Förflytta dig till innehållet

Krönika: De fasta situationernas turnering

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Rysk roulette. Flera nationernas VM-öde har avgjorts i det mäktiga VAR-rummet. Här granskas situationen som ledde fram till Sveriges straffspark i öppningsmatchen mot Sydkorea. Foto: Wikimedia Commons


 
”Fyra år är en lång tid för fotbollsspelare. De flesta hinner passera karriärens zenit mellan två turneringar.”
 
Regerande mästaren ute ur turneringen redan efter tre matcher, vicemästarna Argentinas vidare med nöd och näppe, de iberiska storheterna Portugal och Spanien farligt nära avgrunden. VM-fotbollens gruppspel har bjudit tipparna på många – i en del fall obehagliga – överraskningar.
Mäktiga Tyskland blev i onsdags seklets fjärde titelförsvarare som tvingas lämna festen långt innan det var tänkt. Endast Brasilien, som 2006 nådde kvartsfinal, har överlevt gruppspelet under den senaste 16-årsperioden.
Att som tyskarna åka ut genom att bli nollade av ett redan utslaget Sydkorea, svider extra mycket och ger plats för skadeglädje världen över. Die Mannschafts 0–2-nederlag är en av VM-historiens allra största skrällar.
Fullt i paritet med Englands fall mot USA 1950, Italien–Nordkorea 1966 och Västtyskland–Algeriet 1982.
 

Lurade sig själv

Jag vill påstå att Jogi Löw gick i samma fälla som många mästartränare före honom. Att i stället för att ösa in nytt ungt blod i truppen förlita sig för mycket på de krafter som fyra år tidigare var en garanti för framgång.
Fyra år är en lång tid för fotbollsspelare. Många hinner passera karriärens zenit mellan två turneringar. Mesut Özil och Thomas Müller utstrålade negativ energi, försvarsklipporna Jérôme Boateng och Mats Hummels såg långsammare ut än förr. Målvakten Manuel Neuer opererade heller inte med samma säkerhet som innan skadorna.
Allt detta i kombination med mättnaden hos flera spelare bidrog till att det var upplagt för fiasko. För första gången på 80 år lämnar Tyskland ett VM redan efter första omgången.
Ändå verkar Löw debaclet till trots ha förbundets fortsatta stöd. Antagligen beroende på att han fem veckor innan avresan till Ryssland hann förlänga sitt kontrakt över nästa VM 2022.
 

VAR-systemets makt

Ända fram till midsommar hotade gruppspelet trots alla VAR-straffar bli historiens målfattigaste. Belgien och England återställde ordningen genom att ordna målkalas på lättviktarna Tunisiens och Panamas bekostnad.
Efter de inledande 48 matcherna ligger målsnittet på anständiga 2,54. Över 50 av turneringens 122 fullträffar har kommit på fasta situationer. Det ger 43 procent, ansenligt mer än den förra rekordnoteringen från Frankrike 1998 då motsvarande siffra låg på 38 procent.
Värst är England med sex av åtta mål gjorda på straff eller i samband med hörnor och frisparkar.
 

Rekordslakt

Ett antal nya mästerskapsrekord har satts under gruppspelet. De ideliga videokontrollerna har inneburit att stopptiden ökat till drygt sju minuter per match. Det är den enskilt största orsaken till att hela 20 mål, fler än nånsin innan, har tillkommit i halvlekarnas absoluta slutskede.
Rekordmånga 24 straffsparkar har tilldömts. Plus ytterligare två där domaren tagit tillbaka sitt beslut genom VAR. Rätt blev fel då Senegal på torsdagen bestals på en straff som kunde tagit dem vidare.
Av de 16 lag som nu kvalificerat sig för åttondelsfinal kommer tio från Europa och fyra från Sydamerika, medan övriga världen endast fått Mexiko och Japan vidare.
 

Afrikansk tragedi

Afrika är för första gången på 36 år helt utan representation då slutspelet inleds. Nigeria och Senegal var närmast att avancera men hade behövt ett mål till i sina avgörande matcher.
Argentinas mittback Marcos Rojo släckte med en praktfull volley Nigerias hopp bara fyra minuter före fulltid. Ett in absurdum försiktigt Senegal åkte på ett blytungt baklängesmål med kvarten kvar. Sedan fanns varken tid, ork eller kunnande att utjämna mot Colombia.
I slutändan avgjorde fair play-regeln till japansk fördel. I kampen om andra platsen hade Japan fyra gula kort mot sex för senegaleserna. I slutminuterna chansade asiaterna genom att i stället för att jaga kvittering bara rulla bollen mellan varandra på egen planhalva. Allt för att inte riskera något bakåt.
Hasardspelet lönade sig men vackert var det inte. Det förde tankarna till det skandalomsusade mötet mellan Västtyskland och Österrike 1982. Efter ett tidigt tyskt öppningsmål upphörde allt spel och brodernationerna såg tillsammans till att omintetgöra Algeriets möjlighet att ta sig vidare.
 

Vinna eller försvinna

Åttondelarna inleds på lördag då två av de kvarvarande förhandsfavoriterna, Frankrike och Argentina, ställs mot varandra. En jätte till ska försvinna i ett tidigt skede. Utifrån det lagen hittills visat upp borde det vara Leonel Messis Argentina.
De kan skatta sig lyckliga att de ännu är kvar i turneringen. Försvaret har gått bort sig gång på gång medan en frustrerad Messi mestadels drivit omkring i ingenmansland. Utöver ett ögonblicks magi mot Nigeria och en missad straff mot Island har man inte sett mycket av honom.
Den isländska vulkanen har tystnat för den här gången. Men kvar i turneringen är de två övriga nordiska representanterna Sverige och Danmark.
 

Ny svensk VM-sommar

Svenskarnas uppvisning mot Mexiko ger hopp om en ny blågul VM-sommar à la 1994. Och det finns fog för optimismen. Schweiz i åttondelen utan två avstängda backar är långt ifrån någon omöjlig uppgift. Går det vägen på tisdag väntar England eller Colombia i kvartsfinal. Inte övermänskliga de heller.
Danmark har en bra mycket svårare uppgift att utmanövrera Kroatien – jämte Uruguay det lag som imponerat mest under gruppspelet.
Det blir ett spännande VM. Också utan de detroniserade världsmästarna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter