Lagförslag om nya restriktioner ska göra resandet enklare – ”Finlands nuvarande politik inte längre möjlig”

Regeringen blev under tisdagen klar med sitt lagförslag om temporära ändringar i smittskyddslagen. Enligt förslaget kan bland annat personer som kommer från länder med dubbelt så hög incidens som Finland sättas i karantän under högst tio dagar av en smittskyddsläkare.
Ändringarna görs för att hindra att coronaviruset sprids över landets gränser, står det i Social- och hälsovårdsministeriets pressmeddelande. Samtidigt låter lagförslaget som en lindrigare variant av de nuvarande restriktionerna.
– Det är frågan om att det undantagstillstånd från EU som gjort Finlands nuvarande restriktioner möjliga går ut, säger direktör Mika Salminen på Institutet för hälsa och välfärd.
Den nya lagen som föreslås ersätter alltså de nuvarande restriktionerna som slutar att gälla. Med andra ord får vi en ny lag som hindrar spridningen av covid – i jämförelse med ingen lag alls.
– Finlands nuvarande politik är längre inte möjlig och behövde ersättas, man behövde hitta en ny lösning. Finlands situation skiljer sig mycket från de övriga Schengenländerna och de nya restriktionerna gör resor möjliga utan att smittorisken ökar, säger Salminen.
”I allas intresse att hitta system”

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger liksom Salminen att Finland tillsammans med Ungern är de enda länderna som fått ha gränskontroller med en striktare policy än resten av EU, och att undantagstillståndet nu löper ut.
– Det kan inte fortsätta så, vi måste hitta en mekanism och en vettig lösning så människor kan röra sig. Målet är att fortsätta hålla viruset i schack så bra som möjligt men samtidigt öppna gränserna. Regeringen är mån om att man tryggt och utan hälsorisker ska kunna resa till Finland, säger hon.
Situationen i andra länder avgör
Salminen ger sig inte in på att spekulera om vilken inverkan den nya lagen har på epidemiläget i Finland. Det beror helt på hur situationen ser ut annanstans, säger han.
– De nya åtgärderna är ett sätt att se till att människor inte sprider viruset utan att själva veta om det, och samtidigt inte hindra resandet.
I de flesta andra länder ser coronaläget enligt Salminen illa ut i jämförelse med Finland. Det talar för behovet av en ny lag.
Läget i Finland beskriver han som relativt stabilt, men risken för att epidemin ska ta fart är fortfarande överhängande. Situationen kommer att fortsätta till långt in på våren, säger han.
– Vi måste fortsätta med alla de nuvarande åtgärderna. På myndighetshåll har vi en väl fungerande modell och människor är medvetna om riskerna.
Regeringens förslag för nya karantänsregler
Regeringen blev under tisdagen klar med sitt lagförslag om temporära ändringar i smittskyddslagen för att hindra att coronaviruset sprids över landets gränser.
Orsaken är att det undantagstillstånd från EU som gör Finlands nuvarande restriktioner möjliga upphör.
Social- och hälsovårdsministeriet ber nu om utlåtanden om förslaget fram till den 23 november. Propositionen överlämnas till riksdagen den 3 december.
Regeringen föreslår att tre nya temporära paragrafer skrivs in i lagen om smittsamma sjukdomar.
Om regeringens förslag får grönt ljus i riksdagen innebär det att läkare som ansvarar för smittsamma sjukdomar kan besluta att en person ska sättas i karantän i högst 10 dygn.
En motivering för karantänsbeslutet kan vara att personen anlänt till Finland från ett högriskområde där incidensen är dubbelt högre än i Finland.
Det finns undantag, enligt förslaget. Bland annat personer som tidigare varit sjuka i covid och kan uppvisa läkarintyg undviker karantän. Personer som stannar i högst tre dygn och har ett negativt coronatest som gjorts högst två dygn innan resan inleddes får inte heller sättas i karantän. Samma föreslås för personer som stannar 4–6 dygn.
På grund av till exempel vägande personliga skäl eller studier kan man också undgå karantän.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.