Förflytta dig till innehållet

Lagförslag om kompensation för höga elräkningar går framåt i riksdagen

På måndagen fick riksdagens ekonomiutskott klart sitt betänkande om regeringens lagförslag angående retroaktiv kompensation för höga elräkningar samt en förlängning av betalningstiderna.

Utskottet var enhälligt och kom inte med större ändringsförslag.

Enligt propositionen ska staten retroaktivt betala ut stöd till dem som betalat över tio cent per kilowattimme, om elräkningen överskrider 90 euro. Staten betalar då 50 procent av summan som överskrider gränsen, men högst 700 euro.

Förslaget gäller elräkningar från november, december, januari och februari.

Kritik för att stödet inte riktat till dem i störst behov

Experter har kritiserat förslaget för att stödet inte är riktat till dem som är i störst behov av det. En stor del av dem som får kompensation är höginkomsttagare, som i genomsnitt använder mer el.

Ekonomiutskottet säger i sitt betänkande att det skulle ha varit tekniskt problematiskt, om inte omöjligt, att koppla den föreslagna kompensationen till inkomsten och att det åtminstone skulle ha kunnat äventyra dess snabba genomförbarhet.

Utskottet föreslår istället att det för framtiden bereds lagstiftningsverktyg som kan svara på en oskälig uppgång av energipriserna för konsumenter och små och medelstora företag, och som i ett exceptionellt marknadsläge riktas bättre än de nu utarbetade stödåtgärderna.

Problem med dyra tidsbundna elavtal

Trots det stöd som nu föreskrivs kvarstår problemet med tidsbundna elavtal.

Den kraftiga variationen i elpriset och elprisets exceptionella uppgång har lett till att ett betydande antal konsumenter har ingått tidsbundna elavtal på basis av höstens höga prisförväntningar.

Ekonomiutskottet efterlyser betydelsen av branschens samhällsansvar och vädjar till företagen att på eget initiativ göra de dyra tidsbundna avtalen mer skäliga: det är också fråga om en konkurrensfaktor på längre sikt.

Enligt en utredning utskottet tagit del av kan lösningar på problemet med tidsbundna avtal också lösas inom ramen för den gällande lagstiftningen särskilt genom konsumentombudsmannens åtgärder.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter