Landslagets Pargasbördige vallachef kunde ha blivit kommundirektör – grämer sig över kommunikationsmissen med Iivo Niskanen

Martin Norrgård, född och uppvuxen i Pargas, är servicechef för det finska skidlandslag som nyligen avslutade VM i Oberstdorf i Tyskland.
Han brukar också benämnas vallachef eftersom han ansvarade för elva vallares, fyra teståkares och en skidslipares arbete under VM-veckorna.
Han ger en nia som skolvitsord åt sig och sitt team.
– Det gick jättebra, men den sista fullträffen saknades, summerar Norrgård VM som slutade med två silver och ett brons för de finländska åkarna.
Svordomar orsakades av kommunikationsmiss
Kronan på verket kunde ha blivit herrarnas avslutande 50 kilometer, men istället gick det på tok med Iivo Niskanen som fick det tungt efter skidbytet och slutade på en sjätte plats en halv minut efter täten.
Under tävlingen hördes Niskanen ropa till serviceteamet vilka skidor han ska ta, kryddat med några svordomar.
– Det var ett mänskligt misstag, en kommunikationsmiss mellan Iivo och hans vallare. Det andra paret skidor med mindre fäste kunde definitivt ha varit ett bättre val, säger Norrgård dagen efter VM-avslutningen.
Han säger att det är omöjligt att misstag inte sker. Under VM-veckorna har serviceteamet vallat över 1 000 skidor, varav hundratal vallats för tävling.
Att misstag händer är i princip oundvikligt.
Överlag har serviceteamet ändå fått mycket beröm av de finländska åkarna. Det värmer hjärtat på Norrgård som i höstas tog över som servicechef för landslaget.
– Vi är tacksamma för stödet från åkarna, det ökar självförtroendet. Går man in på fel stig de första dagarna i tävlingen är det tungt, och man börjar söka ufon, alltså alternativa metoder. Nu var vi säkra på oss själva från början, säger Norrgård.
Martin Norrgård
Ålder: 33
Bor: I Vasa med sambon Antonia och sonen Aston, snart elva månader. Uppvuxen i Pargas.
Aktuell som: Servicechef för finländska skidlandslaget.
Till det goda grundarbetet hör att serviceteamet var på plats sex dagar innan första starten.
Det behövdes för att lära sig de knepiga förhållandena i VM-spåren.
– Efter klockan elva på förmiddagen när solen tittade fram bakom bergen ändrades förhållandena helt. Därför fick vi ofta gå efter gårdagens vallatester och -resultat, eftersom läget var helt annat på eftermiddagen än vad det varit på morgonen.
Serviceteamet ser på snökornen och mäter temperaturen i snön. Djupa vetenskapliga analyser kan göras av snön men Norrgård är inte helt övertygad om dess vikt.
– Vi får väldigt tydliga svar om snön, men är sedan våra testmetoder tillräckligt vetenskapliga för att dra nytta av det? I testen glider vi hand i hand och mäter centimetrarna med ögonmått, utan att ta i beaktande vind och annat.

Innan Norrgård blev uppringd av det finska landslaget jobbade han i det svenska vallateamet.
Tidigare hade han erfarenhet också som vallare för juniorlandslaget och det japanska landslaget.
Han har också jobbat för olika företag inom skidsporten.
Att det finns skillnader mellan det svenska och finska sättet att arbeta är han den första att erkänna.
– Mycket av diskussionskulturen som svenskarna är fantastiskt skickliga på vill jag föra in, det har höjt en del ögonbryn men det är inte min ledarstil att vara en hierarkisk typ. Det är bra att lyssna på många innan man fattar beslutet, säger Norrgård.
Hans uppgift under VM har varit att just diskutera och knyta ihop vallateamet med skidåkarna och tränarna, samt att hålla kontakten med skidleverantörerna som också är på plats med sina teståkare så att just deras skidmärkes åkare ska klara sig så bra som möjligt.
– Det gäller att utnyttja sina goda relationer, och om man inte har dem måste man skapa dem.
Norrgård påpekar att vallarna under VM jobbar från tidig morgon till sen kväll.
”Helt slut” – men siktet inställt på OS
Han erkänner att han är ”helt slut” då ÅU talar med honom på måndagen, då han är i färd med att packa ihop i Oberstdorf för att resa till Schweiz för det avslutande världscuploppet.
– Visst är det tungt att resa iväg direkt, men det är lite lugnare med världscupen med färre åkare och färre vallare. Kanske jag själv hinner koppla av med någon längre skidtur också, säger Norrgård.
Tjänsten som servicechef är inte på heltid, utan innehåller en längre paus över sommaren.
Norrgård säger att diskussioner förs med förbundet om att det i framtiden kunde bli en heltidstjänst.
Kontraktet sträcker sig nu över OS i Peking om ett år, med option för ett år till.
– Coronan har ställt till det, vi borde varit i Peking under vintern för att testa förhållandena redan den här säsongen. Nu måste vi vara ute i extra god tid nästa år, eller så får vi bara drömma om kraftiga snöfall innan varje start, så är alla vallateams förberedelser mer eller mindre gjorda i onödan, skämtar Norrgård.
Fem frågor till Martin Norrgård
Vilka är höjdpunkterna från din egen skidkarriär?
– Det är väl tre fjärdeplatser från junior-FM, plus en femte- och en sjätteplats. Årgångarna 1986, -87 och -88 var relativt duktiga med flera framtida landslagsåkare. Efter några år i seniorklassen insåg jag att mina talanger finns på annat håll än i själva spåret.
Du är utbildad politices magister och sökte kommundirektörstjänster i Vörå och Närpes, och ställde upp för SFP i EU-valet 2019. Är du nöjd med att du istället återgick till skidsporten?
– Jag är definitivt nöjd med det. Det är annan press nu med all
mediebevakning, men jag tror att ledarskapsarbetet inte skiljer sig så hemskt mycket från varandra. Men det här tangerar förstås mitt eget intresse och väcker tävlingsinstinkten i mig, det ger en extra drive. Jag tror inte jag skulle orka arbeta mer eller mindre dygnet runt med ett civilt jobb.
Vad fick dig att återgå till skidsporten efter att du avslutade din karriär som åkare?
– Jag började med att valla lite och fick sedan jobb inom företag inom skidsporten. Men de dåliga vintrarna gjorde att det inte var någon säker business så jag tog några år paus från skidåkningen. Sedan ringde Sverige och efter det Finland och nu är jag fast i ekorrhjulet.
Hur mycket följer du med vad som händer i Pargas?
– Jag följer nog noggrant med, min föräldrar bor där och syrran bor i Nådendal. När vi är på besök försöker vi stanna lite längre. På sommaren åker jag gärna till stugan i Norrskata. Ju mera jag är borta från Åboland desto mera saknar jag det. Jag är PIF:are ännu också, och är stolt över arbetet som skidsektionen där gör. Hoppas att jag kan vara ett bevis på att det finns många möjligheter att verka inom idrotten, inte bara i spåret.
Är du servicechef för finska landslaget ännu om tio år?
– Det är jag knappast. Jag hoppas de har ersatt mig med någon med nyare idéer då, men kanske kan jag verka i någon annan roll i landslaget.
Artikeln uppdaterad 9.3.2021 kl. 11.02: Citatet i början ändrat till ”Det andra paret skidor med mindre fäste kunde definitivt ha varit ett bättre val”.
Exakt så är det, nu är artikeln rättad!
mvh. Johan Backas/ÅU
Hade inte Iivo Niskanen för mycket fäste och inte för lite fäste på de skidor han bytte till?