Kris bland vårdpersonalen i Åbo – skriande vikariebrist försvårar semesterplaneringen

Anställda inom Åbo stads hälsovårdssektor väntar fortfarande på besked om när de kan ta ut sina sommarsemestrar.
I vanliga fall bekräftas semestrarna i god tid före semesterperioden börjar den första maj, men tillsvidare har vi inte hört någonting, säger hälsovårdsfacket Tehys förtroendeman Jutta Ekman som också är ordförande för hälsovårdssektorns fackavdelning i Åbo stad.
– Vi väntar fortfarande på besked och på att få veta hur sommaren ser ut. Läget försvåras av att det har varit svårt att hitta vikarier, så som det är i hela landet.
Är ni oroliga för att semestrarna dras in?
– Inte egentligen. Arbetsgivaren är skyldig att bevilja ett visst antal semesterdagar, men det skapar förstås oro då man inte vet hur det blir och hur man ska planera sin semester.
Semestrarna är lagstadgade och så länge undantagslagen inte är i kraft kan arbetsgivaren inte dra in dem eller kalla någon på jobb mitt i semestern.
Jag skulle inte säga att läget är kritiskt, men det är mycket utmanande.
Laura Saurama ekonomi- och förvaltningsdirektör Åbo stad
Vid Åbo stad är ekonomi- och förvaltningsdirektör Laura Saurama väl medveten om den prekära situationen. Staden söker därför nu med ljus och lykta efter semestervikarier, men det är inte lätt, säger Saurama.
– Det råder en skriande brist på vikarier och det kommer inte att bli en lätt sommar. Jag skulle inte säga att läget är kritiskt, men det är mycket utmanande.
Vikariebristen är ett årligt återkommande problem, och nu har coronaepidemin ytterligare lagt sten på bördan. Smittspårningen, vaccinationerna och stadens telefonväxel kräver ständigt full bemanning och i Åbo som är en gränsstad är situationen värre än på många andra orter, säger Saurama.
– Arbetsbördan ökar på grund av hälsokontrollerna vid gränserna där vi har personal på plats i hamnen och i coronabussen.
Ovana vaccinatörer kan bli stressade
Vaccineringstakten väntas öka då antalet vaccindoser som kommer till Finland blir större. Därför är en av de största utmaningarna för staden att hitta tillräckligt med vaccinatörer.
Dels kan man sköta vaccineringarna med den egna personalen, men det behövs också hjälp av bemanningsföretag, privata läkarstationer och inhoppare som anställs på korta kontrakt, säger Saurama.
– Det är många bitar som måste falla på plats.
Sjukskötare och hälsovårdare som inte är så vana att vaccinera kan också bli tvungna att rycka in, och det bekymrar Tehys Ekman.
– Vaccineringarna är problematiska för dem som inte har så mycket erfarenhet av dem. Det kan leda till att pressen och den psykosociala belastningen ökar.
Hittills har det inte skett några massuppsägningar bland personalen, men det är ovanligt många som just nu kontaktar facket med frågor om uppsägningstider och som funderar på att byta arbete, säger Ekman.
”De anställda förtjänar sina semestrar”
Även om situationen ser allt annat än ljus ut hoppas och tror Laura Saurama att det ljusnar till sommaren.
– Vi gör allt vi kan för att de anställda ska kunna ta ut sina semestrar och njuta av dem. Efter det här tunga året förtjänar de det verkligen.
För att trygga tillgången på personal föreslår direktören för Åbo stads välfärdssektor, Riitta Liuksa för social- och hälsovårdsnämnden att staden förlänger avtalet med de privata läkarstationerna Mehiläinen, Pihljalinna och Terveystalo.
Det ursprungliga avtalet om att hyra personal av de tre läkarstationerna går ut den sista juni. Enligt förslaget som behandlas på onsdag kväll ska det nya avtalet gälla till den sista december. Eftersom höstens influensavaccinationer sannolikt kommer att ske samtidigt som coronavaccinationerna, ingår också vaccineringarna mot influensa i avtalet.
Kostnaderna för staden får inte överstiga två miljoner euro. Enligt avtalet får en sjukskötare 46 euro i timmen och en närvårdare 32,5 euro.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.