Kulturbranschens korthus hotar att rasa – arbetslösheten växer i rasande takt

När regeringen utlyste undantagstillstånd i våras blev många kulturarbetare utan jobb över en natt. Konserter och föreställningar ställdes in, vilket kommer att ha långtgående följder.
Det är omöjligt att säga exakt hur mycket coronaepidemin och dess följder har påverkat kultur- och mediebranschen. Inom skrået finns det människor som försörjer sig på vitt skilda sätt; en del är anställda, en del frilansar och en del har ett nollavtal. Gemensamt för nästan alla är att deras arbete någon mån påverkats under året.
ÅU intervjuade för några veckor sedan Erik-André Hvidsten och Thomas Enroth i anslutning till en konsert i Pargas om problematiken.
Grande katastrof
Enligt Anne Saveljeff på Fackförbundet för teater och media Finland var arbetslösheten bland förbundets medlemmar 50–75 procent högre mellan mars och augusti i år, jämfört med samma tid förra året.
– Det är en grande katastrof, säger Saveljeff.
Enligt en förfrågan bland förbundets medlemmar är inkomstbortfallet under coronatiden i medeltal 6 000 euro.
– Är du högavlönad kanske det inte låter som en stor summa.
Faktum är att kulturarbetare i regel inte har några löner att hurra över. Saveljeff säger att en teaterregissör i medeltal jobbar med två produktioner om året, ifall en av dem faller bort på grund av coronan så är det ett lönebortfall på 50 procent.
– Det mest alarmerande är ändå att alla avtalsförhandlingar ligger på is. Om det fortsätter länge till påverkar det alla kulturarbetare på ett verkligt djupt plan.
Ett plock bland de finlandssvenska artisternas förvärvsinkomster 2019
- André Wickström, komiker, 251 000 euro
- Tobias Zilliacus, skådespelare, 96 000 euro
- Pekka Strang, skådespelare, 88 000 euro
- Anders Helenius, komiker, 75 000 euro
- Lasse Redrama Mellberg, musiker, 64 000 euro
- Christoffer Strandberg, skådespelare, 63 000 euro
- Mimosa Willamo, skådespelare, 53 000 euro
- Janne Hyöty, musikproducent, 36 000 euro
- Krista Siegfrids, artist, 32 000 euro
Här hittar du alla våra artiklar om skatterna 2019
Personliga och samhälleliga kriser
Juho Viljanen som representerar frilansarna vid Finlands Musikerförbund säger att året varit katastrofalt. När undantagslagen infördes på våren avbokades nästan alla musikers uppdrag.
– Vi hade ett avbrott på några månader när musiker helt enkelt inte kunde utöva sitt yrke. Det har orsakat otroliga ekonomiska förluster för hela branschen.
Viljanen säger att det handlar om både personliga kriser och kriser på ett större plan. Om de företag som gör allt bakgrundsarbete vid konserter och festivaler går i konkurs kan hela korthuset rasa.
– Det är som om en löst sittande snara skulle omgärda hela branschen.
En enskild musiker kan börja jobba igen genast när ett uppdrag kommer, men om teknikfirmorna och evenemangsarrangörerna drabbas av konkurser går det ut över hela verksamhetsfältet.
De musiker som gör sin egen musik och uppträder med den kommer att fortsätta drabbas av inkomstbortfall nästa år, även om coronasituationen skulle förbättras. När konserter ställs in blir många utan de upphovsrättsersättningar som Teosto betalar ut i efterskott.
– För många låtskrivare och kompositörer är det en betydande del av inkomsterna, säger Viljanen.
Många innovativa lösningar
Både förbundet och musikbranschen överlag har enligt Viljanen hittat innovativa sätt att klara sig under de rådande omständigheterna. Samtidigt är musikerna i starkt behov av understöd.
– Och det har som tur Undervisnings- och kulturministeriet lovat ordna.
Någon snabb förbättring för musiker och arrangörer vågar Viljanen inte hoppas på. Allt beror på hur pandemin framskrider och om publiken vågar ta till sig kulturupplevelser.
– Så länge vi har en pandemi är det förstås förståeligt att vi måste ha en del restriktioner.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.