Förflytta dig till innehållet

Krönika: Störda VM-förberedelser

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Första VM-bomben. Spaniens förbundstränare Julen Lopetegui offrades två dagar innan premiären mot ärkerivalen Portugal. Dagen innan hade han skrivit på för Real Madrid. Foto: Wikimedia Commons


 
En spelare gör inget lag lyder den schablonmässiga parollen i fotbollskretsar. Men i Egypten resonerar man nog annorlunda då den nordafrikanska nationen i Ryssland gör sin första VM-start på 28 år.
Allt handlar om Liverpools målmaskin och Ballon d’Or-kandidat Mohamed Salah ska hinna bli kvitt den axelskada han ådrog sig genom Sergio Ramos omilda behandling i Champions League-finalen för några veckor sen.
Enligt de rapporter landslagsläkaren gick ut med i måndags kommer Salah inte att medverka i lagets öppningsmatch mot Uruguay på fredag. Däremot hyser man förhoppningar om att han ska kunna spela Egyptens två övriga gruppmatcher mot Ryssland och Saudiarabien.
 

Blodbesudlad diktator på besök

Den egyptiska truppen har förlagt sin träningsbas till Groznyj i Rysslands mest kuvade republik Tjetjenien. Häromdan slog den hårdföre tjetjenske presidenten Ramzan Kadyrov mynt av det genom att besöka träningsanläggningen och inför fotograferna posera med Salah vid sin sida.
En kontroversiell handling som ytterligare stör den egyptiska uppladdningen inför turneringen. Kadyrov har mängder med människorättsbrott på sitt samvete.
VM inleds i kväll då värdnationen Ryssland möter Saudiarabien på Luzjnikistadion i Moskva. Samma arena är skådeplats för finalen om en dryg månad.
 

Hemmalag utan anspråk

Det är osannolikt att något av manskapen i grupp A finns kvar i turneringen så länge. Om inte Ryssland i egenskap hemmalag vore toppseedat är det knappast troligt att de skulle överleva gruppspelet.
I det beskedliga sällskap värdarna nu hamnat i är utsikterna att nå åttondelen åtminstone gynnsamma. Också med ett lag där endast två spelare tjänar sitt levebröd i utländska klubbar. Att den ryska ligan kan erbjuda stjärnorna tillräckligt höga löner för att stanna hemma hämmar landslagets utveckling.
De tunga favoriterna återfinns bland de lag som visar upp sig under veckoslutet. Spanien och europamästarna Portugal går in i turneringen på fredag, på lördag är det Frankrikes och Argentinas tur att presentera sig medan Tyskland och Brasilien är i farten på söndag.
I den sextetten döljer sig av allt att dömma de blivande världsmästarna och sannolikt även deras finalmotståndare. De som möjligen kan slå in en kil bland elefanterna är Belgien och och det ständiga överskattade England som bägge toppade sina kvalgrupper i ensamt majestät.
 

Favorit utan förbundskapten

Så sent som i går spreds nyheten att det spanska förbundet låtit avsätta sin i kvalet så framgångsrika förbundskapten Julen Lopetegui sedan denne på tisdagen utsetts till Zinedine Zidanes efterträdare på tränarposten i Real Madrid.
Förbundsordföranden Luis Rubiales var rasande över tajmingen och kallade in spelarna för att diskutera situationen. Stick i stäv med flera av stjärnornas vilja lät han övertyga truppen om att det enda alternativet var att ge Lopetegui sparken.
Relationen till storklubbarna Real och Barcelona har sedan urminnes tider varit en ytterst känslig fråga för det spanska förbundet. Många VM- och EM-turneringar har gått i stöpet för att inblandade på de båda sidorna inte kunnat dra jämnt.
Nu tar man det säkra före det osäkra och eliminerar den risken. Men att två dagar innan premiären mot gamla arvfienden Portugal göra sig av med sin landslagstränare är knappast optimalt för de spanska möjligheterna att återta positionen som världens ledande fotbollsnation.
 

Med videons assistans

Årets VM blir det första stora mästerskapet där VAR-systemet tillämpas fullt ut för att få fram de rätta domsluten i kinkiga lägen. VAR står för ”video assistent referee”, med andra ord videodomare, och prövades med framgång under Confederations Cup förra sommaren.
Åtminstone ansåg Fifa det och då klingade kritikernas profetior om att det stör rytmen i fotbollsmatcher för döva öron.
Nu är det fritt fram för de utvalda rättskiparna att när som helst stoppa spelet och med hjälp av det nya hjälpmedlet kontrollera om mål, straffsituationer, varningar och utvisningar blivit korrekt bedömda.
Fotbollens regelverk eftersträvar perfektion hos domarna men ingalunda hos spelarna. Och visst vill vi att viktiga matcher avgörs på basis av det som verkligen inträffade nere på planen.
Fast absolut vattentät är den nya tekniken ändå inte. Om huvuddomaren väljer att strunta i att konsultera sina videoassistenter och lita på det egna omdömet är det hur han uppfattade situationen som gäller.
Var så säkra att en del domslut kommer att diskuteras i omklädningsrummen, på presskonferenser och i spaltmetrarna långt efter att matchen spelats klart. Det förmår inte ens VAR ändra på.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter