Kristian Bromans servicestation i Kimito är en raritet i branschen – ”Vi betjänar ägarna lika mycket som deras bilar”

Servicestationerna är för de flesta trafikanter förmodligen en självklar del av både bilägarskapet och rörelsen ute på vägarna.
Där dyker de ju mer eller mindre bara upp, med jämna kilometermellanrum runt om i landet, som mångas räddare i nöden när bränslelampan blinkar, spolarvätskan sinar eller magen kurrar.
Men hur har stationerna förändrats under de senaste 20 åren, och hur ser deras framtid egentligen ut?
Kristian Broman i Kimito har drivit sin servicestation i Gästgivargränd, invid korsningen mellan Åbovägen, Vretavägen och Finnuddsvägen, sedan år 1994.
Då hade han redan varit anställd hos den tidigare stationsägaren Ralf Nummelin i fyra år, och när det blev dags för ägarbyte kändes det som ett naturligt steg att ta över.
Under hans mer än 30 år långa karriär i branschen har han hunnit se många omställningar, i såväl serviceutbudet som själva montörarbetet.

Små servicestationer få ge vika för de stora
En av de största förändringarna gäller ändå själva typen av servicestationer som finns, där hans egen börjar vara något av en raritet.
Trots att de stora stationerna, dominerade av bolagskedjor, numera är regel snarare än undantag, har Bromans servicestation inte övergett sin nisch, utan hör fortfarande till den traditionella kategorin.
Det som erbjuds är nämligen inte bara möjligheten till bränslepåfyllning, utan ett mycket brett utbud tjänster och produkter.
— Vi betjänar lika mycket ägarna som deras bilar, det är det viktiga hos oss. Om någon köper nya billyktor eller vindrutetorkare så installerar vi dem samtidigt, säger Broman.
Här får kunderna således sina fordon fixade, får personlig rådgivning i allt som berör bilen inifrån och ut, och kan dessutom köpa med sig det mesta, från tvättmedel och bilbatteriladdare, till doftgranar och godis.
Med de personliga kundrelationerna och den omfattande servicen i fokus, bekräftar Broman att stationer som hans i allmänhet börjar vara ganska ovanliga.
— De byggs helt enkelt inte sådana här platser längre, och de som är kvar finns främst på landsbygden, konstaterar han.

En orsak till den här utvecklingen, antar han, är att medan de nya stationsenheterna placeras ute vid större vägar där de samtidigt är mer tillgängliga för trafikanterna, blir de mindre stationerna inne i stads- och bycentrumen i stället lite i skymundan.
För Bromans egen del har den här utvecklingen ändå hittills inte påverkat stationen i Kimito särskilt mycket, utan verksamheten har förhållit sig relativt jämn under alla hans år vid ratten.
De skillnader som man har sett på nära håll gäller snarare den efterfrågade servicen och utvecklingen av kundernas fordon.
Broman nämner att det blivit betydligt vanligare att kunder inte bara dyker upp med mekaniska bekymmer som borde åtgärdas, utan också med mindre uppdrag.
— Folk sköter sysslor som bland annat bytet av olja till betydligt lägre utsträckning hemma i det egna garaget än tidigare. Det här beror till stor del beror på att bilarna har förändrats och det därmed är svårare att utföra själv. Men det här är ju bara till nytta för oss, säger han.
Det breda serviceutbudet håller verksamheten rullande
Bilarnas tekniska utveckling har skett både snabbt och till en omfattande grad.
I början av 2000-talet började de digitaliseras och det är en viss utmaning att hålla sig à jour med alla framsteg, medger Broman.
— Men alla på stationen genomgår kontinuerligt nya skolningar, så att alla har behörighet att utföra uppdragen. Man har exempelvis inte tillåtelse att byta olja utan rätt utbildning, påpekar han.
År 2009 utökades verksamheten med uppköpet av ytterligare en verkstad vid Direktörsvägen i Kimito, knappt en halv kilometer från servicestationen.
Den innehades fram till dess av Holmbergs Verkstad, och när ägarna gick i pension såg Broman det som ett lämpligt ögonblick att förstärka affärsaktiviteten.
— Det började vara ganska trångt här uppe hos oss och jobb fanns det gott om, så det kändes bra att fortsätta verkstadsverksamheten där, säger han.
Där byggdes lokalerna sedan om enligt deras behov och tillhör nu verkstadskedjan Autoasi.
Medan stationen uppe i Gästgivargränd i första hand erbjuder snabbservice, är Autoasi i sin tur inriktad på mer krävande jobb som fordrar både större utrymmen och utrustning.

