Förflytta dig till innehållet

Kulturlandskap, kor och tvillingar presenteras i nyaste Skärgård

Tidskriften Skärgård besöker Magdalena Ek och Mats Erikssons gårdar i Nagu. De har 35 kor. Foto: Pia Prost


”Generationer har gått före oss. Förhoppningsvis kommer generationer att fortsätta vandra efter oss, bland annat på S:t Olofs sjöled, pilgrimsleden som invigs i maj och sträcker sig från Åbo över skärgården till Åland och Sverige”.
Så skriver Pia Prost i inledningsorden till det färskaste numret av tidskriften Skärgård. Hela tidskriften blir som en vandring genom skärgården och förstås berörs då också den aktuella pilgrimsleden.

Pilgrimsleden har planerats i åratal

Att S:t Olofs sjöled nu äntligen ska förverkligas – efter en dröm och diskussion med årtal på nacken – glädjer inte minst Nina Söderlund, som i sin text också vågar sig på att drömma framåt, tänka sig pilgrimsledens effekter om tio år:
”Kommer vi då att se trötta, men lyckliga vandrare i de lokala affärerna i skärgården köpa vägkost för följande dag, kommer vi att se vandrare vår och höst med lätt ryggsäck på färjorna, några som vilar i dikesrenen, ätande pilgrimsmiddag på de många övernattningsställena i skärgården”?

Växter på stenstränder, på klippstränder och sandstränder finns beskrivna i nyaste Skärgård.


I tidskriftens litterära vandring kan man bekanta sig med skärgårdens geologi (text av Olav Eklund), arkeologi (text av Tapani Tuovinen), den historiska bosättningen i skärgården (Andreas Granberg), skärgårdens blommande stränder (Cecilia Lundberg och Olof Rönnberg) med mera.

Paret Ek och Eriksson satsar på sina gårdar i Nagu

Man blir också bekant med Magdalena Ek och Mats Eriksson i Nagu.
Dem har Prost besökt i deras vardag, där de brukar Magdalenas släktgård Hvits på Kyrklandet och Mats gård Gaudis på Innamo.
Deras kor vårdar Skärgårdshavets biosfärområdes kulturlandskap, säger rubriken. De sköter därmed en syssla som bidrar till att rädda skärgårdens natur- och kulturvärden.
Magdalena Ek berättar också om hur hon via biosfärområdet kom i kontakt med Mathantverk, och numera förädlar råvaror knutna till gården: korvar, äppelmust, sylter med mera.

Tvillinggener i skärgården

Tvillinguppslag. Läsare har sänt in bilder på tvillingar till tidskriften Skärgård.


Tidskriftens överraskningsinnehåll kunde man kalla de tvillingbilder som fyller ett par uppslag. Läsarna har sänt in bilderna efter en uppmaning på tidskriftens Facebook-sida.
Texten är en uppföljare till en artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature, publicerad 1998.
Den säger att det högsta antalet tvillingfödslar bland kaukasiska populationer – dit bland annat européerna hör – har registrerats i den åländska och åboländska skärgården.
Tendensen för icke-identiska tvillingar är delvis ärftlig och de här generna är vanliga i skärgården.
Speciellt på 1700- och 1800-talet var andelen tvillingfödslar i skärgården anmärkningsvärt stor, men bildbidragen i Skärgård visar många glada nutida tvillingar i olika åldrar.
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter