Förflytta dig till innehållet

Lammalabo samlar bomärken från hela Åboland

Dam sitter utomhus vid ett bord där det ligger flera stora mappar
Helga Rajala har ett brinnande intresse för bomärken, och hoppas att julen 2021 kunna ge ut en bok om Åboländska bomärken tillsammans med bomärkeskunniga ålänningen Göran Dahl.

Vet du vad ett bomärke är? Det är ett enkelt skrivtecken som förr fungerade som en slags signatur och för att märka tillhörigheter. Vanligt var att varje gård hade sitt eget bomärke, men bomärken kan också vara personliga.
Bomärken kan hittas lite varstans, men ett intressant exempel är fattigklubbor, som förr fungerade som ett slags socialskydd. De som bar en fattigklubba hade rätt att få uppehälle på gårdarna. En fattigklubba från Nivelax från 1868 finns bevarad.
Helga Rajala som bor i Lammala, Västanfjärd, har ett stort intresse för bomärken. Intresset kommer från hennes mor, Saga Lundell, som i något skede ritat av 42 bomärken från Västanfjärd. I listan finns gårdar som Lammala Norrgård, Östanå Södergård och Nivelax Mittby.

En slags förteckning över bomärken samt socknar dit de hört.

Ur Saga Lundells samling av bomärken från Västanfjärd. Foto: Emilia Örnmark

Rajalas samarbetspart och informationskälla i arbetet är ålänningen Göran Dahl, som skrivit boken Bomärken på Åland från år 1994.

Bk. På pärmen ett fotografi av ett bomärke

Bomärken på Åland av Göran Dahl. Foto: Emilia Örnmark

— Jag ville ha information om bomärken, så jag ringde honom. Förra sommaren besökte jag honom i Saltvik, där han har ett bomärkesmuseum, berättar Rajala om starten till projektet.

Dahl hade redan samlat åboländska bomärken

Det visade sig att Dahl på 70-talet hade samlat in bomärken från alla socknar i Åboland, och skrivit ner dem, men hade en hel del luckor och frågetecken i sitt material.
Eftersom han inte själv har möjlighet att komplettera sin samling har Rajala tagit som sin uppgift att göra det. Nu fyller hon sina pensionärsdagar med att skriva rent Dahls anteckningar och besöka gårdar för att få reda på vilka bomärken som hör vart samt för att rita av alla bomärken i tryckdugligt format.

Inristningar i trä. Påminner om ett stort A.Emilia Örnmark

På Bjärkas gård i Västanfjärd finns ett bomärke inristat på en sänggavel uppe på ett loft. Foto: Emilia Örnmark

Någon utgiven samling av bomärken i Åboland finns nämligen inte, men att få till stånd en sådan är Rajalas mål. Hon siktar på att boken kunde ges ut till julen 2021, i samband med nyutgåvan av Bomärken på Åland.
— Jag har kontaktat folk och gjort besök. Folk har varit väldigt positivt inställda. Nyligen har jag besökt Nederkirjala i Pargas, berättar Rajala.
Även Finby som gammal åboländsk kommun ingår i området.

Frågetecken ska rätas ut

Det är främst oklara fall Rajala försöker lista ut med sina gårdsbesök.
— Samma märke kan finnas på fler platser. Till exempel bomärket som ser ut som ett stort A finns på tre platser i Västanfjärd – i Östanå, i Sirnäs och i Lammala. Något annat som gör det svårt är att det förr fanns landbönder, som alltså arrenderade mark och flyttade runt med sitt bomärke, förklarar Rajala.
Svårigheter har Rajala med orterna Pargas, Kimito och Dragsfjärd, eftersom bomärkena där inte verkar vara bevarade. På fabriksorter har bomärken inte använts.

Fler mappar med tjocka buntar papper

Stort arbete. Anteckningar ska skrivas rent och bomärken ska ritas. Foto: Emilia Örnmark

Det äldsta bomärket Rajala hittat finns i Hangslax i Nagu och är från 1506. Det nyaste, från 1925, finns enligt gamla handlingar i Labböle i Kimito.
— Ännu på 1980-talet användes bomärken som namnteckning till exempel för att söka ut sin pension, vet Rajala.
Stipendium för arbetet har Rajala fått från Svenska folkskolans vänner, Sparbanksstiftelsen i Korpo och Nygrénska stiftelsen.
Hon tar gärna emot tips om bomärken från gårdar i hela svenska Åboland.

A4 där 12 bomärken är ritade

Ur Helga Rajalas material. Dessa bomärken kommer från Kölingby, som finns i Korpo. Fler av märkena liknar varandra – det kan i vissa fall vara frågan om samma bomärke. Foto: Emilia Örnmark

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter