Förflytta dig till innehållet

Läkemedelsbelastning i miljön kan minskas genom rengöring av avloppsvattnet vid de ursprungliga utsläppskällorna

Förorenat vatten

Förorenat vatten

Läkemedelsrester finns i renat avloppsvatten och slam från reningsverk, och på det här viset förs de ut i miljön. Foto: Pixabay


Finlands miljöcentral, Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet LUT och Helsingfors universitet har inom ramarna för ett omfattande forskningsprojekt producerat ny information om minskningen av läkemedelsutsläpp i miljön.
I undersökningen framkommer att det är tekniskt effektivare att avlägsna läkemedelsrester vid de ursprungliga utsläppskällorna där halterna är högre, än att avlägsna dem från de kommunala reningsverkens avloppsvatten, slam eller dricksvatten där halterna är lägre.
I projektet granskades läkemedelsrester som hamnar i det kommunala avloppsvattnet från olika utsläppskällor såsom sjukhus, vårdinrättningar, läkemedelsindustrin och hushåll. Man bedömde läkemedlens miljörisker, kartlade effektiva tekniska lösningar för att minska de skadligaste utsläppen och gav rekommendationer för att minska läkemedelsbelastningen.
— Vid sidan av de tekniska lösningarna är det nödvändigt att minska miljöbelastningen också med bland annat lagstiftning, rekommendationer och information för att möjliggöra en särskild behandling av läkemedelsavfall och minska onödig läkemedelsbehandling, säger Taina Nystén, ledande expert och ansvarig projektledare vid Finlands miljöcentral, i ett pressmeddelande.
Befolkningstillväxten och åldrandet ökar användningen av läkemedel, vilket leder till att större mängder läkemedelsrester hamnar i avloppsvattnet.
Även om halterna av läkemedel i allmänhet är låga, kan de påverka bland annat vattenlevande organismers könsutveckling och beteende.
Utöver forskningsorganisationerna deltog bland annat aktörer inom hälso- och sjukvården, vatten- och miljöbranschen och avloppsreningsverken i projektet.
SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter