Lamt intresse för att trafikera Hitisrutten – NTM-centralen hade gärna sett fler anbud

För Hitisrutten i Kimitoöns skärgård är valet av trafikant för nästa avtalsperiod aktuellt. Det nya avtalet som ska ingås gäller från den 1 maj 2024 fem år framåt.
Tiden för att lämna in anbud för rutten löpte ut förra veckan, men bara en enda trafikant lämnade in anbud: Kuljetus Savolainen Oy, som sköter rutten även nu. M/S Stella heter fartyget, och det är samma fartyg som är aktuellt även framöver.
Hitisrutten går från hamnarna i Dalsbruk och Kasnäs till elva öar, bland annat Biskopsö, Vänoxa och Vänö.
LÄS OCKSÅ
Från NTM-centralen är man besviken över att bara ett anbud lämnades in.
– Det är klart vi att vi alltid önskar konkurrens, flera än ett anbud, när vi konkurrensutsätter förbindelsebåtsrutterna, så lite besvikna är vi nog. Anbudet var ändå rimligt prissatt och vi har gjort anskaffningsbeslut om att välja deras anbud, säger skärgårdstrafikens projektchef Ilmari Viljanen från Egentliga Finlands NTM-central.
Bara en ramp krävdes
Då upphandlingen pågick uttryckte skärgårdsbor oro över att NTM-centralen sänker servicenivån på rutten, då upphandlingen inte krävde ett fartyg med ramp både i fören och i aktern. Ombord på ett fartyg med bara en ramp måste fordonen backa, vilket inte alltid kan ske tryggt och smidigt.
Men nu ser det alltså ut som att bekanta M/S Stella med ramp i både fören och aktern fortsätter trafikera rutten.
Orsaken till att inte två ramper krävdes i upphandlingen av Hitisrutten var att man ville öppna upp för konkurrens, för att inte tvingas ingå ett avtal som kanske är dyrare.
Viljanen säger att fartygskraven bedöms skilt för varje rutt och att de kan skilja sig åt. Enligt honom var kravet gällande ramper det samma för rutten Iniö-Houtskär som för Hitisrutten, alltså bog- och/eller akterramp.
Men på rutten Nagu norra var kravet däremot två ramper. Viljanen säger att fordonsmängden på Nagu norra (4 500 fordon per år) är klart större än på Hitisrutten (3 300 fordon per år).
– På Rimitorutten som under kommande vinter ska konkurrensutsättas är fordonsmängderna ännu större, 6 900 per år, och där kommer både bog- och akterramp att krävas, säger Viljanen.
Han håller med om att användarna gynnas av ett fartyg med både bog- och akterramp. Då kan man köra igenom hela fartyget och slipper att backa in eller ut.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.