Förflytta dig till innehållet

Kulturens eget parlament lever och mår bra i Pargas – mer, längre och bättre än förr

Mikael Heinrichs
tre personer kramar ett träd
Bland andra Lisa Taulio, Anton Elmvik och Fia Isaksson håller i trådarna för Kulturparlamentet i Pargas i år.

Kulturchef Fia Isaksson myser då hon berättar om det mångsidiga programmet som årets Kulturparlament dukar fram. Att man dessutom har fler evenemang i kommunens skärgårdsdelar än tidigare ser hon som en ypperlig utveckling.

– Det här är ett bra sätt att visa för kommuninvånarna att också kulturen är en viktig och väsentlig del av samhället och kan bidra till ökad diskussion också om aktuella ämnen.

Deltagande budgetering

Också den här gången har Kulturparlamentet förverkligats enligt konceptet med deltagande budgetering, vilket betyder att staden slagit fast en summa, den här gången 8 000 euro, som de som är med och ordnar evenemangen sinsemellan kommit överens om hur man fördelar.

Flera arrangörer har egen finansiering eller behöver ingen extern finansiering, men det finns också undantag. Många etablerade arrangörer och evenemang ryms också in under Kulturparlamentsparaplyet: Pargas orgeldagar, Forneldarnas natt, Konstrundan och Skärgårdens skördefest för att nämna några.

Parkkino tjuvstartar i Nagu

Utomhusfilmfestivalen Parkkino gör i år ett gästspel också i Nagu, där man nu på lördag klockan 18 visar Muminpappans bravader – En ung mumins äventyr på restaurang L’Éscales grilltak. Liksom alla andra filmföreställningar under Parkkino som ordnas 24–26 augusti i Centralparken i Pargas är också Naguföreställningen helt gratis.

I Centralparken blir det kortfilm på onsdagen, tvärkonstnärligt på torsdagen och långfilm på fredagen. Årets långfilm blir Alli Haapasalos ”Tytöt tytöt tytöt” medan torsdagens tvärkonstnärliga utbud består dels av tre dansfilmer och dels av Artturi Elovirtas ”Ljus och skugga – Valo ja varjo”. Där bjuds det på ljus, livemusik och ljudvärldar med syntetisator.

Elovirta är en multimediakonstnär från Åbo, vars verk har kunnat ses på flera håll i Finland och i Europa. I Åbo har Elovirtas konst bland annat setts under WAMbience-evenemangen på Wäinö Aaltonens museum.

– Efter fredagens långfilm blir det officiell efterfest med musikvideofrågesport på Harry’s Pub. Det är gratis att delta och fina priser utlovas, men 18 års åldersgräns gäller, berättar Parkkinos producent Lisa Taulio.

Alla förevisningar i Centralparken kör i gång klockan 21.15 då det redan börjat skymma. Vid dåligt väder kan förevisningarna flyttas in till kultursalen i PIUG.

Också mycket för hela familjen …

Nästa torsdag, den 25 augusti, blir det dansföreställning för hela familjen och insekthotellsbygge i kultursalen i PIUG. Insekthotellen byggs mellan klockan 15 och 17 under ledning av Marcus Lepola (gratis), dansföreställningen ”Små och viktiga” (inträde) om pollinerarnas betydelse kör i gång klockan 17 och räcker cirka en timme.

Bio Sydvästs höstsäsong med projektorskötare Anton Elmvik kör i gång fredagen den 9 september i Houtskär med filmen ”Balladen om en vit ko” som också visas i Pargas, Nagu, Korpo och Iniö fram till den 16 september.

… och för de äldre

Den 22 september svarar Pargas stad på den stora efterfrågan på seniordans, då det blir dans för stadens äldre med start klockan 17 i Brankis med Pargas dragspelare som uppträder.

– Jag hoppas verkligen att vi nu efter flera år av coronarestriktioner faktiskt kan förverkliga det här, säger Isaksson.

Kulturparlamentet avrundas den 27 september med evenemanget ”Skärgårdens puls” i Brankis i Pargas, där det bjuds på folkmusikfusion med bland andra Anton Elmvik, Marianne Maans, Bosse Mellberg, Andréas Rantala, Sebastian Smeds, Oliver Tschernij och Set Bergman på scenen. Det är föreningen Spelfolk r.f. som arrangerar och konserten är helt gratis.

– Det blir en kombination av folkmusik från skärgården, funk och rock som det inte lönar sig att missa, säger Elmvik.

Alla evenemangen hittas på kulturparlamentet.fi. Det lönar sig att kolla upp den senaste informationen från webben.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter