Kraven på kompetens kommer att höjas, säger Li Andersson då hon presenterade läropliktsreformen i Reso


Undervisningsminister Li Andersson (VF) besökte Reso stadsbibliotek i måndags och fick en fråga om sitt eget medeltal i grundskolans avgångsbetyg. – Medeltalet för mina vitsord var ganska bra när jag gick ut nionde klass. Jag hade över 9 i medeltal och fortsatte mina studier vid gymnasiet Katedralskolan i Åbo Foto: Mikael Piippo/SPT
Över 200 niondeklassare från 7–9-skolan Vaisaaren koulu i Reso fick på måndagen möjlighet att höra om regeringens läropliktsreform av undervisningsminister Li Andersson (VF).
Andersson besökte Reso stadsbibliotek och svarade på elevernas frågor om regeringens plan att höja läropliktsåldern i Finland till 18 år.
Det visade sig att största delen av niondeklassarna hade koll på huvuddragen i läropliktsreformen, men Andersson passade ändå på att berätta varför regeringen vill säkerställa att alla som går ut grundskolan också slutför en utbildning på andra stadiet.
– Analyserna och statistiken visar att kompetenskraven kommer att höjas i Finland. Sysselsättningen bland dem som endast har en grundskoleexamen sjunker hela tiden, vilket är logiskt eftersom antalet jobb där man kan utveckla hela sin yrkesskicklighet på arbetsplatsen minskar på den finländska arbetsmarknaden.
Undervisnings- och kulturministeriet har meddelat att läropliktsreformen träder i kraft nästa år och att den första årskursen som omfattas av den förlängda läroplikten är de som går ut grundskolan 2021.
Enligt regeringen förutsätter en förlängning av läroplikten att utbildningen på andra stadiet är avgiftsfri. I regeringsprogrammet har man reserverat 107 miljoner euro för förlängningen av läroplikten och för verkställandet av en avgiftsfri utbildning på andra stadiet år 2023.

.7-9-skolan Vaisaaren koulus rektor Janne Ahlqvist (till vänster), undervisningsminister Li Andersson (VF), Reso bildningsdirektör Juha-Pekka Lehmus och Vaisaaren koulus biträdande rektor Tarja Hannuksela deltog i en frågetimme om regeringens läropliktsreform i måndags Foto: Mikael Piippo/SPT
Andersson säger att regeringens nuvarande uppskattning av läropliktsreformens årliga kostnader är 129 miljoner euro. Tidigare har Kommunförbundet uppskattat att reformen kostar 183 miljoner euro per år.
– Skillnaden i summorna beror bland annat på vilken sorts datorer som införskaffas och andra liknande faktorer, säger Andersson.
– Vi har ett tätt samarbete med Kommunförbundet och målet är att ha en gemensam syn på vad reformen innefattar och vad den kostar.
Enligt Andersson finansieras läropliktsreformen med inkomster från ett omfattande skattepaket som regeringspartierna arbetade fram under regeringsförhandlingarna.
– Utvidgningen av läroplikten är en del av den allmänna ram som vi kommit överens om i regeringsförhandlingarna. Reformen för med sig bestående tilläggskostnader, så det behövs också bestående tilläggsinkomster i statsbudgeten.
Eleverna som satt i Reso stadsbibliotek avslutar sin grundskola i år och omfattas således inte av läropliktsreformen. Det betyder att de lär bli tvungna att bekosta sina läromedel på andra stadiet själva medan årskurserna efter dem får sitt studiematerial gratis.
– I övrigt är det här en bra reform men för elever i vår ålder känns den motstridig eftersom vi måste köpa våra böcker själva. Sedan blir det svårt för oss att sälja böckerna vidare eftersom årskurserna efter oss får sina böcker gratis, säger niondeklassaren Essi Tuokko.

Niondeklassarna Emilia Sundén (till vänster), Essi Tuokko och Raman Veisi från 7-9-skolan Vaisaaren koulu i Reso träffade undervisningsminister Li Andersson (VF) i Reso stadsbibliotek på måndagen. Foto: Mikael Piippo/SPT
Enligt Andersson utreder Utbildningsstyrelsen olika sätt att öka återanvändningen av läromedel på andra stadiet. En möjlighet kunde vara att kommunerna köper begagnade böcker av studerande som utexamineras under övergångsperioden för att sedan låna ut dem åt yngre studerande.
Måndagens evenemang i Reso var det första där undervisningsminister Andersson träffade elever i årskurserna 7–9 för att berätta om läropliktsreformen.
Undervisnings- och kulturministeriet kommer att arrangera flera liknande evenemang på olika håll i Finland medan beredningen av reformen är i gång.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.