Lång diskussion och förhandlingspaus innan fullmäktige röstade om försäljningen av Pargas fjärrvärme – så här föll rösterna

Försäljningen av 75 procent av aktierna i Pargas Fjärrvärme Ab till Adven blev som väntat en utdragen historia i fullmäktigesalen.
Efter en lång diskussion röstade man om försäljningen, där rösterna föll 20–13 för försäljningen. Två röster lades ner.
Innan mötet hade fullmäktige dessutom hunnit hålla en aftonskola kring fjärrvärmeförsäljningen innan sammanträdet började klockan 16. Köpeskillingen rör sig i storleksordningen 11 miljoner, och fastställs slutligen då handlingarna undertecknats.
Kurt Lundqvist (SFP) anmälde jäv i egenskap av styrelsemedlem i Pargas Fjärrvärme Ab och ersattes under behandlingen av Ingrid Möller. I övrigt var Tomas Jansén (SFP) på plats som ersättare för Kyösti Kurvinen och Elina Kemppainen (SDP) i stället för Maria Lindell-Luukkonen under hela mötet.
Eftermiddagens första omröstning handlade om Mikaela Luomas (SDP) remissförslag, där rösterna föll för en fortsatt behandling av ärendet med 25–10.
Luoma ville ha mera tid för att kunna fatta ett övervägt beslut.
– Jag anser att det här är ett väldigt ensidigt förslag, där inga alternativ presenterats. Tidsmässigt är det inte försvarbart att fatta ett så här stort beslut. Inga omställningsförhandlingar har heller förts, konstaterade hon.
Innan det hade SFP:s Jan Eriksson hunnit föreslå att punkt fyra i beredningen, där det konstateras att försäljningsvinsten föreslås användas till att korta av stadens befintliga lån genom extra amorteringar, stryks. Kaj-Johan Karlsson (SFP) understödde Erikssons förslag.
Det här förslaget orsakade en del polemik, eftersom de andra partierna inte var förberedda på förslaget, utan utgått från att försäljningen behandlas som ett paket.
Efter pausen ändrade Eriksson sitt förslag för punkt 4 med andemeningen att man inte avkortar gamla lån med försäljningsvinsten för att eventuellt teckna nya lån.
Eriksson efterlyste i sin tur att ett beslut i försäljningsfrågan fattas här och nu – antingen för eller emot. Att remittera ärendet skulle enligt honom inte gynna någon, eftersom det sannolikt skulle betyda att köparen drar sig ur.
– Jag vet inte vad som är rätt, men hoppas vi väljer rätt. Vi ser om fem år hur det gick.
Han fick också som han ville, då omröstningen till slut ägde rum.
Markku Orell konstaterade att man också inom Samlingspartiet är splittrade i frågan.
– Rent personligen är jag för en försäljning. Vi kommer ingen vart med det faktum att vårt fjärrvärmebolag är litet – och kommer att förbli det. Ett större bolag har möjlighet att göra sina inköp till förmånligare priser. Vi kommer att behöva göra miljöinvesteringar som är i miljonklassen i framtiden, också om man frånser nätverket.
Jarmo Takatupa (Sannf.) motsatte sig hemlighetsmakeriet kring försäljningen medan VF:s Lotta Laaksonen motsatte sig en försäljning av stadens grundinfrastruktur.
Det var slutligen också hennes motförslag om att inte alls sälja som man sist och slutligen röstade om.
Stadens tekniska chef Jonas Nylund korrigerade några felaktiga påståenden som lyfts fram i salen i sitt inlägg.
– Spillvärmens andel minskar i framtiden, då industrins processer effektiveras, påpekade han.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.