Lånetaket för bostadsköp sänks till samma nivå som före coronaepidemin

Finansinspektionens direktion sänker lånetaket för andra bostadslån än förstagångslån med fem procentenheter. Det är en sänkning till den nivå som rådde före coronapandemin, det vill säga till 85 procent.
Lägre bolånetak betyder lägre lån. Det gäller i princip främst dem som inte har andra säkerheter än själva bostaden.
Under coronakrisen höjdes taket för att personer som drabbats av krisen ändå skulle ha möjlighet att få lån. För ett år sedan höjdes lånetaket för alla utom de som köpte sin första bostad till 90 procent av det verkliga värdet av säkerheterna.
Nu finns inte längre skäl för lättnaden, samtidigt som hushållens skuldsättning ökar i oroande takt. Därför sänks taket igen. Direktionens ordförande Marja Nykänen säger att den allt växande bostadsutlåningen riskerar medföra att de kraftigt skuldsatta hushållen ökar ytterligare.
— En sänkning av bolånetaket stävjar beviljandet av de största lånen i förhållande till säkerheterna, säger Nykänen i pressmeddelandet.
Hon uppmanar också bankerna till återhållsamhet när det gäller lån som beviljas för långa tider.
Beslutet träder i kraft den 1 oktober i år.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.