Förflytta dig till innehållet

Lamm från Åbolands skärgård är populärt – kunderna föredrar närproducerat till påsk

I Åbo saluhall. Fårfiolerna har löpande åtgång inför påsk. – Vi säljer mycket kött från Pargas och Kimitoön, berättar ägaren Jari Heinonen. Foto: Mia Hämäläinen.


– Kunderna är intresserade av varifrån köttet kommer. Vi får mycket lammkött från Åbolands skärgård. Det är populärt, berättar Jari Heinonen som äger Lihaliike Reino Jokinen i Åbo saluhall tillsammans med sin bror.
Deras försäljning av lammkött tiodubblas inför påsken. Bara under den här veckan har de hämtat över 200 lamm från producenter i skärgården.
Enligt Heinonen vill kunder helst köpa inhemskt och närproducerat. De har också en del lamm- och fårprodukter från Nya Zeeland.
– Vi har andra produkter än fårfiol därifrån, som rostbiff av lamm och rökt får. De finns när det inhemska köttet inte räcker till.

Butiken Lihaliike Reino Jokinen. Foto: Mia Hämäläinen


Kötthandlarna Mika och Karen Aarnios erfarenhet är också att kunderna föredrar inhemskt, men att de köper kött från Nya Zeeland när det inhemska tagit slut. De driver butiken Lihakarhut Aarnio i Saluhallen.
I Liedon Lihakauppa i Lundo går försäljningen också på högvarv. Ägaren Tommi Salminen berättar att försäljningen av lammkött nästan tredubblas inför påsken.
På Westankärr gård i Kimitoön har fårförsäljningen gått över förväntan i år, bättre än förra året.
– Konkurrensen med andra producenter har blivit hårdare. För drygt fem år sedan var det en riktig boom i att köpa närproducerat och andra försäljare och nappade på.
Nu har de vanliga matbutikerna också fått upp ögonen för att kunder vill veta varifrån maten kommer, resonerar ägaren Filip Forss om marknadsläget.
Westankärr har en gårdsbutik, men kring 90 procent av köttet säljs direkt från Forss bil till kunden. De flesta kunder finns i huvudstadsregionen och Forss tar förhandsbeställningar och kör köttet dit.
Fårfarmaren Markus Karlsson från Mielisholm i Pargas säljer sitt lammkött idag och på lördag på torget i Pargas. Han säljer direkt till kunderna vid rekoringar och från gården. Men för honom sker det ingen markant ökning av lammförsäljningen just till påsk, julen är också en topp i försäljningen.
– Redan min far sålde lammkött på Gamla Malmens julmarknad och där har försäljningen alltid varit väldigt bra, säger Karlsson.
Charlotta Björklöf, fårbonde på holmen Ytterholm i Nagu, har liknande erfarenhet av lammköttsförsäljningen.
– Jag säljer mer på hösten och till jul.
Hennes bedömning är att allt fler ser lammkött som ett lyxigare alternativ till julbordet än skinkan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter