Kriminalisera våldet mot skolbarn – grov mobbning kan klassas som tortyr

Otryggheten och våldet eskalerar i skolorna. Förra veckan stannade ett tjugotal finska lågstadiebarn i Åbo hemma som en protest mot att skolan inte fått bukt med en elev som kontinuerligt uppfört sig aggressivt mot klasskamrater och skolpersonal. Föräldrarna har länge krävt åtgärder, och mamman till den utagerande eleven säger att hon i åratal kämpat för att få hjälp. Hennes barn har nu bytt skola.
Det som förr lite luddigt och trubbigt kallades mobbning finns inte längre. Det har skett ett paradigmskifte. Nu handlar det inte om retande, smågnabbande och tjafsande utan allt oftare om grovt och systematiskt våld i skolan; allvarliga brott där man försöker bryta ner en människa genom till exempel utstuderad utfrysning, muntliga hot, förstörd egendom, sparkar och slag, förnedrande handlingar, i värsta fall med livshotande skador för offret.
Vi vet också att sociala medier kan användas för att ytterligare späda på offrets förnedring genom spridning av rykten, bilder och videor.
Vi kunde gå så långt som att tala om regelrätt tortyr i en del fall, eftersom en straffrättslig definition av tortyr är att tillfoga någon annan svårt fysiskt och psykiskt lidande bland annat i syfte att straffa, hota eller tvinga någon eller att diskriminera, enligt Justitieministeriet. Uppfyller inte det systematiska skolvåldet alla kriterier för tortyr?
Grov mobbning – våldet i skolorna – måste kriminaliseras i strafflagen.
Juridiskt rör vi oss i de grövsta fallen inom straffrättsliga områden som misshandel, våld, tvingande och frihetsberövande. För inblandade som inte nödvändigtvis fysiskt ger sig på offret kan det handla om medbrottslighet, medhjälp eller anstiftan.
När det gäller skolvåldet finns dessutom ofta uppsåt, och därmed är det enligt lagen den som gör sig skyldig till brottet som ska straffas, inte någon (förälder) i förövarens ställe. Vi dömer ju också minderåriga barn under skolåldern att betala skadestånd, enligt nuvarande praxis.
Vi säger att utbildning är nyckeln till alla lösningar i framtiden, och lagen ger alla rätt till en trygg studiemiljö, men samtidigt har vi isolerat skolan från samhället så att vi inte har metoder att garantera en säker skolgång för alla. Lärarkåren och skolpersonalen har inte i dag verktyg för att ingripa, deras händer är bakbundna av individens starka rättsskydd.
Att straffa unga förövare ännu strängare är ingen önskvärd åtgärd, men att göra inget alls kommer att leda till ännu större problem. Vi ser redan nu hur barn och unga utsätts för tortyrliknande metoder, vi har gängbildningar, droghandel och en våldspalett som kryper ned i åldrarna.
Regeringen, med undervisningsminister Anna-Maja Henriksson i spetsen, måste lägga ned tid, kraft och medel ur statsbudgeten på olika sätt att motverka våldet i skolan.
Systematisk mobbning och misshandel skadar en människas grundtrygghet, förstör rätten till liv och försvårar rätten till utbildning, vilket inverkar på individens grundrättigheter.
Det är oförlåtligt att vi står handfallna medan barn och unga – det mest värdefulla vi har – ärras för livet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.