Förflytta dig till innehållet

Kulturens nedskärningar väcker politisk debatt – Marin: ”Jag hade önskat att frågan inte förhandlats om offentligt”

Laura Kotila/statsrådets kansli
en kvinna står vid ett presspodium
Statsminister Sanna Marin (SDP) sade under riksdagens frågetimme att hennes regering inte är den första som drar tillbaka tidigare beslut. Arkivbild.

Som väntat väckte statsminister Sanna Marins (SDP) torsdagstweet och regeringens planer att skära ner i kulturbudgeten debatt under riksdagens frågetimme senare samma dag.

Marin skrev på förmiddagen ett inlägg på Twitter där hon slog fast att hennes parti vill dra tillbaka de nedskärningar som riktas mot kultursektorn i nästa års budgetförslag.

Kort därefter startade en debatt om regeringens motstridiga budskap.

Debatten har i själva verket pyrt under ytan alltsedan forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen (C) i tisdags publicerade en lista över hur de totala nedskärningarna på 43 miljoner euro ska fördelas.

Enligt medieuppgifter hade Marin bett Kurvinen att inte gå ut med listan i tisdags.

— Ibland får man en känsla av att oppositionen kanske inte alls behövs här då regeringen själv motsätter sig sina förslag. Det är som att regeringen inte alls diskuterar sinsemellan, sade Samlingspartiet Heikki Autto under frågetimmen.

Politikens förtroende på spel

Kärnan i debatten som både förts inom regeringen och nu mellan regering och opposition är de nedskärningar på 43 miljoner som drabbar Veikkaus förmånstagare nästa år.

Veikkaus intäkter har minskat kraftigt till följd av coronaepidemin. Därtill har även åtgärder för att hindra spelberoende skurit ner på intäkterna.

Från oppositionshåll kritiseras regeringen dels för att nedskärningarna i kulturen alls är aktuella, dels för att regeringens budskap anses vara otydliga.

Samlingspartiets Kai Mykkänen undrade varför regeringen inte redan i samband med regeringsförhandlingarna eller ramförhandlingarna sökte en lösning för hur Veikkausbortfallet skulle ersättas, då man visste att det var att vänta.

Han gav även en känga till Marin för hennes ledarskap.

— Hur tror ni statsministern att finländarna ser på politikens förtroende om man ständigt fattar beslut och sedan drar tillbaka dem under trycket från medierna?

Han hänvisade bland annat till att regeringen även för några veckor sedan meddelade att de planerade nedskärningarna i polisens resurser trots allt inte blir av.

Sannfinländarnas Sakari Puisto sade att Finland ute i världen har haft ett gott rykte tack vare sin säkerhet, utbildning och ekonomi.

— Själv är jag rädd att politikens principer för detta rykte i en dålig riktning, sade han.

Regeringen ser över nedskärningarna

Marin kontrade med att lista antalet beslut den senaste regeringen backade.

— På den här listan har jag 25 beslut som backats. Med det vill jag synliggöra att varje regering fattar beslut som senare kan dras tillbaka. Om man fattar dåliga beslut så kan man självfallet dra tillbaka dem, sade Marin.

Hon bekräftade även att regeringskvintetten kommer att se över de planerade nedskärningarna.

— Vi bör se det nödläge som råder bland annat inom kulturbranschen, men också bland andra förmånstagare. Vi måste bedöma detta läge i förhållande till uppbyggandet efter coronakrisen, sade Marin.

— Jag hade såklart önskat att vi inte skulle ha förhandlat om frågan offentligt, utan gemensamt förhandlat och sedan informerat om våra beslut.

Förhandlingarna om hur nedskärningarna slutligen ska se ut kommer enligt Marin att inledas inom regeringen redan på fredag.

— Jag tror på att alla regeringspartier kan identifiera förmånstagarnas behov och se att en lösning måste hittas, sade Marin.

Finansminister Annika Saarikko (C) lät mer osäker i sina uttalanden.

— Ni frågar vad regeringen tänker göra för att lösa situationen. Jag svarar att jag ännu inte vet. Utifrån den diskussion som nu startat kommer vi som statsministern sagt att se över om vi kan hitta en metod för att lösa den.

Saarikko betonade även att det inte handlar enbart om kultursektorn, utan många fler samhällsområden. Bland annat har Veikkausintäkterna gått även till idrottssektorn, forskningen och äldrearbete.

Sofia Westerholm/SPT

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter