Förflytta dig till innehållet

Lagförslag upprör på dagis – "Barnen glöms bort"

Sandra Jansson på Sirkkala daghem är upprörd över lagförslaget. – Barnen glöms bort, säger hon. Foto: Emma Strömberg


De som jobbar på daghem ska ha högre utbildning. Det är utbildningsministeriets målsättning med ett lagförslag för småbarnspedagogik som har väckt upprörda känslor i branschen.
Klockan på onsdagen 12 marscherade dagvårdspersonal ut från daghem i Nyland och samlades för en manifestation utanför riksdagshuset. I Egentliga Finland ordnades ingen utmarsch.
Lagförslaget går ut på att andelen av personalen som är socionomer eller barnträdgårdslärare med kandidatexamen ska bli högre och andelen barnskötare bli lägre. Tanken är att en tredjedel av personalen ska ha kandidatexamen, en tredjedel socionomutbildning och en tredjedel vara anställda som barnskötare. För tillfället är cirka 60 procent av personalen anställda som barnskötare, men i lagförslaget skulle andelen sjunka till cirka 30 procent.
Sandra Jansson står på Sirkkala daghems gård. Hon är anställd som barnskötare och har närvårdarutbildning med inriktning på barn. Hon är väldigt kritisk till lagförslaget om småbarnspedagogik.
– Det blir bara mer pappersarbetet och barnen glöms bort, säger hon upprört.
Det Jansson syftar på är att barnträdgårdslärare har fem timmar planeringstid per vecka och anställda med socionomutbildning har rätt till drygt tre timmar planeringstid i veckan.
Det är barnskötare som är de som är med barnen hela tiden under arbetsdagen. Om en större del av personalen spenderar mer tid för att planera olika program betyder det mindre tid med barnen.
– Det är hemskt med tanke på barnen. Barn behöver leka, men det sker också spontant. Det behöver inte planeras så mycket, säger Jansson.

Ida Eloranta är barnträdgårdslärare. Foto: Emma Strömberg


I dagens läge är socionomer behöriga för tjänster som barnträdgårdslärare. Men i lagförslaget skulle det i fortsättningen bara vara personer med kandidatexamen i barnpedagogik som skulle få inneha tjänsten som barnträdgårdslärare.
Ida Eloranta är socionom till utbildningen och är anställd som barnträdgårdslärare på Sirkkala daghem. Hon tycker att det är tråkigt att socionomers utbildning nervärderas.
– Jag tycker att det är synd om vi socionomer inte ses som kompetenta för barnträdgårdslärarjobbet i fortsättningen, säger Eloranta.
Men utbildningsministeriet har försäkrat att de som blivit anställda som barnträdgårdslärare med de nuvarande behörighetskraven inte kommer att bli av med tjänsten i och med den nya lagen.
Ännu högre utbildningskrav ställer lagförslaget på daghemmets enhetschef. I förslaget ska enhetschefen ha magisterexamen i barnpedagogik.
Föreståndaren på Sirkkala daghem, Anette Hagelberg, är själv socionom till utbildningen. Hon säger at hon förstår tanken på att enhetschefen ska ha universitetsexamen, men tillägger att man också i socionomutbildningen får kompetens för att klara jobbet.
Hagelberg ser positiva saker med lagförslaget men också utmaningar.
– Det är förstås alltid bra om utbildningsnivån höjs, säger Hagelberg men betonar att de är väldigt nöjda med barnskötarna på Sirkkala daghem.
Hon konstaterar också att en ny lag kommer att försvåra vardagen i barngrupperna.
– Det är positivt med mera planeringstid, men man måste få vardagen att rulla i barngruppen, säger Hagelberg.
Det har blåst mycket kring daghemspersonalens arbetsvillkor den senaste tiden. Barnträdgårdslärares löner har varit ett hett samtalsämne den senaste tiden. På fredag planeras en manifestation i Helsingfors med anledning av de låga lönerna för barnträdgårdslärare.
Barnträdgårdslärares lön är 2300 euro i månaden. Barnskötare får ännu lägre lön.
Både Eloranta och Jansson är eniga om att lönen inte alls motsvarar det stora ansvar som daghemspersonalen har.
– Om det händer något är det vi som inte kan sova på natten och också kan få sparken, säger Jansson.
– Ansvaret och lönen går inte hand i hand, konstaterar Eloranta.
Eloranta har bara sig själv att försörja så hon klarar sig på sin lön, men konstaterar att om hon skulle vara ensamstående förälder vet hon inte hur hon skulle klara det.
Jansson är på väg att bli ensamstående med ett barn och konstaterar att hon inte vet hur det kommer att gå ekonomiskt.

Anette Hagelberg är föreståndare på Sirkkala daghem. Foto: Emma Strömberg

Kommentaren: Högre utbildning utan högre lön?

Vad är problemet i daghemspersonalens kompetens idag? Vilka problem är det man vill åtgärda med lagförslaget om småbarnspedagogik? Det har inte tydligt kommit fram i diskussionen.
Vid sidan av att höja utbildningsnivån bland daghemspersonalen, motiverar Utbildningsministeriet lagen med att den skulle göra att de specifika kompetenserna inom de olika yrkesgrupperna bättre lyfts fram.
Att i lag exakt fastställa arbetsfördelningen och fördelningen av personalstyrkan mellan de olika yrkesgrupperna låter ändå som stelbent byråkrati som kommer att försvåra vardagen på arbetsplatsen.
Är lagförslaget ett sätt att försöka höja statusen för yrket genom att gå efter hierarkin att universitetsexamen är en högre utbildning än en yrkeshögskoleexamen?
Enligt lagförslaget skulle bara personer med kandidatexamen i småbarnspedagogik och inte socionomer få vara barnträdgårdslärare.
Kravet att enhetschefen har magisterexamen i barnpedagogik är särskilt svårt att begripa. Enhetschefen är en ledare som ska kunna leda personalen och verksamheten på ett daghem. Att man har arbetat ett år på en pro gradu avhandling behöver inte stärka ledarskapsförmågan mer än en socionomutbildning.
Lönefrågan kommer också in här, eftersom barnträdgårdslärare är en av de mest underbetalda arbetsgrupperna i förhållande till utbildningsnivå. Frågan är, kommer högre krav på utbildning också att synas i lönen? Det finns det inga garantier för.
Och det hjälper inte att höga utbildningskrav är inskriven i lagen, om det inte finns tillräckligt många högt utbildade personer som är villiga att arbeta för en lön som inte alls motsvarar deras utbildningsnivå.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter