”Det finns en större förväntan på fonderna än tidigare” – musiken välrepresenterad bland de som fick pengar av Kulturfonden

Svenska kulturfonden delar den här veckan ut cirka 26,5 miljoner euro på basis av de ansökningar som lämnades in i november 2023. Utdelningen är 1,5 miljoner euro större än i fjol. Ansökningarnas sammanlagda värde var knappt 86,3 miljoner euro. Av drygt 3 300 ansökningar beviljades litet mer än hälften, cirka 1 700 stycken.
Utdelningen fördelar sig mellan konst och kultur (13,3 miljoner euro), forskning och vetenskap (5 miljoner), utbildning (4,2 miljoner) och förbund, föreningar och intresseorganisationer (4 miljoner).
LÄS OCKSÅ
Det allra största enskilda bidraget (250 000 euro) inom ÅU:s bevakningsområde gick till Åbo universitet för ett treårigt utvecklingsprojekt för att skapa tvärvetenskapligt undervisnings-, fortbildnings- och forskningssamarbete tillsammans med Åbo Akademi.
Nyligen omskrivna Åbolands hantverk får ett verksamhetsbidrag på 30 000 euro och 5 000 euro för arrangerandet av Nordiskt sticksymposium i Kimito samt 4 000 euro för ljusfestivalen Lux Archipelago.
LÄS OCKSÅ
Evenemanget Konstrundans administration har däremot tagits över av Kulturhuset Grand (hemort Borgå) som får 100 000 euro för det ändamålet.
Kostnader ökar och offentligt stöd minskar

Kulturfondens styrelseordförande Mikaela Nylander säger i fondens pressmeddelande att ansökningarna tydligt visar att kostnaderna i samhället har ökat och stödet från det offentliga minskar.
– Det finns en större förväntan på fonderna än tidigare. Många organisationer har sökt större bidrag då lönekostnaderna ökar och det offentliga drar åt svångremmen. Men vi kan inte ersätta basfinansiering som det offentliga ska ansvara för. Inför kommande utdelningar måste vi ändå ha en strategi för hur vi hållbart och långsiktigt stöder aktörerna då deras offentliga finansiering krymper.
Trots att antalet ansökningar har ökat rejält efter coronaåren, ser Kulturfonden gärna nya sökandegrupper i framtiden.
Den som får avslag kan boka responssamtal
Cirka hälften av de som lämnade in en ansökan i november fick i tisdags ett negativt besked. I år har sökande första gången möjlighet att boka personliga responssamtal med Kulturfondens ombudsmän.
– Vi lovar inte att vi ger ett bidrag nästa gång man söker, men vi tipsar om hur man kan förbättra sin plan och ansökan, säger Kulturfondens vd Sören Lillkung i pressmeddelandet.
Musiken väl framme i de lokala bidragen
Av den sammanlagda utdelningen fördelar Kulturfondens regionala direktioner i Åboland, Nyland och Österbotten cirka 5 miljoner euro på drygt tusen bidrag. Åbolands svenska kulturfond står för cirka 1,1 miljoner euro av den potten.
I den regionala utdelningen är musik är den överlägset största genren med bidrag på sammanlagt 1,8 miljoner euro. Många bidrag går till körer – främst för olika specialprojekt och samarbeten.
Ungdomskörprojekt får 90 000

I Åboland gör man en större strategisk satsning för att skapa körer för unga i hela regionen. Åbolands sång- och musikförbund får 90 000 euro för ett treårigt projekt som ska få unga i åldern 13–18 år mer intresserade av körsång. Det är Pia Kulla som håller i trådarna för ungdomssatsningen.
– Vi har helt enkelt konstaterat att ungdomskörerna i vår region, och egentligen i hela Svenskfinland, lyser med sin frånvaro. Genom skolbesök och konserter vill vi nå ut till elever och studerande i den här åldersgruppen och få dem att inse att körsång är en otroligt givande hobby, säger hon.
LÄS OCKSÅ
Arbetsgruppen Helt (o)vanliga konserter får ett bidrag på 10 000 euro för att förverkliga konsertturnéer i Svenskfinland. Det är musikerparet Adrian Rantala och Anna Saarela som startade upp konceptet år 2022 och man har gett fyra spelningar i Pargas sedan julen 2022.
– Vi är väldigt glada över beskedet. Exakt när och var turnéerna blir av vet vi inte ännu, eftersom vi ännu väntar på flera besked, säger Rantala.
I Västnyland får Krigshistoriska föreningen i Västnyland 18 000 euro för verksamheten i bland annat frontmuseet i Lappvik och bunkermuseet i Harparskog och 10 000 euro för projektet Veteranstigen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.