Förflytta dig till innehållet

LAF: Gård i Norra Savolax med undermåliga arbets- och boendeförhållanden utgör ett isolerat fall

Jordgubbar plockar från en planta

Jordgubbar plockar från en planta

Om det är som ungdomarna säger är det den enskilda gårdens problem, enligt bärodlare Anders Lång om artikeln i Helsingin Sanomat. Foto: Pixabay


På lördagen rapporterade Helsingin Sanomat om undermåliga arbets- och boendeförhållanden på en jordgubbsgård i Norra Savolax.
Enligt några kvinnor som Helsingin Sanomat varit i kontakt med var boendet mögligt och skräpigt, och arbetskontrakten var oklara. Under arbetet fick arbetarna knappt ta toalettpauser och vatten fanns inte tillgängligt på fälten.
På Frukt- och Bärodlarnas förbund menar man att det här är en ovanlig sak.
— Så här borde man verkligen inte göra. Men majoriteten av gårdarna gör allt på rätt sätt, säger verksamhetsledare Miika Ilomäki.
— Vi hoppas att folk inte börjar tro att det går till så här på alla gårdar.

”Isolerat fall”

Kristel Nybondas, vd för Landsbygdens Arbetsgivareförbund (LAF), säger att fallet i Helsingin Sanomats artikel naturligtvis inte alls låter bra, men att det är synd om hela bärbranschen döms ut.
— Det här handlar absolut om ett enda isolerat fall.
Nybondas säger att man alltid ska få gå på toaletten när det behövs och att det ska finnas tillgång till vatten. När det gäller boende säger hon att man inte kan förvänta sig ett lyxboende, och att standarden på tillfälliga sommarboenden är annorlunda än på fasta boenden, men att det förstås ska vara beboeligt.
Boendet är i de flesta fallen en bostadsförmån som är en del av lönen. Skatteförvaltningen värderar varje år vad boendet kostar per dygn och det dras av lönen.

Dam, porträttbild

Kristel Nybondas, vd för Landsbygdens Arbetsgivareförbund, hoppas att hela branschen inte stämplas för att en gård pekats ut för undermåliga arbets- och boendeförhållanden i media. Foto: privat

Orättvis tävlingssituation

Enligt Nybondas hör många bärodlare till förbundet och de intresserar sig för utbildningar och mässor. På förbundet ger man anvisningar och ser till att bärodlarna har rätt information. I problemfall har det snarare handlat om okunskap än om ovilja.
— Okunskap är ju något helt annat än utnyttjande, men jag har svårt att förstå att något sådant här kan hända. Alla medlemmar som hör till förbundet vill göra rätt för sig, därför organiserar man sig i ett arbetsgivarförbund. Men det finns skurkar i alla branscher. Det är inte landsbygden som är problemet, säger Nybondas.
— Om gårdar ”sparar pengar” genom att ha dåliga arbetsförhållanden och -villkor, och därmed kan sälja jordgubbarna billigare, blir det naturligtvis en orättvis tävlingssituation, säger Nybondas.
Hon menar ändå att bärodlarkollegerna inte ser på saken med blida ögon.
Ingen kan sporta med att missköta sig.

Okunskap om arbetet

Nybondas upplever att det finns en okunskap om hur arbetet på en gård kan se ut. Folk kanske inte är vana vid jobbet eller att få lön på ackord, och motivationen kan vara låg.
— Om man inte är van vid arbetet kan det kännas tungt, men jag vill framhålla att det inte är omänskligt arbete.
— Om det verkligen gått till så som det står i Helsingin Sanomats artikel är det förstås oacceptabelt, understryker Nybondas.
Men hon vill inte att den här isolerade händelsen drar skugga över hela branschen.
— Den här publiciteten gör det inte lättare att få de där jordgubbarna på bordet. Det är väldigt synd att branschen ska stämplas så här.

Jordgubbar i korgarCongerdesign/SPT

– På majoriteten av jordgubbsgårdarna är arbets- och boendeförhållanden bra, säger verksamhetsledare Miika Ilomäki på Frukt- och Bärodlarnas förbund.
Foto: congerdesign/SPT

”En enskild gårds problem”

SPT ringde upp odlare Anders Lång på Malax Bär för att få en kommentar på artikeln i Helsingin Sanomat. Malax Bär har cirka 200 säsongsarbetare från Ukraina.
— De kunde alla komma till Finland och arbeta i sommar eftersom pappren var ordnade i tid, säger Lång.
Malax Bär ordnar med lokaler som har kök och sov- och tvättrum åt säsongsarbetarna. Det kan förekomma ändringar i vem som sover var under säsongen enligt arbetarnas önskemål, uppger Lång.
Lång har läst om fallet i Helsingin Sanomat. Han ifrågasätter påståendena i artikeln, men säger att om det är som ungdomarna säger är det den enskilda gårdens problem.
— Det där gick för tjugo år sedan, men det går inte i dag, säger Lång.
Christa Lundström/SPT
Vilhelmina Öhman/SPT
 
LÄS OCKSÅ: 

Åboländska odlare: ”Jordgubbsfarmen i Savolax ett undantagsfall”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter