Lamt intresse bland Åbopolitiker då Karinahemmet öppnade dörrarna


Karinahemmets personal informerade i tisdags stadsstyrelsemedlemmarna om hospicehemmets verksamhet och bjöd dem på en rundtur.
Foto: Kim Lund
På måndag ska stadsstyrelsen i Åbo ta ställning till Karinahemmets framtid.
För att informera ledamöterna och för att ge dem en chans att bekanta sig med hemmet hade personalen på tisdagen bjudit in samtliga 14 medlemmar plus deras ersättare samt stadsdirektör Minna Arve. Totalt 29 personer.
Endast av nio av dem fanns på plats. Bland andra stadsstyrelsens ordförande Lauri Kattelus (Saml), och Arve hörde till dem som saknades.
Personalens språkrör Hanna Ansas har svårt att förstå det lama intresset.
– Jag är besviken. Jag förstår att det kan vara svårt att passa ihop tidtabellerna, men ändå …
– Jag är rädd att det är ett dåligt omen inför måndagens möte.

Sannfinländarnas Mikael Miikkola lyssnar på Hanna Ansas då hon berättar om Karinahemmets verksamhet. Foto: Kim Lund
Också Sannfinländarnas Mikael Miikkola tycker det är märkligt att så få hade hörsammat kallelsen.
– När det är frågan om så här stora och viktiga beslut borde man ta reda på fakta och se på saken ur flera olika synvinklar. Sannfinländarna är av den åsikten att verksamheten måste få fortsätta.
Exakt hur Karinahemmets framtid ska tryggas kan ingen av de politiker som ÅU talade med säga.
Ett alternativ som kan bli aktuellt är att Åbo stad hyr Karinahemmet av Sydvästra Finlands stiftelse för hospicevård som har drivit hemmet.
Personalen skulle i så fall övergå i stadens tjänst.

Karinahemmet. Foto: Kim Lund
Vänsterförbundets Jaakko Lindfors utesluter inte den möjligheten, eller att staden tar över hemmet tillsammans med grannkommunerna.
– Inom Vänsterförbundet vill vi hitta en lösning som tryggar Karinahemmets fortsättning. Det är det viktigaste att vi inte förlorar det andliga kapital och personalens kunnande som finns här.
Utgående från vad Lindfors har följt med mediedebatten är han bekymrad för hur det ska gå vid en eventuell omröstning på styrelsemötet.
– Får Karinahemmet rött ljus har vi inte längre ett fullständigt hospicehem i Egentliga Finland. Jag hoppas att en majoritet är för hemmet, men jag är nog lite orolig.

Jaakko Lindfors (VF) vill bevara Karinahemmet. De grönas Jukka Vornanen i bakgrunden har ännu inte bestämt sig. Foto: Kim Lund
De gröna har ännu inte tagit ställning till hur de ska förhålla sig till ärendet. Gruppen möts på söndag för att diskutera frågan då också beredningen inför styrelsemötet ska vara klar, säger Jukka Vornanen.
– Varken jag eller partiet har någon definitiv åsikt. Men en möjlighet som man kunde överväga är att fördela vårdplatserna mellan Kaskenlinna och Karinahemmet.
SDP:s Eeva Eloranta sitter inte i stadsstyrelsen, men som medlem i styrelsen för Sydvästra Finlands stiftelse för hospicevård och som riksdagsledamot intresserar hon sig för Karinahemmets öde.

Eeva Eloranta. Foto: Kim Lund
Hon säger att det är problematiskt att det inte finns någon lagstiftning om hur hospicevården ska skötas i kommunerna. I regeringsprogrammet finns det nu en skrivelse om att rätta till den saken, säger hon.
Beträffande Karinahemmets framtid har hon en klar ståndpunkt.
– Det är ingen skillnad hur man gör så länge patienterna får komma hit och får ett människovärdigt slut. Det skulle kännas väldigt illa ifall det stängs.
LÄS OCKSÅ:
Hoppet lever ännu för Karinahemmet – på tisdag ska politikerna övertygas
Invånarinitiativ för Karinahemmet samlade många namn
Många chockade över att omtyckta Karinahemmet stänger
Tyvärr borde tillfället med politikerna ordnats medan Karinahemmet ännu var igång. Jag har flera gånger besökt bekanta som vårdats där och alltid varit lika förundrad över lugnet och stämningen samt personalen där. Hoppas att politikerna i Åbo inser betydelsen av ett dylikt hem i livets slutskede.