Läkare måna om att alla ska få testas, också semesterfirare från andra orter – "Vi skiljer inte på folk och folk"


Linnea de la Chapelle/SPT
Semesterfirare ska få testa sig för coronaviruset liksom ortsbor, säger läkare. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Semestersäsongen är i full gång och många befinner sig på sommarstugan. På olika håll i landet har det rapporterats om fall där personer hänvisats till sina hemkommuner för vård, bland annat Yle och Vasabladet har skrivit om sådana fall.
— Vi skiljer inte på folk och folk. Vi testar alla som behöver testas.
Eftersom det handlar om brådskande vård går räkningen till hemkommunen. Det är betydande för en liten ort som Pargas som annars kanske inte skulle ha råd att testa alla turister.
Det är en del av strategin att inte skicka i väg folk om de har symtom. Sjuka ska inte resa, säger Wilson.
— Det vore idiotiskt. Då stannar folk på kaffe på bensinstationen och kan smitta andra.
Pargas har testat flitigt, också sommargäster. Skolstarten som brukar sätta fart på smittspridning är ett orosmoln, men kapaciteten att reagera har funnits sedan mars. Nu efterlyser han förnuft – det kan bli en tung höst om folk inte förstår att sköta sig.
— Vi får improvisera, en vecka i taget, och se var vi sätter våra styrkor.
Wilson har inte hört om några enskilda fall där personer skickats till hemorten för att testas, men han säger att det måste vara fråga om en tankemiss.
— Det är någon som inte tänkt efter. Någon som inte förstått hur otroligt viktigt det är att vi lyckas stoppa smittkedjorna.
Många risker
Att inte testa direkt kan ha allvarliga risker, säger också Elina Kärnä, infektionsöverläkare på Seinäjoki centralsjukhus.
— Det är riskabelt om folk börjar resa och smitta andra. Det är bäst att åtgärda situationen med detsamma oberoende av ort.
Förutom smittspridningen ser hon det som problematiskt att personer i vissa fall helt kan låta bli att uppsöka vård om de inte får testas direkt.
I Seinäjoki är testningen alltid gratis och såväl stugfolk som personer som kommer från utlandet testas.
— Tanken är att testa eventuella coronafall så tidigt som möjligt för att genast sätta stopp för eventuella smittkedjor på orten.
Elina Kärnä hoppas att en liknande praxis tillämpas också på andra orter. Hon har ändå förståelse för att situationen kan vara knepigare på små orter med mindre laboratoriekapacitet och många sommarstugor.

Man ska inte resa om man känner sig sjuk. Foto: Ari Sundberg/SPT
På varje enhet jobbar olika människor och det kan i praktiken finnas variationer i hur personer från en annan ort hanteras.
— Det är viktigt att vi har nationella, gemensamma riktlinjer för var och hur man får testa sig och att folk lyder dem. Det måste gå snabbt och enkelt.
Res inte om du känner dig sjuk
Vid Institutet för hälsa och välfärd säger Niina Ikonen, sakkunnig på enheten för mikrobiologisk expertis, att coronatest ska göras så snabbt och så enkelt som möjligt oberoende av ort.
Institutets linje är att testningen ska göras med låg tröskel. Och man ska inte resa om man känner sig sjuk.
— Jag har inte hört om att någon skulle ha blivit nekad coronatestning för att personen inte varit från orten. Inte ens på semesterorter.
God beredskap på Kimitoön
På hälsostationen i Kimito i Kimitoöns kommun, en annan populär ort bland semesterfirare, har man under hela sommaren varit flitig med att testa sommargäster och andra personer som inte bor på orten. Det säger ledande läkare Sami Salminen.
Salminen vill inte kommentera enskilda fall, men säger att det varit fråga om ett undantagsfall om någon nekats testning i Kimito.
I sådana fall där klientens hemkommun ligger nära har man ibland hänvisat till den egna hälsostationen, ofta för både test och vidare undersökningar. Hur man går till väga avgörs alltid efter en intervju per telefon. Beredskapen är god i Kimito, säger Salminen.
— Det finns en risk i att skicka folk på testning till andra orter, men i vårt fall har någon sådan risk inte tagits. Folk skickas inte till andra kommuner i onödan.
Elsa Kemppainen/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.