Förflytta dig till innehållet

Kring 280 av Elokapinas demonstranter har gripits: ”Jag tror på civil olydnad och det är historiskt bevisat att det är ett bra sätt att påverka”

Sofia Westerholm/SPT
en demonstration

Miljörörelsen Elokapina fortsätter att demonstrera utanför Riksdagshuset i Helsingfors – nu lagligt utanför Lilla parlamentet. Men sedan demonstrationens början i onsdags har sammanlagt cirka 280 personer gripits av polisen. Orsaken är tredska mot polis.

Gripandena är en följd av att demonstranterna har satt sig mitt på Mannerheimvägen och stoppat trafiken. I onsdags greps 141 demonstranter och i lördags 142. Enligt ett pressmeddelande från Helsingforspolisen hölls demonstranterna i polisförvar i omkring 12 timmar.

En av demonstranterna, rebellen Roza Turunen, framhåller att Elokapina i sig inte motsätter sig polisen. Civil olydnad är en del av demokratin, säger hon.

— Vi har en god kontakt med polisen och vi försöker inte på något sätt underminera rättsväsendet. Våra krav är riktade mot regeringen, säger Turunen.

Mödan värt

Genom att gå med polisen till polisbilarna i stället för att låta sig dras med, har man enligt Turunen velat visa att det inte finns någon missämja mellan miljörörelsen och polisen. Hon upplever dessutom att relationen mellan polisen och icke-statliga organisationer har förbättrats under den senaste tiden.

Juha-Matti Suominen, kriminalkommissarie vid Helsingforspolisen, säger att polisen alltid försöker vara tillmötesgående.

— Vi har förhandlat som förut och kanske demonstranterna nu själva har varit bättre på att förhandla och gå med på att samarbeta. Det handlar kanske främst om det snarare än att polisen på något sätt har förändrats, säger Suominen.

I somras då Elokapina också demonstrerade mitt på Mannerheimvägen blev Turunen själv gripen.

Enligt polisen är straffet för tredska mot polis oftast böter, men kan också innebära fängelse upp till tre månader. Turunen menar att konsekvenserna av handlingarna är värda att ta, även om det är mentalt påfrestande att hamna i häktet.

— Jag upplevde att jag uppfyllde min egen moraliska skyldighet. Jag tror på civil olydnad och det är historiskt bevisat att det är ett bra sätt att påverka.

Väsentligt bryter mot lagen

Polisen motiverar sina krafttag med att demonstrationen på ett väsentligt sätt bröt mot lagen. Helsingforspolisen uppger att man ingriper i demonstrationer utifrån enskilda juridiska bedömningar av situationer.

”I denna juridiska bedömning betonas särskilt lagen om sammankomster och hur den förhåller sig till grundläggande mänskliga rättigheter”, skriver polisen i ett mejl till SPT.

Susanna Lindroos-Hovinheimo, professor i offentlig rätt vid Helsingfors universitet, vill betona att huvudregeln är att folk alltid får komma samman.

— Men att stoppa trafik kolliderar förstås med trafikregler. Där är kärnan till varför just dessa gärningar har varit olagliga, säger Lindroos-Hovinheimo.

Tapio Kovero/Helsingfors universitet
Susanna Lindroos-Hovinheimo.

Lindroos-Hovinheimo säger att enligt den vanliga definitionen handlar civil olydnad om gärningar som inte är lagliga. Men i Finland betonas samtidigt betydelsen av rättigheten att uttrycka sin åsikt, vilket tryggas i grundlagen.

— Finlands lag tillåter demonstrationer och utgångspunkten är att man inte behöver be om tillstånd för dem. Rätten till demonstrationer tryggas också i Europeiska människorättskonventionen.

Hänsyn till etiken?

Turunen och hennes meddemonstranter är medvetna om att deras handlingar kan leda till straff. Det är också det som enligt Lindroos-Hovinheimo kännetecknar civil olydnad. 

— I Finland har vi en ganska lång tradition av civil olydnad. Man visar att man verkligen är redo att göra olagligheter för att betona sakens betydelse.

Lindroos-Hovinheimo säger att det är svårt att säga om etiska motiv kan innebära en förmildrande omständighet inom rättssystemet.

— Det beror säkert på vilken slags olaglig gärning man har utfört. Det blir troligen en svår bedömning som polisen eller domstolen måste göra, säger Lindroos-Hovinheimo.

Elokapinas demonstration avslutas på fredag.

Sofie Fogde/SPT

Elokapina-Extinction rebellion

Elokapina – Extinction rebellion Finland är en del av en global miljörörelse.

Extinction Rebellion grundades i Storbritannien i oktober 2018. I Finland blev Elokapina aktivt i november 2018.

För att nå sina klimatmål använder sig rörelsen av så kallad fredlig civil olydnad.

Elokapinas mål är att skapa en massrörelse, som med sina aktioner kan störa den vanliga vardagen så att ingen kan förbise klimat- och miljökrisen.

Elokapina har utlyst klimatnödläge. Mellan den 29 september och den 8 oktober demonstrerar Elokapina i Helsingfors för att regeringen ska ta situationen på allvar.

Källa: Elokapina.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter