Lagring av gammalt konstgräs i Karis inte på miljöenhetens bord trots risk för mikroplaster

Under vårvintern förnyades konstgräset på Ekenäs Sparbank Arena. Det gamla konstgräset har sedan dess lagrats på en parkeringsplats intill idrottsparken i Karis. Ur rullarna lossnar miljöfarligt gummigross men konstgräset kommer att ligga kvar en tid trots det.
– Vi väntar ännu på några svar från en granskning, sedan kommer arbetet att köra i gång. Jag tippar på augusti–september, meddelar Julia Salmela som är chef för idrottstjänster i Raseborg.
Själva konstgräset lär inte ta skada av att lagras hoprullat i det fria.
– Gräset håller bra som hoprullat, säger Raine Hautakangas på Saltex som installerar konstgräsmattor.

Däremot har detväckts farhågor hur bra det är för naturen då det lossnar granulat och blandat med sand från rullarna som lagras. Gummigranulatet, som det också kallas, är styren-butadiengummi och är en källa till mikroplaster i miljön. Man borde därför undvika att det hamnar ut i naturen med till exempel dagvattnet.
Den belastningen kommer att minska i Raseborg på själva planerna då det ska installeras silar som fångar upp granulatet i dagvattenbrunnarna. Man kommer inte längre att ploga planerna på samma sätt, då även Ekenäs Sparbank Arena numera är uppvärmd. På det sättet ska man kunna återanvända en större mängd gummikross.
Problematiskt att hantera
I december skrev Nya Åland om hanteringen av gummigranulat i samband med bytet av konstgräset på Wiklöf Holding Arena där Mariehamns IFK spelar sina ligamatcher. I artikeln kom det fram att rent gummigranulat kan brännas men att sandblandat gummigranulat inte kan brännas på grund av sanden och att det därför grävs ner i stället.
Det finns knappast några optimala ställen att mellanlagra konstgräs och granulat och de tillfälliga lagringsplatserna är inte direkt anpassade för att förhindra spridning. ÅU skrev i mars om granulatfyllda snömassor som lagrades på Marknadsplanen i Ekenäs. Granulatet skulle sugas upp med sugbil efter att snön hade smultit.
Då konstaterade Outi Setälä, ledande forskare på Finlands miljöcentral, att gummikrosset med tiden sprids vidare med vinden, människors skor med mera.
– Gummikrosset är tillverkat av återvunna bildäck och innehåller olika kemikalier och metaller. Det är på inget sätt miljövänlig verksamhet, konstaterade hon.
I en undersökning som miljöcentralen gjorde 2022 konstaterade man att det redan i normal verksamhet hamnar en stor del gummikross utanför idrottsanläggningarna.
Internt har vi diskuterat problematiken
miljöchef Maria M Eriksson

I Karis lagras konstgräset som väntar på att installeras på asfalt på en parkeringsplats vid sidan av idrottsparken. Det finns åtminstone i teorin en möjlighet att granulatet hamnar i dagvattenbrunnarna som finns på parkeringen. Man kan se att gummikross lossnat från rullarna och blivit liggande på marken mellan dem.
– Förvaringen av konstgräs har inte godkänts av miljöenheten, men det är inte heller något vi behöver godkänna. Internt har vi diskuterat problematiken med gummigranulat och hur man hindrar det från att spridas via ytvatten både i Karis och i Ekenäs, säger stadens miljöchef Maria M Eriksson.
I september 2023 fattade beslutade EU-kommissionen att ett försäljningsförbud av gummibaserade ifyllnadsmaterial till idrottsplaner införs efter en övergångsperiod på åtta år. Det således i kraft hösten 2031.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.