Kyrkans fastigheter i Pargas fick sin strategi – fyra av fem prästgårdar ska säljas

Pargas kyrkliga samfällighet som i sin tur består av Väståbolands svenska församling och den finskspråkiga Länsi-Turunmaan suomalainen seurakunta har nu godkänt den gemensamma fastighetsstrategin för de närmaste fem åren.
Arbetet med fastighetsstrategin har pågått i praktiken sedan 2019, då man samlade in underlagsmaterial. Arbetsgruppen med åtta medlemmar har sedan arbetat med strategin från och med september 2020.
Under arbetets gång har man också ordnat öppna diskussionstillfällen i de olika kommundelarna i Pargas, där också den breda allmänheten fått information och möjligheten att ställa frågor och komma med synpunkter.
Samfällighetens fastighetsegendom
Pargas kyrkliga samfällighet har ett byggnadsbestånd som består av ca 90 byggnader vars yta uppgår till ca 13 000 kvadratmeter.
Den kyrkliga samfällighetens markegendom omfattar ca 685 ha land- och vattenområden.
De årliga kostnaderna för fastighetsväsendet är ca 800 000 euro, vilket motsvarar ca 22 procent av de årliga skatteinkomsterna.
Inom Pargas kyrkliga samfällighet finns totalt 26 kyrkliga byggnader av vilka tio fungerar som kyrka eller kapell.
De kyrkliga byggnaderna har en sammanlagd yta på över 3 600 kvadrat och en årlig driftskostnad på ca 185 000 euro samt en uppskattad renoveringsskuld på ca 2,74 miljoner euro.
Den totala renoveringsskulden för samfällighetens fastigheter uppgår till ungefär 7,4 miljoner euro.
Pargas kyrkliga samfällighet har totalt 73 områden som är utarrenderade för olika ändamål.
De flesta arrendeområdena utgör områden för året runt boende eller fritidsboende. Andra arrenden är bl.a. jaktarrenden och åkerarrenden.
Arrendeområden omfattar ca 361 ha av den kyrkliga samfällighetens markegendom och intäkterna från dessa är totalt ca 105 000 euro/år.
Bland de outnyttjade byggrätterna finns totalt 44 RA-byggrätter belägna på öar i Korpo, Houtskär och Iniö. Även i Nagu i nära anslutning till prästgården finns två outnyttjade RA-byggrätter.
Det 1,5-åriga arbetet har nu utmynnat i en 43-sidig publikation som sträcker sig fram till år 2026 och slår fast riktlinjerna för samfällighetens fastighetsförvaltning. Fastighetsstrategins huvudmål är att säkerställa att församlingarna har tillgång till lämpligt antal ändamålsenliga utrymmen som är trivsamma, säkra att använda, lättillgängliga för alla samt energieffektiva.
I strategin har man nu valt att dela in fastigheterna i tre olika portföljer. En för byggnader som bevaras och utvecklas, en för byggnader som bevaras och en för byggnader som avyttras (det vill säga säljs eller rivs).
Bland annat gick man nu in för att prästgårdarna allmänt på sikt hör till de fastigheter man gör sig av med om de inte används som verksamhetsutrymmen, vilket är fallet i Houtskär.
De här fastigheterna avyttras
Prästgårdarna i Pargas, Nagu, Korpo och Iniö.
Garagebyggnad vid församlingsstugan i Nagu.
Vävstugan/diakonibostaden i Nagu med uthus.
Församlingshemmet med annex i Houtskär.
Bastun i Koupo.
Stengrundet i Nagu.
Lyan i Nagu.
Arrendatorbostaden med ladugård i Nagu.
För arrendetomternas del kommer man att göra värderingar i samband med att avtalen ska förnyas och justera hyran enligt marknadsnivå då det gäller privatpersoner och företag. För föreningar och organisationer som bedriver allmännyttig verksamhet kan man avvika från principen med hyra på marknadsnivå.
Samfällighetens fastighetschef Jim Karlsson säger att man också kommer att sträva efter att marknadsföra också de tomter, i huvudsak stugtomter, som inte i dagsläget är aktiverade.
Målsättningen med avyttringen är att årligen spara in 76 910 euro i driftskostnader. Genom att konvertera värmesystem i de fastigheter som blir kvar i samfällighetens ägo beräknar man kunna spara in 56 800 euro per år.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.