Förflytta dig till innehållet

Kyrkoherde Mia Bäck vill könsneutralisera Gud

Kyrkoherde Mia Bäck tycker det är viktigt att alla känner sig välkomna till kyrkan. ”För mig är Gud vare sig man eller kvinna. Därför är ordet hen så praktiskt”. Foto: Kim Lund


(Läs också vår kolumn om ämnet.)
I fredagens kyrkliga kolumn ”Spaltaren” i ÅU skriver kyrkoherden i Åbo svenska församling, Mia Bäck, bland annat om ondska, lidande och smärta i världen. Hon frågar sig: ”Om Gud är kärlek, god och dessutom allsmäktig, hur kan hen tillåta allt detta?
För Bäck kändes det naturligt att skriva om Gud som en hen och hon har också använt pronomenet i samband med predikningar. Om kyrkan endast talar om Gud som en fadersgestalt, en herde och herre understryker man de patriarkala strukturerna i samhället och därför är det viktigt att kyrkan vågar ifrågasätta invanda begrepp och trosuppfattningar, säger Bäck.
– Gud skapade mannen och kvinnan som sin avbild, och för mig är Gud vare sig man eller kvinna. Därför är ordet hen så praktiskt. Det gör det tydligt att Gud är större än en han eller hon och visar att det inte enbart är den vita, heterosexuella mannen som är normgivande.
Bäck säger att det är viktigt att tänka på hur kyrkan beskriver Gud och människan och därför bör man använda ett så inkluderande språk som möjligt. Det är också viktigt för dem som har ett problematiskt förhållande till sina pappor att kunna ta till sig av Guds budskap, säger Bäck.
– Man ska se Gud som en kärleksfull förälder, oberoende av vilket kön hen har. Också personer som inte känner sig som vare sig man eller kvinna måste få plats i kyrkan och känna sig hemma där. Då passar hen bra i sammanhanget.
Att ändra på trosbekännelsen Fader vår, eller Vår fader som den heter i den nyare ekumeniska versionen skulle ändå vara för radikalt, anser Bäck.
Kombinationen kyrka, kön och språk är känslig och i Sverige blev det ett ramaskri efter att Svenska kyrkan i Västerås publicerade en annons om en kommande gudstjänst i Västerås tidning.
Där skrev man att Jesus föddes som efterlängtat barn på juldagen den 25 december och att hen föddes när de lyckliga föräldrarna Josef och Maria var på resande fot. I Aftonbladet motiverar kyrkoherde Susann Senter ordvalet så här:
– För mig är det ju så att Jesus var man under de år han levde och gick på jorden. Men den Jesus som kyrkan pratar om i dag är ju mycket större.
Bäck fortsätter ändå att tala om Jesus som en mansperson, även om bilden av Jesus som en vit man också kan ifrågasättas.
– Han var ju från Mellanöstern så han var knappast vit. Men det är en rikedom att det finns olika Jesusbilder i olika traditioner, beroende på hur han har avporträtterats. Det är viktigt att inte bara använda de bilder och begrepp som vi har vuxit upp med och är vana vid.
LÄS OCKSÅ: Spaltaren: Får vi ha kalas?
     Aftonbladet: Kallar Jesus för ”hen”-får ta emot hat

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter