Förflytta dig till innehållet

Krisen inom barnskyddet i Pargas förvärras

Den sista socialarbetaren vid barnskyddet i Pargas har sagt upp sig. ÅU-foto


De senaste två åren har regionförvaltningsverket gett över 100 förpliktelser om att vidta åtgärder för att rätta till missförhållanden på olika arbetsplatser inom Pargas stad. .
I en stad i samma storleksordning är det här helt exceptionellt, säger enhetschef Jukka Polari vid regionförvaltningsverkets enhet för arbetarskydd.
– Det är helt i sin egen klass, ingen annanstans gör vi lika många inspektioner och tillsynsåtgärder. Tyvärr sköts inte allt som det borde i Pargas.
Inspektionerna kan handla om allt från dålig inomhusluft till nålhanteringen inom äldreomsorgen och säkerheten på arbetsplatsen.
Den senaste tiden har det också varit aktuellt med inspektioner som har med trivseln och arbetsklimatet att göra.
Vid en inspektion av familjeenheten i november konstaterar regionförvaltningsverket att det förekommer trakasserier som påverkar arbetstagarnas hälsa och välmående på arbetsplatsen.

 Det tycks finnas brister i ledarskapet

Den psykosociala belastningen har förvärrats och situationen på arbetsplatsen är klart olaglig skriver regionförvaltningsverket i sin rapport.
Arbetsgivaren måste senast den 30 april lösa situationen och vidta sådana åtgärder som avlägsnar det lagstridiga läget, kräver regionförvaltningsverket.
– Det tycks finnas brister i ledarskapet, säger Polari.
Regionförvaltningsverket har också möjlighet att utfärda hot om vite för att ge tyngd åt kraven. Senast då brukar det hända något, säger Polari.
– I några fall har ingenting gjorts förrän saken har drivits till sin spets och vi till exempel har hotat med vite.
Samtidigt förvärras krisen inom barnskyddet. Den sista av fyra socialarbetare har sagt upp sig och trycket på ledningen inom Pargas stad ökar.
Tidigare anställda vittnar om mobbning, trakasserier och inkompetens inom såväl barnskyddet som vuxensocialarbetet.
Flera av de socialarbetare som sagt upp sig har haft kontakt med facket medan de ännu arbetade i Pargas. Redan innan fyra socialarbetare sade upp sig för två år sedan och krisen fick offentlighet, skickades ett mejl till huvudförtroendeman Annika Norrgård vid förhandlingsorganisationen för offentliga sektorns utbildade, Fosu.
I brevet beskrivs social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist och Heidi Ulriksson, chef för socialserviceenheten som totalt inkompetenta:
De har ingen som helst kunskap om något som har med socialt arbete att göra. Jag är chockad över att dessa två har kunnat bli valda till förmän för socialservice.
Jag har aldrig haft på någon arbetsplats lika dåliga förmän och är helt chockad över hur klienter behandlas här.
I brevet hoppades skribenten också att stadsstyrelsen och social- och hälsovårdsnämnden blir medvetna om vad som sker och att någon av socialarbetarna också får komma till tals.
Det är förmännen som förpestar hela tillvaron här och gör det omöjligt att göra ett gott socialt arbete.
ÅU har träffat de fyra socialarbetarna som i en skrivelse för två år sedan påtalade flera brister och oegentligheter inom barnskyddet. Nu berättar de bland annat om ett lagstridigt omhändertagande som fastställdes som om föräldern skulle ha godkänt omhändertagandet, trots att något hörande aldrig ägde rum.
Vid samma tillfälle antecknades en de fyra socialarbetarna som närvarande vid hörandet som alltså aldrig genomfördes.
– Mitt namn användes fel och jag undertecknade aldrig protokollet över hörandet, säger socialarbetaren.
Regionförvaltningsverket har gett kvartetten rätt i deras kritik och konstaterar i sin anmärkning från i somras att det under år 2013 skedde två omhändertaganden i strid med barnskyddslagen.

Klientmängderna är helt okej och vi slutade inte för att arbetet var för tungt. Vi är alla behöriga och tvåspråkiga och skulle absolut ha stannat kvar under en annan ledning.

I båda fallen bereddes ärendet av en ickebehörig socialarbetare som i dag jobbar kvar under titeln ”specialarbetare inom barnskyddet”. I ett brev till Paula Sundqvist i juni 2014 informerades hon om situationen och de lagstridiga omhändertagandena.
– Hon känner till alla olagligheter och fel som har gjorts, men väljer att aktivt gömma dem och censurera vad som förs fram till nämnden och regionförvaltningsverket, säger kvartetten nu.
De ger inte heller mycket för stadsdirektör Patrik Nygréns uttalanden om att krisen inom barnskyddet beror på underbemanning och att orsaken till illamåendet är att det på sistone varit många svåra barnskyddsfall som lett till juridiska processer (Yle 22.3). Nygrén har också i ÅU sagt att barnskyddskrisen absolut inte enbart är en ledningsfråga.
Kvartetten håller inte med. Barnskyddet handlar alltid om komplicerad lagstiftning och medvetenhet om rådande rättspraxis, säger de.
– Det är struntprat. Klientmängderna är helt okej och vi slutade inte för att arbetet var för tungt. Vi är alla behöriga och tvåspråkiga och skulle absolut ha stannat kvar under en annan ledning.
Den kursiverade texten är citat ur mejlet till Annika Norrgård.

Kommentar

ÅU har tagit del av omfattande dokumentation om missförhållandena vid familjeenheten i form av officiella myndighetshandlingar, mejlkonversationer, sms och intervjuer.
Det finns ingen orsak att ifrågasätta de vittnesmål vi har hört, och de fyra socialarbetare som vi har träffat är alla behöriga socialarbetare med gedigen erfarenhet av barnskyddsarbete.
De har ingen dold agenda att svartmåla sina tidigare chefer och deras uttalanden bottnar i en uppriktig oro för situationen inom barnskyddet.
Därför publicerar vi nu namnen på den ledning som så starkt har kritiserats för inkompetens och dåligt ledarskap.
Heidi Ulriksson har getts möjlighet att svara på kritiken, men hon har vidarebefordrat frågan till stadsdirektör Patrik Nygrén och social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist.
Ingendera av dem har svarat på mejlet.
Kim Lund

 
LÄS OCKSÅ:

Dela artikeln

3 kommentarer: “Krisen inom barnskyddet i Pargas förvärras

  1. Monica Hedström-Järvinen skrev

    Ord och inga visor!
    Skrämmande att läsa.
    Social- och hälsovårdsnämnden har i alla fall börjat med ett extra möte utan tjänstemän.
    Kavla upp ärmarna, lycka till!!

  2. Elisabet Ekman skrev

    Stadsdirektören känner sig maktlös. Då borde han se sig själv i spegeln och låta någon annan ta över. Missförhållandena i Pargas har pågått alltför länge. Om ledningen inte klarar sitt jobb så blir det allt svårare att få någon villig och kompetent att reda ut härvan. Det går inte att sopa problemen under mattan. De finns där och de blir bara flera. Det ligger något ruttet i den vackra skärgårdsstaden Pargas.

  3. Kenneth Nordström skrev

    Och Patrik Nygren har full förtroende! När skall Pargas sömniga invånare vakna upp ur vinterdvalan och kräva hans avgång? Varför inte flytta till paradiset Pargas som Pargas stad har 2 SIDORS ANNONS I HUFVUDSTADSBLADET lite nu och då! Nu skall jag skriva en lång artikel om paradiset Pargas och skicka till HUFVUDSTADSBLADET, jag lärde mej redan som liten att det är fult att ljuga.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter