Förflytta dig till innehållet

Kvicksilverhalten är för hög i hälften av våra vatten

Ytvattnets kemiska status augusti 2020. Bild: Finlands miljöcentral


Kvicksilverhalten i våra ytvatten är fortsättningsvis för hög.
Finlands miljöcentral meddelar att koncentrationen av kvicksilver överskrids i ungefär hälften av alla de vatten man undersökt.
Miljöcentralen och NTM-centralerna undersöker ytvattnets kemiska status vart sjätte år. När det gäller kvicksilvret har det inte skett någon större förändring mellan de två senaste undersökningarna.
Mängden kvicksilver mäts genom den koncentration som ackumulerats i fiskar. Gränsvärdet för kvicksilver är betydligt strängare vid bedömningen av vattendragens kemiska status jämfört med vad som fastställts för fiskar som livsmedel.
Kvicksilvret i vattendragen kan spridas långa sträckor och härstammar från förbränning av fossila bränslen, särskilt stenkol.

Tar årtionden eller -hundraden att återhämta

Användningen och utsläppen av kvicksilver har begränsats genom internationella avtal. Man förväntar sig ändå att det tar årtionden eller århundraden för vattendragen att återhämta sig, eftersom det nuvarande nedfallet är mycket litet jämfört med den mängd kvicksilver som redan finns i jordmånen och sedimenten.
Överlag har inte den kemiska statusen i Finlands sjöar, åar och kustvatten förbättrats, även om koncentrationen av de flesta ämnen underskrider fastställda gränsvärden. Däremot överskrids ofta gränsvärdena för ämnen som samlas i levande organismer, och därför konstaterar Finlands miljöcentral att ytvattnets kemiska status är dålig i Finland.
NTM-centralerna och Finlands miljöcentral bedömer ytvattnens kemiska status vart sjätte år. I bedömningen jämför man koncentrationen av ämnen som är farliga och skadliga för vattenmiljön med de miljökvalitetsnormer som utgör gränsvärdena för respektive ämnen utifrån hur skadliga de är. Bedömningen görs för 6 875 vattenförekomster i hela Finland.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter