Läkemedelscentret i Åbo kommer i gång på hösten – styrelseproffs en av spindlarna i nätet

Då Åbo äntligen får ett nationellt läkemedelscenter är det Tammerforsbon Jyrki Liljeroos som drar i de flesta spakarna.
Rättare sagt är Liljeroos ordförande för styrelsen för det nygrundade aktiebolaget Kansallinen lääkekehityskeskus Oy. Med över 40 års erfarenhet av branschen har han sett mycket – och även varit med och utrett förutsättningarna för ett nationellt läkemedelscenter i Finland.
Utredningarna och diskussionerna har pågått länge och många är glada då satsningen äntligen blir av. Den förra regeringen öronmärkte elva miljoner i finansiering för centret men varför det tog flera år innan bolaget grundades kan Liljeroos inte ge något entydigt svar på.
– Politikerna har väl prioriterat andra saker, konstaterar han.
Jyrki Liljeroos
Aktuell som: Ordförande i styrelsen för det nygrundade nationella läkemedelsbolaget med säte i Åbo, Kansallinen lääkekehityskeskus Oy. Tuula Helander, direktör för Social- och hälsovårdsministeriet, är också med i styrelsen.
Bor: I Tammerfors.
Familj: Fru, fyra barn och nio barnbarn.
Utbildning: Ekonom från Uppsala universitet.
Karriär: Är kommerseråd. Har arbetat inom läkemedelsbranschen i över 40 år, bland annat för Orion och Leiras lääketehdas. Senast var han vd för finska Santen, som är världsledande inom ögonläkemedel. I dag är han pensionär men samtidigt aktiv som medlem i sju företagsstyrelser och ordförande i fyra av dem.
Men centrets verksamhet kommer alltså i gång i år, troligen först på hösten.
– Vi strävar efter att välja flera medlemmar till styrelsen under våren. På hösten eller senast mot slutet av året ska vi vara i gång. Målet är att ha mellan sju och tio anställda, säger han.
Då Liljeroos har utrett förutsättningarna för ett nationellt läkemedelscenter har han förespråkat att dess hemvist blir Åbo.
Universitet som satsar på utbildning och forskning, tusentals studerande inom branschen, företag och många engagerade människor är några av orsakerna.
I Åbo kommer Åbo universitet troligen att vara en del av det nya bolaget. Universitetet i Uleåborg, Helsingfors universitet, Tammerfors universitet och Kuopio universitet har visat intresse men ännu inte bekräftat att de är med.
Finland ett litet land jämfört med andra
Syftet med centret är att främja konkurrenskraftig läkemedelsutveckling och att hjälpa förmågor och idéer ut på marknaden. Läkemedelscentret ska även gynna hela landets forskare på området, på såväl universiteten som sjukhus.
Då flera styrelsemedlemmar och anställda söks vill man gärna hitta personer som har en koppling till utlandet, för att Finland ska kunna växa mera internationellt.
– Finland är ett litet land i den här branschen, jämfört med till exempel Sverige och Holland. Det finns många som är mycket kunniga inom läkemedelsutveckling men det behövs flera för att hjälpa konkurrenskraftiga idéer ut på marknaden, säger Liljeroos.
På så vis ska färre idéer fastna i den så kallade ”dödens dal”, där mycket tar slut då finansiering saknas och ingen lyckas ta dem vidare. Läkemedelsutveckling är heller ingenting som sker snabbt, utan det kan ta tiotals år för en ny produkt att komma ut på marknaden.
Ingen exakt fysisk adress
Det nya läkemedelscentret kommer att verka i Biocity i Kuppis, vars officiella namn numera är Turku Bioscience. Men eftersom styrelsemedlemmar och anställda sannolikt kommer från olika håll i landet är det inte ännu aktuellt med en egen lokal.
– Coronapandemin har också lärt oss att det finns många smidiga lösningar för att träffas virtuellt, säger Liljeroos.
Liljeroos har ingen svensk bakgrund, men lärde sig grunderna till språket då han studerade ekonomi i Uppsala. Intervjun löper tidvis på svenska och tidvis på finska.
– Det är roligt att prata svenska ibland, det gör jag sällan, säger Liljeroos.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.