Kritik mot nya föräldralagen – "Tar inte barnets bästa i beaktande"


Beredningen av den nya föräldralagen startade i höstas. Nu får den kritik av människorättsorganisationerna för att inte ta barnens bästa i beaktande. Foto: Catariina Salo/SPT
Finland har för tillfället en moderskapslag och en faderskapslag som fastställer föräldraskapets juridiska ramar. I regeringsprogrammet finns en skrivelse om att dessa lagar ska slås ihop till en föräldralag. Beredningen av den nya lagen pågår för tillfället vid Justitieministeriet.
Föreningen Regnbågsfamiljer har tillsammans med andra människorättsföreningar drivit på reformen. Enligt Regnbågsfamiljer finns det två stora problem med de nuvarande lagarna som borde skrivas om i den nya gemensamma lagen. Föreningen säger att de utgår från barnens rätt till trygghet.
— Vi har föreslagit en könsneutral föräldralag och möjligheten att ha fler än två juridiska föräldrar. Det som håller på att hända är att moderskaps- och faderskapslagen slås ihop som de är och reformerna förblir tekniska, säger Regnbågsfamiljernas verksamhetsledare Juha Jämsä.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) svarade på en skriftlig fråga om den nya föräldralagen att lagen fortsättningsvis kommer att utgå ifrån två juridiska föräldrar och binära föräldratermer.
Jämsä hänvisar till familjeledighetsreformen som varit på remissrunda, där regeringen fastställt att lagen ska vara könsneutral.
— Precis som den allra största majoriteten av vår lagstiftning redan är.
En könsneutral föräldraskapslag är också det enda sättet att ta icke-binära föräldrar i beaktande, säger Jämsä.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) har tidigare sagt att föräldralagen fortsättningsvis ska utgå från binärt föräldraskap och två juridiska föräldrar. Foto: Catariina Salo/SPT
Målet: Eliminera överlappningar och begripliggöra
Vid Justitieministeriet säger lagberedningsrådet Salla Silvola att tanken med den nya föräldralagen är att göra lagstiftningen mer lättförstådd och att eliminera överlappningar.
Lagen kommer fortfarande att vidkänna mammor och pappor, men på så många ställen som möjligt kommer texten att göras könsneutral.
— Varje år utreds moderskapet eller faderskapet för ungefär 20 000 barn i våra kommuner. Lagen ska underlätta barntillsynsmännens och kommunernas arbete när reglerna hittas under en och samma rubrik, säger Silvola.
Hon påminner om att lagberedningen är i ett mycket tidigt skede och att det är för tidigt att egentligen alls kommentera på detaljnivå.
— Till sommaren äger den första remissrundan rum, då kan det bli aktuellt att gå in på detaljer.
Bonusfamiljer behöver lagliga rättigheter
En av de förnyelser som Regnbågsfamiljerna vill se i reformen är möjligheten till fler än två juridiska föräldrar. Det skulle underlätta bland annat för så kallade nyfamiljer och bonusfamiljer.
— Ur ett barns perspektiv är alla föräldrar lika oersättliga och barnen borde ha rätt till alla sina föräldrar, säger Jämsä.
I december 2019 trädde den nya lagen om vårdnad om barn och umgängesrätt i kraft. Den möjliggör att ett barn kan få umgängesrätt med andra än de juridiska föräldrarna, till exempel med en social förälder efter en separation.
Räcker inte den här möjligheten?
— För det första är det något som sker övervägt i efterhand. Om alla de faktiska föräldrarna hade samma rättigheter på förhand skulle det också underlätta vid uppbrott och kriser, säger Jämsä.Han framhäver att föräldrars osäkra juridiska situation kan orsaka onödig friktion vid kriser.
Vid domstolarna oroar man sig för att en reform som möjliggör fler än två juridiska föräldrar kunde belasta rättsystemet vid vårdnadstvister. Eftersom det redan finns en stor mängd familjer som är utanför kärnfamiljsnormen, är lagen enligt Jämsä problematiskt. Det finns varken underhållsskyldighet eller rätt att ärva en social förälder.
Föräldralagen är i beredningsskedet och ska skickas på en första remissrunda under sommaren 2020.
SPT har försökt nå justitieminister Anna-Maja Henriksson för en kommentar men utan resultat.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.