I butiksdelen av den gamla servicestationen har förändringarna främst skett i anknytning till matbutikernas förlängda öppethållningstider.
Tidigare var det mer eller mindre bara Bromans station som höll dörrarna öppna sent in på kvällarna och på söndagarna, men så är det inte längre.
Det här har därför också bidragit till att mängden butiks- och sommarprodukter i deras sortiment numera säljs i betydligt mindre utsträckning, konstaterar han.
Intill stationen finns Café DaCapo, som tidigare var i Bromans regi men som nuförtiden hyrs ut, och mitt emot sig har de gymmet Actiwell.
I övrigt har flera av de mindre butiker som tidigare verkade i byggnaderna runtomkring sakta försvunnit, en efter en.
Det här är ändå inget som har påverkat servicestationens affärer, vilket Broman själv anser till stor del beror på den breda betjäningen.
— Vi skulle inte rulla runt om vi fokuserade på bara en grej, utan det är alla små komponenter som gör det möjligt, säger han.
De som alla dessutom inte är medvetna om, inflikar han, är att bränslestationen är tillgängliga dygnet runt för tankning, trots att verkstaden och butiken stänger till kvällen.
Utbildade montörer är få och elbilarnas intåg skapar huvudbry
För tillfället har Kristian Broman sex anställda i företaget och söker hela tiden fler montörer.
Han påpekar att det är ett allmänt bekymmer i branschen, att det inte finns tillräckligt många utbildade fordonsmekaniker.
Han spekulerar själv att det här kanske kan bero på att många nuförtiden ser mekandet mer som en rolig hobby, som man i all synnerhet gillar i tonåren, än ett potentiellt yrke.
Utbildningen i sig är han dessutom inte särskilt imponerad av.
— Den har blivit väldigt svag, mycket av det praktiska innehållet verkar vara borta helt och hållet. Det här kan ju ha med fordonsutvecklingen att göra, men man måste ändå klara av att montera från grunden, poängterar han.

Här syftar han bland annat på de mindre monteringsdetaljer som inte kommer att försvinna ur fordonen i första taget, trots utvecklingen, och det behövs därför yrkeskunniga som kan hantera dem.
Den största utmaningen i det här skedet, menar Broman, är de eldrivna bilarna som i allt högre grad kommer in i bilden.
Just nu är det fortfarande på vågskålen till vilken mån användningen av dem kommer att öka och vad det sedan innebär för servicestationerna.
Eftersom installerandet av laddningsstationer handlar om stora investeringar får varje station själv avgöra hur man väljer att göra, och för mindre ställen är det inte riktigt aktuellt ännu.
— De fossila bränslena kommer dessutom att fortsätta dominera i åtminstone 10–20 år, tillägger han.
Här poängterar han också att de har haft stor hjälp av sin kedja, som har en bättre helhetsbild av läget på marknaden och vad det lönar sig att satsa på.
Glada och tacksamma kunder är en viktig drivkraft
Några större utvecklingsplaner, utöver vad elbilarna eventuellt för med sig, finns ändå inte i siktet för tillfället.
— Som egenföretagare på en så här liten ort kan man inte vara först med något. Det lönar sig i stället alltid att vänta och se åt vilket håll det lutar, säger han.
Med egenföretagandet följer ändå en trevlig frihet och han är nöjd över att alltid ha haft så bra anställda.
Det som dessutom i slutändan har varit helt avgörande för verksamheten är den fina responsen från kunderna.
— Många är väldigt glada över den hjälp och personliga betjäning de får hos oss, och det är ju nog det som drivit en i alla dessa år, säger han.
Servicestationerna kanske inte uppfyller rollen som allmänna samlingsplatser för lokalbefolkningen på samma sätt som förr, men Kristian Broman ser ändå sin stations fortsatta tid som ljus.
Bilservicens betydelse ser han inte att någonsin skulle försvinna, utan kommer tvärtom alltid att behövas så länge folk rör sig ute på vägarna.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.