Krisen inom Kårkulla kan få en upplösning på torsdag – både styrelsen och fullmäktige möts

Kårkulla har de senaste månaderna fått rubriker i mindre smickrande ordalag: missnöjda anställda har i hårda ordalag kritiserat ledningen med samkommunsdirektör Sofia Ulfstedt i spetsen och också styrelsen har fått sin beskärda del av kritiken.
Styrelsen röstade för ett misstroende för Ulfstedt den 11 november. Senare röstade ändå fullmäktige med överväldigande majoritet för att hon skulle fortsätta som samkommunsdirektör.
På torsdag samlas fullmäktige till ett extra möte för att bland annat behandla ett initiativ om ett omedelbart återkallande av styrelsens uppdrag.
I praktiken betyder det att ett utskott tillsätts för att utreda om styrelsen har förutsättningar att fortsätta sitt arbete, eller om det ska utses en ny styrelse.
Det är inte heller helt osannolikt att också Ulfstedts framtid som direktör kommer upp på agendan.
Styrelsen hinner knappast bytas ut före kommunalvalet
Initiativet om styrelsens förtroende har lämnats in av en fjärdedel av fullmäktigeledamöterna. Initiativtagare är SFP:s Sverker Engström från Nagu.
Han och nio andra undertecknade är missnöjda med att styrelsen gick emot fullmäktiges uppmaning från den 16 december om att skärpa sig och att inte längre ifrågasätta Ulfstedts position. Men redan dagen efter att Ulfstedt fått fullmäktiges förtroende väcktes ett nytt misstroende mot henne. Den omröstningen slutade 6-5 för fortsatt förtroende.
I teorin hinner man utse en ny styrelse förekommunalvalet i april efter vilket en ny styrelse ändå ska utses. En så snabb tidtabell anses vara osannolik och styrelsen sitter i så fall kvar ännu ett par månader. Men med tanke på hur inflammerad situationen är och har varit, är det svårt se hur handlingskraftig den kan vara.
”Tydlig markering”
Engström är medveten om att ingenting knappast händer före valet, men det är ändå viktigt att sätta ner foten och visa sitt missnöje med styrelsens agerande, säger han.
– Den här processen är nödvändig och vi vill göra en tydlig markering att vi är missnöjda med hur styrelsen har betett sig. Det är vår skyldighet att försöka få ordning på torpet och återställa arbetsordningen.
– Allt det här har ohjälpligen satt sina spår, men vad jag vet har det ändå inte påverkat brukarna och deras vård.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.