Krävande vårdservice som tidigare sköttes av Kårkulla på svenska kan splittras inom Varha – ”Vi känner en stark oro”

Vad händer med svenskspråkiga som behöver krävande funktionshinderservice, som tidigare sköttes av Kårkulla, om den här servicen inom välfärdsområdet Varha flyttas till ett finskt organisationsrör?
SFP:s fullmäktigegrupp känner ”stark oro”, eftersom det handlar om sårbara klientgrupper som själva har svårt att stå upp för sina rättigheter.
– Vi accepterar inte att Varha tänker försvaga de här personernas grundläggande rättigheter och deras rätt till en fungerande vardag med det stöd som behövs på svenska.
Svensk service i finska enheter
Det handlar om en planerad organisationsförändring, där den krävande funktionshinderservicen på svenska i framtiden skulle ingå i finska enheter. Det skulle finnas ett organisationsrör eller en silo för boendeservice, ett annat rör för expertarbete och ett tredje för utveckling, med finsk och svensk service i samma rör.
I dag har den svenskspråkiga servicen egna strukturer och särlösningar.
Särlösningar behövs
SFP anser att den krävande funktionshinderservicen behöver särlösningar också i fortsättningen.
– Annars är risken stor att det svenska försvinner in i det finska och att minoritetsspråket glöms bort, anser SFP:s fullmäktigegrupp i Varha.
Stor risk för splittring
SFP:s Regina Koskinen , ordförande för nationalspråksnämnden i Varha, är orolig för att förändringen leder till att den svenska servicen, som Kårkulla tidigare hade hand om, splittras.
– I de nya lodräta rören skulle både finsk och svensk service ingå. På det sättet tycker man att det blir mer jämställt för alla.
”Blir inget kvar”
Koskinen säger att problemet är att den svenska enheten är så liten att det inte blir något kvar om den splittras under olika ansvarsområden.
– På svenska kan det sammanlagt finnas en expert, som till exempel jobbar både med boendeservice och utredningar på svenska. Hur ska en person gå att dela upp?

Enligt Koskinen säger de som vill genomföra förändringen att det bara handlar om en förändring i ledarstrukturen.
– Det sägs att det här inte ska påverka servicen för en enskild brukare. Men i nationalspråksnämnden är vi mycket oroliga och anser att det också inom ledningen måste finnas en förståelse och stöd för den krävande funktionshinderservicen på svenska.
Oro för personalen
Regina Koskinen är också bekymrad över personalen.
– Många som har jobbat vid Kårkulla har valt att göra det för att få jobba i en svenskspråkig arbetsmiljö med svenska servicetagare. Om arbetsmiljön nu blir finsk riskerar Varha att förlora arbetstagare. Och köptjänster blir dyra.
Hon befarar också att gemensamma rör för finsk och svensk funktionshinderservice kan bli en modell för framtida organisationsförändringar, med svenskan som förlorare.
Risk för prejudikat
Karin Simola , direktör för tvåspråkiga service inom välfärdsområdet Varha, säger att det finns en risk för prejudikat och att nationalspråksnämnden därför är extra observant.
– Det är bra att nationalspråksnämnden reagerar och vi hoppas att planerna inte är för cementerade. Vi fortsätter diskussionerna med beredningen för social- och hälsovårdstjänster.

När det gäller Varhas planer att centralisera den krävande funktionshinderservicen, säger Simola att en del ändringar ska träda i kraft redan vid årsskiftet, medan andra föreslagna förändringar saknar en exakt tidtabell.
Hon hoppas att den enskilda vårdtagaren inte märker av den föreslagna förändringen i organisationsstrukturen, om den blir av.
– Jag hoppas att den inte syns i verksamheten i sig. Det är extra viktigt när det handlar om en utsatt minoritet i minoriteten.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.