Landskapet vill se hårdsatsning på skärgården – med statliga pengar till bättre dataförbindelser

Skärgårdshavet bör utvecklas till ett internationellt turismvarumärke i klass med Lappland, och det bör skrivas in i regeringsprogrammet.
Det menar Egentliga Finlands landskapsförbund, Åbo handelskammare och Egentliga Finlands företagare i sina gemensamma mål för kommande regeringsprogram.
– Vår skärgård har väl varit något av en självklarhet. Det är först under de senaste årtiondena som man insett hur unik den faktiskt är. Enligt oss kunde den vara ett minst lika starkt varumärke som Lappland, säger Hanna Munter vid Egentliga Finlands företagare.
Landskapets önskemål för skärgården – ett plock
- Öronmärkta pengar för att stoppa avrinningen av näringsämnen och utnyttja den redan existerande belastningen i Skärgårdshavet. Bland annat vill man att gipsbehandlingen ska stödas med cirka 6 miljoner euro per år.
- Att finansieringen av skärgårdstrafiken hålls på dagens nivå samt att trafiken, med många gamla fartyg, dessutom får 5–7 miljoner euro per år för inköp.
- 61 miljoner euro för att förverkliga Pargasleden, alltså S:t Karins västra omfartsväg.
- Att skärgårdslagen från 1981 förnyas så att definitionen av skärgårdskommuner förtydligas och att deras finansiering säkras. (Det här arbetet har nu påbörjats.)
- Att statliga funktioner som Gränsbevakningens baser hålls kvar.
- Att fasta och trådlösa dataförbindelser stöds, att tillgången till statliga tjänster och bland annat postutdelning tryggas.
Källa: ”Egentliga Finlands mål för regeringsprogrammet 2023–2027” lanserat i somras

Året runt-turism
De tre organisationerna vill se en fungerande skärgårdsturism året om. Men den ska förenas med Skärgårdshavets hållbarhetsmål.
Vad kan beslutsfattarna göra?
– Statliga pengar kan till exempel satsas på att förbättra datakommunikationerna i skärgården och för att skydda Skärgårdshavet och mångfalden där. Sådana saker går hand i hand då man utvecklar skärgården.
Dataförbindelserna väldigt viktiga
Hanna Munter säger att svajiga dataförbindelser är en utmaning för många företagare i skärgården.
– Dataförbindelser är en central del av företagens verksamhet i dag. Dessutom behöver också konsumenterna och turisterna fungerande dataförbindelser, så det finns många skäl att förbättra dem.
När det gäller skyddet av skärgården säger hon att företagen är i en nyckelroll.
– Vi tror på deras förmåga att utveckla lösningar för en renare miljö. Därför önskar vi också mer pengar för forskning och utveckling. Vi vill inte stänga Skärgårdshavet men närma oss det ansvarsfullt, och där spelar företagarna en avgörande roll, säger Hanna Munter.

Eget utspel
Egentliga Finlands företagare gjorde nyligen även ett helt eget utspel i frågan, med adress till nästa regering.
– Att skala upp skärgårdsturismen till en året runt-verksamhet efter pandemin är en stor möjlighet för branschens sysselsättning och företag, och för hela Finlands image, säger Jutta Wirén, chef för näringslivsfrågor.
Hon påpekar att endast ett välmående Skärgårdshav kan locka turister.
– Genom att företagen och offentliga aktörer samarbetar kan vi göra havet till ett attraktivt turistmål där ekologisk hållbarhet är en marknadsfördel.
Också flygplatsen viktig
Företagarna betonar också Åbo flygplats roll för turismen.
– Den kortaste flygrutten till Europa går från Åbo. För turismen är det, även ur ett imageperspektiv, viktigt att mellaneuropeiska turister når Åbo direkt och inte med buss från Helsingfors, säger Wirén.
Egentliga Finlands företagare önskar bland annat direktflyg mellan Åbo och Tyskland, också med tanke på regionens näringsliv.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.