland annat hos den dåvarande kyrkoherden, och Kyrkorådet ville inte ha en strölund utanför kyrkans murar.

– Vi driver ännu på att Nagu borde få en strölund och den här platsen skulle kunna vara en lämplig plats. Vi hoppas också att minneslunden ska inrättas som planerat och att den inte faller bort i den nya helhetsplanen, säger Auer.

Stöder idén

Utanför kyrkan träffar vi på t.f. kaplan Terttu Laaksonen. Hon understöder planerna på en minneslund och en strölund vid Nagu kyrka.

– Enligt kyrkolagen ska församlingarna lyssna till församlingsmedlemmarna i ännu högre grad än förr. Alla vill inte ha en kistbegravning eller en urna och gravsten. Teologiskt sett är en strölund inget problem.

Då ÅU lyckas få tag på Jim Karlsson, fastighetschef för Pargas kyrkliga samfällighet, konstaterar han att det är sällan någon frågar efter möjligheten att strö askan i en strölund.

– Det är vanligare att man frågar efter möjligheten att strö askan i havet.

Han säger att det i Nagu finns möjlighet till begravning i kista eller urna. På begravningsplatserna läggs urnorna i gravar reserverade för detta på skilda områden för urngravar eller i annan grav på begravningsplatsen.

– Ärendet med gravgårdsplanen för Nagu begravningsplats går vidare under hösten då gravgårdsplanen uppdateras.

Minneslund och strölund

  • Minneslund: en särskilt avgränsad plats på en kyrkogård för diskret och anonym nedgrävning eller spridning av aska efter kremering. Anhöriga får inte kännedom om var askan nedsatts eller spridits eftersom gravsättning i minneslund i regel sker utan anhörigas närvaro. Finns på kyrkogården i Pargas.
  • Strölund (eller askgravlund): Till skillnad mot vad som gäller för minneslund har de anhöriga rätt att närvara vid nedgrävning av aska. Namn på gravsatta uppförs på en särskild tavla. Ingen strölund finns inom Pargas kyrkliga samfällighets område.

Så här har processen gått

2011 lämnar Turunen in det första initiativet till en minneslund.

Februari 2013: Gemensamma kyrkorådet, som är det beslutande organet gällande ärenden inom begravningsväsendet, behandlar initiativet som lämnats av Turunen och konstaterar att det redan finns en minneslund i Pargas och att det inte finns behov av en i Nagu.

Mars 2013: Gemensamma kyrkorådet inväntar Nagu kapellförsamlings utredningar om en eventuell minneslund varefter man fattar beslut i frågan. Kapellrådet beslutar gå vidare med frågan.

2015: Saatsi Arkkitehdit gör upp en plan över begravningsplatsen som omfattar en minneslund inne på kyrkogården. Planen är beställd av gemensamma kyrkorådet och behandlas 2015. Ärendet remitteras.

Kapellrådet förordar att planen ska förverkligas i sin helhet 2016. Två diskussionstillfällen om minneslunden ordnas för församlingsmedlemmarna.

2016: Turunen lämnar in initiativ om en separat strölund i Klockstapelbacken i Nagu. Ledningen har enligt förvaltningschefen signalerat att det finns ”stora svårigheter med en lösning i Klockstapelbacken” men ingen redogörelse för vilka svårigheterna är. Kyrkorådet vill inte att en strölund inrättas utanför kyrkogårdens murar.

2018: Turunen lämnar in en namninsamling med över 280 namn som understöder strölundsinitiativet.

2019 har kapellrådet frågat efter en lägesrapport gällande minneslunden. Jim Karlsson informerar på kapellrådets möte att minneslundsfrågan behandlats i kyrkorådet och att den bordläggs eftersom minneslunden anses höra ihop med hela Nagu kyrkogård som ska få en ny helhetsplan.

2020 har arbetet med att kartlägga kyrkogårdarna i skärgården inletts. För Nagu begravningsplats del har kartläggningen blivit klar 2021.

2024: Budgetmedel finns reserverade för uppdateringen av kyrkogårdsplanen för Nagu kyrkogård.

Dela artikeln

En kommentar: “Lång process för minneslund i Nagu – första initiativet togs redan 2011

  1. Birgitta Franzén skrev

    Så Anja Turunen kämpat för detta. Beundrar hennes energi att efter varje bakslag gå vidare. Alla resor möten träffat hon gjort genom åren, informerat oss alla. Hoppas de blir ett lyckat slut.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter